Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 1094 - 1100, 30.09.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.547539

Öz

Bu çalışmada, tasarım ve imalatı yapılan kızılötesi
ısıtıcılı kurutma fırınında, nane bitkisi farklı sıcaklıklarda kurutularak
optimum kurutma sıcaklığı belirlenmiştir. Kurutma fırınında kurutma işlemine
tabi tutulan nane yaprakları 50oC, 60oC, 70oC,
80oC ve 90oC sıcaklıklarda kurutulmuştur. Kurutma
süreleri özgül enerji tüketimleri, yaş ve kuru esasa göre nem miktarları ortaya
koyulmuştur. Nane yapraklarının kurutma işlemleri başlangıç nem oranı 8,12 g
su/ g kuru madde iken bu oranın 0,094545 g su/ g kuru madde ye kadar düştüğü
görülmüştür. Özgül enerji tüketimi ise 21,10 MJ/kg  ile 52,08 MJ/kg  arasında 
bulunmuştur. Tüm deneylerde elde edilen kuru ürün kaliteleri farklılık
gösterirken renk, aroma, koku ve enerji tüketimi bütün olarak değerlendirildiğinde
optimum kurutma sıcaklığının 70oC olduğu ortaya koyulmuştur. Bu
sıcaklığın altında yapılan kurutma işlemlerinde aroma ve koku artmakta, lakin
enerji tüketimi de artmaktadır. 70oC üzeri sıcaklıktaki kurutma
işlemleri incelendiğinde aroma ve koku azalırken enerji tüketimi de
düşmektedir.

Kaynakça

  • 1. Heybeli, N. Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin İnce Tabaka Halinde Kuruma Karakteristiği. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3 (3); 179 – 187. 2. Cemeroğlu B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, 2. cilt. ISBN 975-98578- 2-0. 3. Doymaz İ. 2003. Convective Air Drying Characteristics of Thin Layer Carrots, Journal of Food Engineering, 61: 359–364.4. Ertekin C, Yaldız O (2001), Patlıcan kurutmada kurumanın çeşitli modeller ile açıklanması, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 399-404, Şanlıurfa.5. Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment, Journal of Food Engineering, 83: 541–549.6. Türkan, Ş., Malyer, H., ÖZAYDIN, S., & Tümen, G. (2006). Ordu ili ve çevresinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2).7. Kocabıyık H. Ve Demirtürk B.S.,(2008)., Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(3): 239-246 8. Doymaz, İ., 2005, Sun Drying of Figs: an Experimental Study, Journal of Food Engineering, 71, 403-407.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özgür Demir

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2019
Kabul Tarihi 26 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

IEEE Ö. Demir, “Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 3, ss. 1094–1100, 2019, doi: 10.17798/bitlisfen.547539.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr