In this study, the pathogens causing root and crown rot diseases and the intensity was investigated in wheat areas of İzmir, Aydın and Denizli provinces between 2000-2001. The studies were carried out under field and laboratory conditions. The incidence and intensity of the diseases were found as 58.28 % and 25.07 %, respectively in the research area. Furthermore, whole research area was determined to be infected by the pathogens. The most commonly isolated fungi from root and crown were Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria alternata (Fr.) Keissler and Dreschlera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain. The pathogenicity range of R.cerealis and Fusarium spp. isolates showed differences among 26% to 76% and 0% to 72%, respectively. The most pathogen species were found to be R.cerealis and F.culmorum (W.G.Sm.) Sacc.
Bu çalışma İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarında 2000-2001 yıllarında yürütülmüş olup, kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal etmenler ile hastalıkların yoğunluğu araştırılmıştır. Çalışmalar tarla ve laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Araştırma alanındaki hastalığa yakalanma oranı ve hastalık şiddeti sırasıyla, % 58.28 ve % 25.07 olarak saptanmış, ayrıca tüm araştırma alanının hastalık etmenleriyle bulaşık olduğu tespit edilmiştir. Kök ve kökboğazından yapılan izolasyonlarda en yüksek oranda izole edilen funguslar, Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria alternata (Fr.) Keissler ve Dreschlera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain'dır. R.cerealis ve Fusarium spp. izolatlarının patojenisiteleri sırasıyla % 26-76 ve % 0-72 arasında değişmiştir. İzole edilen funguslar içerisinde en patojen türler R.cerealis ve F.culmorum (W.G.Sm.) Sacc. olarak tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Şubat 2004 |
Gönderilme Tarihi | 13 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 44 Sayı: 1 |