Bu çalışmada Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık
Yüksekokul öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının saptaması
amaçlanmıştır. Araştırmaya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 120
öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket
kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, ‘SPSS 22.0 for windows’
paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Ki-kare
(χ2) testi kullanılmıştır.
Araştırmaya katılan 120 öğrencinin % 50.8’i bayan, %
49,2’si erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.12 ±2.528, beden kitle indeksi
ortalaması ise 21.61±2.504dır. Öğrencilerin % 73.3’ü sütü sevdiğini belirtmiş
olmakla birlikte sadece % 20’si her gün süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen
öğrencilerin; % 12.5’i 1 su bardağından az, % 62.5’ i 1 su bardağı, % 25’i ise
2 su bardağı süt içmektedir. Öğrencilerin % 8.3’ü sütten nefret etiklerini ve
hiç süt içmediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en çok
sevdiği süt ürününün ayran (% 25.8) olduğu ondan sonra peynir ( % 23.3) ve
yoğurt (% 23.3) geldiği belirlenmiştir. En çok tercih edilen peynir çeşidi %
62.5 oranıyla beyaz peynirdir. Araştırmada, süt
içmeyen öğrencilerin % 13.6’sı rahatsız ettiklerinden dolayı sütü
içmediklerini, % 3’ü kokusundan dolayı sütü içmediklerini, % 60.6’sı
alışkanlığının olmamasından dolayı sütü içmediklerini, % 18.1’i tadından dolayı
sütü içmediklerini, % 4.5’i de fiyatından dolayı süt içmediklerini
belirtmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre
öğrencilerin büyük bir kısmı süt içme alışkanlıklarını okul öncesi (% 30.8) ve
okul döneminde (% 21.7) kazandıkları belirlenmiştir. Ayrıca en önemli süt
içmeme nedeninin “alışkanlığın olmaması” olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler
gösteriyor ki okul öncesi dönemde çocuklara süt içme alışkanlığının
kazandırılması ileriki dönemde süt içme oranının arttırılması için büyük önem
taşımaktadır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |