Recently, agents with natural antioxidant and antimicrobial properties have been popularly studied. For this purpose, phenolic compounds, terpenes, and organic acids are examined in their antioxidant and antimicrobial properties. Of these, organic acids are increasingly being used in pharmacology, medicine, food, and industry. Quinic acid is a natural organic compound found in many edible fruits and plants. In this study, the antioxidant effect of quinic acid, which has the structure of cyclohexane carboxylic acid, was determined in vitro using seven different methods (DPPH, ABTS, CUPRAC, DMPD, FRAP, Fe3+ reduction, and Total antioxidant method). In addition, its antimicrobial effect on fungi (C. albicans), gram-positive bacteria (S. aureus, S. pyogenes), and gram-negative bacteria (E. coli, K. pneumoniae, and P. aeruginosa) were determined by the disk diffusion method. As a result, it was found that quinic acid has broad-spectrum antimicrobial properties, but its antioxidant properties are too low to be highlighted. While its antimicrobial activity was quite good, especially on K. pneumoniae E. coli, S. aureus, S. Pyogenes, and P. aeruginosa, it did not show any effect on C. albicans. Although the antioxidant property of quinic acid is low, it showed more antioxidant properties in the DMPD method, which is one of these methods, because it dissolves very well in water.
Dicle University Scientific Research Projects Coordination Unit.
ZGEF.20.001
We would like to thank Dicle University Scientific Research Projects Coordination Unit for their project support.
Son zamanlarda doğal antioksidan ve antimikrobiyal özellik gösteren ajanlar popüler bir şekilde araştırılmaktadır. Bu amaçla fenolik bileşikler, terpenler, organik asitler antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bakımından incelenmektedir. Bunlardan organik asitler farmakolojide, tıpta, gıdada ve endüstride giderek daha fazla kullanım alanı bulabilmektedir. Kinik asit pek çok yenebilir meyve ve bitkide bulunan doğal bir organik bileşiktir. Bu çalışmada sikloheksankarboksilik asit yapısında olan kinik asitin yedi farklı yöntem (DPPH, ABTS, CUPRAC, DMPD, FRAP, Fe3+ indirgeme ve Total antioksidan yöntemi) kullanarak in vitro olarak antioksidan aktivitesi tespit edilmiştir. Ayrıca fungi (C. albicans), gram- pozitif bakteriler (S. pyogenes, S. aureus) ve gram-negatif bakteriler (K. pneumoniae, P. aeruginosa ve E. coli) üzerindeki antimikrobiyal etkisi disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuç olarak kinik asitin geniş spektrumlu antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu ancak antioksidan özelliğinin yok denecek kadar az olduğu bulunmuştur. Özellikle K. pneumoniae, E. coli, S. aureus, S. Pyogenes ve P. aeruginosa üzerinde antimikrobiyal etkinliği oldukça iyi iken C. albicans üzerinde etki göstermemiştir. Kinik asitin antioksidan özelliği düşük olmasına rağmen suda çok iyi çözünmesi nedeniyle bu yöntemlerden DMPD yönteminde daha fazla antioksidan özellik göstermiştir.
ZGEF.20.001
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ZGEF.20.001 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2022 |
Kabul Tarihi | 25 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |