Yıl 2019, Cilt 8 , Sayı 3, Sayfalar 1069 - 1074 2019-09-30

Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması

Muhammed Bora AKIN [1] , Hasan Ökmen [2] , Seval ALKAN [3] , Hülya TÜRKOĞLU [4]


Ürolitiyazis, idrar yollarının herhangi bir bölümünde taş oluşması veya taş bulunması durumu olarak açıklanmaktadır. İdrar taşlarının sık sık tekrarlandığı bilinmektedir ve tıbbi tedavideki ilerlemelere rağmen, bu durumun tedavisinde sonuç veren bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Böbrek taşları çeşitli organik ve inorganik bileşiklerden oluşur. Kalsiyum oksalat monohidrat, (COM), böbrek taşlarının ana bileşenidir. Bununla birlikte, böbrek taşlarının oluşum mekanizmaları iyi anlaşılmamıştır. Bu bağlamda, çekirdeklenme, kristal büyümesi ve oluşan COM kristallerinin bir araya gelmesi gibi birkaç varsayım vardır. Bu nedenle çalışmalar yürütülürken doğal ve sentetik katkı maddelerinin CaC2O4 kristalizasyonu üzerine etkilerinin araştırılması şeklinde pek çok çalışma ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada nar suyunun CaC2O4 kristalizasyonu üzerine engelleme etkisi araştırılmıştır. Laboratuvar ortamında belirlenmiş faktörler ışığında CaC2O4 kristalizasyon sürecinin nar suyu tarafından engellenmesi Taguchi ortogonal deneysel tasarımı uygulanarak araştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda nar suyunun CaC2O4 kristalizasyonu üzerine yavaşlatma ve geciktirme etkisi olduğu görülmektedir.
Kristalizasyon, Engelleme, Katkı maddesi, Nar
  • El-Shall H., Jeon JH., Abdel-Aal E.A., Khan S., Gower. L., Rabinovich Y. 2004. A study of primary nucleation of calcium oxalate monohydrate: II. Effect of urinary species, Cryst. Res. Technol. 39(7): 577 – 585.
  • Atuğ F., Canoruç N. 2006. Tekrarlayan Üriner Sistem Kalsiyum Taşlarının Metabolik Değerlendirmesi ve Medikal Yaklaşımlar, Dicle Tıp Dergisi 33(1): 48-52.
  • Jones, A.G. 2002. Crystallization Process Systems, Butterwart tleinemann, London UK.
  • Sarig S., Kahana F., Leshe, R. 1975. Selection of Threshold Agents for Calcium Sulfate Scale Control on the Basis of Chemical Structure, Desalination,17, 215-229.
  • Westbroek P., de Jong E.W. 1983. Biominerallization and Biological Metal Accumulation, Reidel, Dordrecht, Holland.
  • Akyol E., Öner M. 2007. The Effect of Polyelectrolytes on Calcium Oxalate Crystallization, Journal of Engineering and Natural Sciences - Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 25(1): 48-57.
  • Akyol E., 2016. Kalsiyum Oksalat Monohidrat Kristal Büyümesine Karahindiba (Taraxacum Officinale) Bitkisinin Etkisinin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(3): 97-105.
  • Kulkarni A. P., Aradhya S. M. 2005. Chemical Changes and Antioxidant Activity in Pomegranate Arils During Fruit Development, Food Chemistry, 93(2): 319-324.
  • Hernadez F., Melgarejo P., Tomas-Barberan F.A., Artes F. 1999. Evolution of Juice Anthocyanins During Ripening of New Selected Pomegranate (Punica granatum) Clones, Eur. Food Res. Technol. 210: 39–42.
  • Bayındırlı L., Şahin S., ve Artık N. 1994. The Effects of Clarification Methods of Pomegranate Juice Quality. Fruit Processing, 94(9): 267-270.
  • Alper, N. 2001. Nar Suyu Üretimi Üzerine Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Ankara.
  • Karaca, E. 2011. Nar Suyu Konsantresi Üretiminde Uygulanan Bazı İşlemlerin Fenolik Bileşenler Üzerine Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Saxena A. K., Manan J. K., Berry S. K. 1987. Pomegranades; Postharvest Technology, Chemistry and Processing, Indian Food Packer, 41(4): 43-60.
  • Cabrita L., Fossen T. ve Anderson O.M. 2000. Colour and Stability of The Six Common Anthocyanidin 3-glucosides in Aqueous Solutions. Journal of Food Science, 68: 101-107.
  • Cordenunsi B.R., Nascimento J.R.O., Lajolo F.M. 2003. Physicochemical Changes Related to Quality of Five Strawberry Fruit Cultivars During Cool-Storage. Food Chemistry, 83: 167–173.
Birincil Dil tr
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Orcid: 0000-0003-3841-1633
Yazar: Muhammed Bora AKIN (Sorumlu Yazar)
Kurum: CANKIRI KARATEKIN UNIVERSITY
Ülke: Turkey


Yazar: Hasan Ökmen
Kurum: CANKIRI KARATEKIN UNIVERSITY
Ülke: Turkey


Yazar: Seval ALKAN
Kurum: CANKIRI KARATEKIN UNIVERSITY
Ülke: Turkey


Yazar: Hülya TÜRKOĞLU
Kurum: CANKIRI KARATEKIN UNIVERSITY
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2019

Bibtex @araştırma makalesi { bitlisfen535581, journal = {Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {2147-3129}, eissn = {2147-3188}, address = {}, publisher = {Bitlis Eren Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {8}, pages = {1069 - 1074}, doi = {10.17798/bitlisfen.535581}, title = {Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması}, key = {cite}, author = {AKIN, Muhammed Bora and Ökmen, Hasan and ALKAN, Seval and TÜRKOĞLU, Hülya} }
APA AKIN, M , Ökmen, H , ALKAN, S , TÜRKOĞLU, H . (2019). Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 8 (3) , 1069-1074 . DOI: 10.17798/bitlisfen.535581
MLA AKIN, M , Ökmen, H , ALKAN, S , TÜRKOĞLU, H . "Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 1069-1074 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/bitlisfen/issue/49103/535581>
Chicago AKIN, M , Ökmen, H , ALKAN, S , TÜRKOĞLU, H . "Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 1069-1074
RIS TY - JOUR T1 - Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması AU - Muhammed Bora AKIN , Hasan Ökmen , Seval ALKAN , Hülya TÜRKOĞLU Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.17798/bitlisfen.535581 DO - 10.17798/bitlisfen.535581 T2 - Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1069 EP - 1074 VL - 8 IS - 3 SN - 2147-3129-2147-3188 M3 - doi: 10.17798/bitlisfen.535581 UR - https://doi.org/10.17798/bitlisfen.535581 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması %A Muhammed Bora AKIN , Hasan Ökmen , Seval ALKAN , Hülya TÜRKOĞLU %T Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması %D 2019 %J Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi %P 2147-3129-2147-3188 %V 8 %N 3 %R doi: 10.17798/bitlisfen.535581 %U 10.17798/bitlisfen.535581
ISNAD AKIN, Muhammed Bora , Ökmen, Hasan , ALKAN, Seval , TÜRKOĞLU, Hülya . "Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 / 3 (Eylül 2019): 1069-1074 . https://doi.org/10.17798/bitlisfen.535581
AMA AKIN M , Ökmen H , ALKAN S , TÜRKOĞLU H . Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 1069-1074.
Vancouver AKIN M , Ökmen H , ALKAN S , TÜRKOĞLU H . Kalsiyum Oksalat Kristalizasyonunun Engellenmesi Üzerine Nar (Punica granatum L) Suyunun Etkisi: Bir Optimizasyon Çalışması. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 1074-1069.