Yıl 2019, Cilt 8 , Sayı 3, Sayfalar 1094 - 1100 2019-09-30

Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi

Özgür DEMİR [1]


Bu çalışmada, tasarım ve imalatı yapılan kızılötesi ısıtıcılı kurutma fırınında, nane bitkisi farklı sıcaklıklarda kurutularak optimum kurutma sıcaklığı belirlenmiştir. Kurutma fırınında kurutma işlemine tabi tutulan nane yaprakları 50oC, 60oC, 70oC, 80oC ve 90oC sıcaklıklarda kurutulmuştur. Kurutma süreleri özgül enerji tüketimleri, yaş ve kuru esasa göre nem miktarları ortaya koyulmuştur. Nane yapraklarının kurutma işlemleri başlangıç nem oranı 8,12 g su/ g kuru madde iken bu oranın 0,094545 g su/ g kuru madde ye kadar düştüğü görülmüştür. Özgül enerji tüketimi ise 21,10 MJ/kg  ile 52,08 MJ/kg  arasında  bulunmuştur. Tüm deneylerde elde edilen kuru ürün kaliteleri farklılık gösterirken renk, aroma, koku ve enerji tüketimi bütün olarak değerlendirildiğinde optimum kurutma sıcaklığının 70oC olduğu ortaya koyulmuştur. Bu sıcaklığın altında yapılan kurutma işlemlerinde aroma ve koku artmakta, lakin enerji tüketimi de artmaktadır. 70oC üzeri sıcaklıktaki kurutma işlemleri incelendiğinde aroma ve koku azalırken enerji tüketimi de düşmektedir.

Kızılötesi kurutucu, Nane, Kurutma
  • 1. Heybeli, N. Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin İnce Tabaka Halinde Kuruma Karakteristiği. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3 (3); 179 – 187. 2. Cemeroğlu B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, 2. cilt. ISBN 975-98578- 2-0. 3. Doymaz İ. 2003. Convective Air Drying Characteristics of Thin Layer Carrots, Journal of Food Engineering, 61: 359–364.4. Ertekin C, Yaldız O (2001), Patlıcan kurutmada kurumanın çeşitli modeller ile açıklanması, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 399-404, Şanlıurfa.5. Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment, Journal of Food Engineering, 83: 541–549.6. Türkan, Ş., Malyer, H., ÖZAYDIN, S., & Tümen, G. (2006). Ordu ili ve çevresinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2).7. Kocabıyık H. Ve Demirtürk B.S.,(2008)., Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(3): 239-246 8. Doymaz, İ., 2005, Sun Drying of Figs: an Experimental Study, Journal of Food Engineering, 71, 403-407.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Özgür DEMİR (Sorumlu Yazar)
Kurum: MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2019

Bibtex @araştırma makalesi { bitlisfen547539, journal = {Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {2147-3129}, eissn = {2147-3188}, address = {}, publisher = {Bitlis Eren Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {8}, pages = {1094 - 1100}, doi = {10.17798/bitlisfen.547539}, title = {Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {DEMİR, Özgür} }
APA DEMİR, Ö . (2019). Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 8 (3) , 1094-1100 . DOI: 10.17798/bitlisfen.547539
MLA DEMİR, Ö . "Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 1094-1100 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/bitlisfen/issue/49103/547539>
Chicago DEMİR, Ö . "Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 (2019 ): 1094-1100
RIS TY - JOUR T1 - Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi AU - Özgür DEMİR Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.17798/bitlisfen.547539 DO - 10.17798/bitlisfen.547539 T2 - Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1094 EP - 1100 VL - 8 IS - 3 SN - 2147-3129-2147-3188 M3 - doi: 10.17798/bitlisfen.547539 UR - https://doi.org/10.17798/bitlisfen.547539 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi %A Özgür DEMİR %T Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi %D 2019 %J Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi %P 2147-3129-2147-3188 %V 8 %N 3 %R doi: 10.17798/bitlisfen.547539 %U 10.17798/bitlisfen.547539
ISNAD DEMİR, Özgür . "Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8 / 3 (Eylül 2019): 1094-1100 . https://doi.org/10.17798/bitlisfen.547539
AMA DEMİR Ö . Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 1094-1100.
Vancouver DEMİR Ö . Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(3): 1100-1094.