Yenilebilir film ve kaplamalar; gıdalarda kalite kayıplarını önlemek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdanın yüzeyinde ya da gıda bileşenleri arasında oluşmuş, ince tabakalı, gıdayla birlikte yenilebilen, sentetik olmayan doğal kaynaklardan elde edilen maddelerdir. Bu filmlerin üretiminde proteinler, karbonhidratlar, polisakkaritler ve lipit esaslı bileşikler tek olarak ya da birleştirilerek kullanılabilmektedir. Yenilebilir film ve kaplamalar belirli bir su geçirgenliği veya gaz (oksijen, karbondioksit) geçirgenliğine sahip olduklarından kullanıldıkları gıdanın su kaybını önledikleri gibi oksijen geçirgenliğine de azaltarak mikrobiyolojik ve kimyasal bozulmalara karşı gıdayı korumaktadırlar. Bu kaplamalar, gıdanın yüzeyinde daha parlak ve pürüzsüz görünüm sağlayarak duyusal özelliklerini de iyileştirmektedirler. Gıdanın kalitesini artırarak daha güvenilir bir gıda üretimini sağlarken, paketleme materyalinin ekonomik verimliliğini de arttırmaktadırlar. Ayrıca yenilebilir film ve kaplamalar, plastikler ile yapılan gıda ambalajlamasının önemli sorunlarını oluşturan; kanserojen riskini ve atık sorununu da azaltmaktadır. Bu derlemede, yenilebilir film ve kaplamalar hakkında genel bir bilgi verilecek ve gıda endüstrisindeki kullanımından bahsedilecektir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |