Yıl 2019, Cilt 8 , Sayı 3, Sayfalar 742 - 748 2019-09-30

Detecting of Antioxidant and Antimicrobial Specifications of Prangos Pabularia
Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi

Fatih Çağlar ÇELİKEZEN [1] , Funda TURHAN AYKANAT [2] , İbrahim Halil ŞAHİN [3] , Şükrü HAYTA [4]


Medicinal and aromatic plants have been used extensively since prehistoric times in order to give taste and aroma in food production. In recent years, the treatment method with plants of great interest especially in abroad, has started to gain importance in our country. The present study was planed to determine antioxidant and antimicrobial properties of Prangos pabularia which growed naturally in Bitlis city. The samples of P. pabularia plant were picked up from Kambos Mountain in Bitlis. Essential oils of leaves and fruits of plant obtained by water distillation. To determine antioxidant properties, DPPH method was used. Antioxidant activities of fruits and leaves of the plant were determined as 28.70% and 25.54%, IC50 values detected as 15.43 µg/ml and 16.73 µg/ml respectively. Antimicrobial activity was detected by disc diffusion method. The essential oil of fruits of plant showed thin antibiotic activity against Proteus mirabilis and Enterobacter aurogenes. The essential oil of leaves of the plant did not show antibiotic effect against any bacterial or fungi strain.

Tıbbi ve aromatik bitkiler, tarih öncesi çağlardan bu yana tedavi edici özelliklerinin yanında gıda üretiminde tat ve aroma katmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle yurt dışında büyük ilgi gören bitkilerle tedavi yöntemi, yurdumuzda da önem kazanmaya başlamıştır. Sunulan çalışma Bitlis ilinde doğal olarak yetişen Prangos pabularia bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmada kullanılan P. pabularia bitki örnekleri Bitlis Kambos Dağı’ndan toplandı. Bitkinin yaprak ve meyvelerinin uçucu yağları su distilasyonu ile elde edildi. Antioksidan özelliklerinin belirlenmesi için DPPH metodu kullanıldı. Bitki meyvelerinin ve yapraklarının antioksidan aktiviteleri sırasıyla %28.70 ve %25.54, IC50 değerleri ise 15.43 µg/ml ve 16.73 µg/ml olarak saptandı. Antimikrobiyal aktivite ise disk difüzyon metodu kullanılarak belirlendi. Bitki meyvelerinden elde edilen uçucu yağlar Proteus mirabilis ve Enterobacter aurogenes standart suşlarına karşı zayıf antibiyotik etki gösterdi. Yapraklardan elde edilen uçucu yağlar ise bakteri ya da mantar suşlarına karşı herhangi bir antibiyotik etki göstermedi. 

  • [1] Yılmaz G., Ayla K., Koyuncu M. 2016 Türkiye’de Yetişen Heptaptera Marg. Reuter (Apiaceae) Türlerinin Meyve Morfolojisi ve Anatomisi, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 40(2): 26-42.
  • [2] Aćimović M.G., Kostadinović L.M., Popović S.J., Dojčinović N.S. 2015. Apiaceae Seeds As Functional Food, Journal of Agricultural Sciences, 60(3): 237-246.
  • [3] Almurabet E.M.S. 2018. Apiaceae Familyasına Ait Bazı Türlerin Antimikrobiyal Aktivitesinin İncelenmesi. Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 136s, Kastamonu.
  • [4] Koul S.K., Thakur R.S. 1978. The Essential Oil of Prangos Pabularia Lindl, India Perfumer, 22(4): 284-286.
  • [5] Özbek H. 2005. Cinsel ve Jinekolojik Sorunların Tedavisinde Bitkilerin Kullanımı, Van Tıp Dergisi, 12 (2):170-174.
  • [6] Rojas R., Bustamante B., Bauer J., Fernandez I., Alban J., Lock O. 2003. Antimicrobial Activity of Some Selected Peruvian Medicinal Plants, Journal of Ethnopharmacology, 88(2-3): 199-204.
  • [7] Salvat A., Antonacci L., Fortunato R.H., Suarez E.Y., Goday H.M. 2004. Antimicrobial Activity in Methanolic Extracts of Several Plant Species from Northern Argentina, Phytomed, 11(2-3): 230-234.
  • [8] Chanwitheesuk A., Teerawutgulrag A., Rakariyatham N. 2005. Screening of Antioxidant Activity and Antioxidant Compounds of Some Edible Plants of Thailand, Food Chemistry, 92(3): 491-497.
  • [9] Ivanova D., Gerova D., Chervenkov T., Yankova T. 2005. Polyphenols and Antioxidant Capacity of Bulgarian Medicinal Plants, Journal of Ethnopharmacology, 96(1-2): 145-150.
  • [10]. Cuendet M., Hostettmann K., Potterat O. 1997. Iridoidglucosides with Freeradicals Cavening Properties From Fagrea blumei, Helvatica Chimica Acta, 80(4): 1144-1152.
  • [11]. National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS).1997. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Approved Standard M2-A6. Wayne, Pa: National Committee For Clinical Laboratory Standards.
  • [12] Barry A.L., Thornsberry C.1985. Susceptibility Tests: Diffusion Test Procedures. In: Manual of Clin Microbiol for Microbiol Lennette,Edited by E.H., Balows A., Hausler W.J., Shadomy H.J., American Society for Microbiology, 978-987.
  • [13] Kılıç A. 2008. Uçucu Yağ Elde Etme Yöntemleri, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 10(13): 37-45.
  • [14] Tirzitis G., Bartosz G. 2010. Determination of Antiradical and Antioxidant Activity: Basic Principles and New Insights, Acta Biochimica Polonica, 57(1): 139-142.
  • [15] Ahmed J., Güvenç A., Küçükboyacı N., Baldemir A., Coşkun M. 2011. Total Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Prangos Lindl. (Umbelliferae) Species Growing in Konya Province (Turkey), Turkish Journal of Biology, 353-360.
  • [16] Martins N., Barros L., Santos-Buelga C., Ferreira I.C. 2016. Antioxidant Potential of Two Apiaceae Plant Extracts: A Comparative Study Focused on The Phenolic Composition, Industrial Crops and Products, 79, 188-194.
  • [17] Cesur C., Şenkal B.C., Yaman C., Uskutoğlu T., Koç M. 2017. Antioxidant Activity of Fruit Extracts of Prangos ferulacea (L.) Lindl. From Turkey, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(4): 249-256.
  • [18] Kafash-Farkhad N., Asadi-Samani M., Rafieian-Kopaei M. 2013. A Review on Phytochemistry and Pharmacological Effects of Prangos ferulacea (L.) Lindl, Life Science Journal, 10: 360-367.
  • [19] Öke‐Altuntas F., Aslim B., Duman H., Gulpinar A.R., Kartal M. 2015. The Relative Contributions of Chlorogenic Acid and Rutin to Antioxidant Activities of Two Endemic P. rangos (U mbelliferae) Species (P. heynia and P. denticulata), Journal of Food Biochemistry, 39(4): 409-416.
  • [20] Esmaeili H., Karami A., Maggi F.2018. Essential Oil Composition, Total Phenolic and Flavonoids Contents, and Antioxidant Activity of Oliveria Decumbens Vent. (Apiaceae) At Different Phenological Stages, Journal of Cleaner Production, 198: 91-95.
  • [21] Çoruh N., Sağdıçoğlu Celep A., Özgökçe F. 2007. Antioxidant Properties of Prangos ferulacea (L.) Lindl., Chaerophyllum macropodum Boiss. and Heracleum persicum Desf. from Apiaceae Family Used as Food in Eastern Anatolia and Their Inhibitory Effects on Glutathione-S-transferase, Food Chemistry, 100(3): 1237-1242.
  • [22] Evren M., Tekgüler B. 2011. Uçucu Yağların Antimikrobiyel Özellikleri, Elek Mikrobiyoloji Derisi, 9(3): 28-40.
  • [23] Özek G., Özek T., Işcan G., Başer K.H.C., Hamzaoglu E., Duran A. 2007. Comparison of Hydrodistillation and Microdistillation Methods for The Analysis of Fruit Volatiles of Prangos Pabularia Lindl. and evaluation of its antimicrobial activity, South African Journal of Botany,73(4): 563-569.
  • [24] Razavi S.M., Zarrini G., Zahri S., Mohammadi S. 2010. Biological Activity of Prangos uloptera DC. Roots. A Medicinal Plant From Iran, Natural Product Research, 24(9): 797-803.
  • [25] Tan N., Bilgin M., Tan E., Miski M. 2017. Antibacterial Activities of Pyrenylated Coumarins From The Roots of Prangos hulusii, Molecules, 22(7): 1098, doi:10.3390.
  • [26] Mulaudzi R.B., Ndhlala A.R., Finnie J.F., Van Staden, J. 2009. Antimicrobial, Anti-İnflammatory and Genotoxicity Activity of Alepidea Amatymbica and Alepidea Natalensis (Apiaceae), South African Journal of Botany, 75(3): 584-587.
  • [27] Tada Y., Shikishima Y., Takaishi Y., Shibata H., Higuti T., Honda G., Ito M., Takeda Y., Kodzhimatov O. K., Ashurmetov O., Ohmoto Y. 2002. Coumarins and γ-pyrone Derivatives From Prangos pabularia: Antibacterial Activity and Inhibition of Cytokine Release, Phytochemistry, 59(6): 649-654.
  • [28] Durmaz H., Sagun E., Tarakci Z., Ozgokce F. 2006. Antibacterial Activities of Allium Vineale, Chaerophyllum Macropodum and Prangos Ferulacea, African Journal of Biotechnology, 5(19): 1795–1798.
  • [29] Dikpınar T., Süzgeç-Selçuk S., Çelik B.Ö., Uruşak E.A. 2018. Antimicrobial Activity of Rhizomes of Ferulago trachycarpa Boiss. and Bioguided Isolation of Active Coumarin Constituents, Industrial Crops and Products, 123, 762-767.
Birincil Dil tr
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Fatih Çağlar ÇELİKEZEN (Sorumlu Yazar)
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-5909-6938
Yazar: Funda TURHAN AYKANAT

Orcid: 0000-0002-9215-8176
Yazar: İbrahim Halil ŞAHİN

Orcid: 0000-0001-8304-5236
Yazar: Şükrü HAYTA

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2019

Bibtex @araştırma makalesi { bitlisfen520058, journal = {Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {2147-3129}, eissn = {2147-3188}, address = {}, publisher = {Bitlis Eren Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {8}, pages = {742 - 748}, doi = {10.17798/bitlisfen.520058}, title = {Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {ÇELİKEZEN, Fatih Çağlar and TURHAN AYKANAT, Funda and ŞAHİN, İbrahim Halil and HAYTA, Şükrü} }
APA ÇELİKEZEN, F , TURHAN AYKANAT, F , ŞAHİN, İ , HAYTA, Ş . (2019). Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 8 (3) , 742-748 . DOI: 10.17798/bitlisfen.520058
MLA ÇELİKEZEN, F , TURHAN AYKANAT, F , ŞAHİN, İ , HAYTA, Ş . "Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 742-748 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/bitlisfen/issue/49103/520058>
Chicago ÇELİKEZEN, F , TURHAN AYKANAT, F , ŞAHİN, İ , HAYTA, Ş . "Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 742-748
RIS TY - JOUR T1 - Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi AU - Fatih Çağlar ÇELİKEZEN , Funda TURHAN AYKANAT , İbrahim Halil ŞAHİN , Şükrü HAYTA Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.17798/bitlisfen.520058 DO - 10.17798/bitlisfen.520058 T2 - Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 742 EP - 748 VL - 8 IS - 3 SN - 2147-3129-2147-3188 M3 - doi: 10.17798/bitlisfen.520058 UR - https://doi.org/10.17798/bitlisfen.520058 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi %A Fatih Çağlar ÇELİKEZEN , Funda TURHAN AYKANAT , İbrahim Halil ŞAHİN , Şükrü HAYTA %T Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi %D 2019 %J Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi %P 2147-3129-2147-3188 %V 8 %N 3 %R doi: 10.17798/bitlisfen.520058 %U 10.17798/bitlisfen.520058
ISNAD ÇELİKEZEN, Fatih Çağlar , TURHAN AYKANAT, Funda , ŞAHİN, İbrahim Halil , HAYTA, Şükrü . "Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 / 3 (Eylül 2019): 742-748 . https://doi.org/10.17798/bitlisfen.520058
AMA ÇELİKEZEN F , TURHAN AYKANAT F , ŞAHİN İ , HAYTA Ş . Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 742-748.
Vancouver ÇELİKEZEN F , TURHAN AYKANAT F , ŞAHİN İ , HAYTA Ş . Prangos pabularia Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 748-742.