This study aimed to determine the antimicrobial activity and antidiabetic effect of sumac sours collected from different regions. Rhus coriaria, is the only species of rhus in Turkey. It shows spread in different regions in Turkey. Particularly, it is used as sour in Anatolia. Sumac sour is usually consumed in south provinces in Turkey.
In the study, three Gram (-), three Gram (+) and 1 yeast strains obtained from the culture collection of the Microbiology Laboratory of Ordu University were used. The antimicrobial effects of samples were investigated by using agar disc diffusion method. Antidiabetic effect was investigated with a-amylase and a-glucosidaseinhibition assays.
In result of the study, almost all samples formed zones ranging from 31.5 to 6 mm against bacteria and yeast, but Antep, Hatay sumac syrup samples did not create againstCandida albicansand Candida albicans, Staphylococcus aureus, respectively.
Consequently, sumac syrups were determined to be an effective antimicrobial activity.In addition, we can say that there are antidiabetic effects of sumac syrup samples in Mersin, Hatay and Antep, respectively.
Bu çalışmada, farklı yörelere ait sumak ekşilerinin antimikrobiyal aktivitesi ve antidiyabetik etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Rhus coriaria, Rhus cinsinin yurdumuzda yetişen tek türüdür. Türkiye’ de farklı bölgelerde yayılım göstermektedir. Sumak, ekşilik verici olarak kullanılan bir baharattır. Ülkemizin güney illerinde çoğunlukla tüketilir.
ÇalışmadaOrdu Üniversitesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji laboratuvarı kültür koleksiyonundanelde edilenüç Gram (-), üç Gram (+) ve bir maya suşu kullanılmıştır.Agar disk difüzyon metodu ile örneklerin antimikrobiyal aktivitesi incelenmiştir. a-amilaz ve a-glikozidaz inhibisyonunun ölçülmesi ile antidiyabetik etkisi belirlenmiştir.
Çalışmamızda hemen hemen tüm örneklerin bakteriler ve mayaya karşı 31,5 ile 6 mm arasında değişen zonlar oluşturduğu gözlenmiştir. Antep örneği Candida albicansve Hatay örneği Candida albicansile Staphylococcus aureus’a karşı zon oluşturmamıştır. Sumak ekşisi örnekleri etkin antidiyabetik özellik göstermediler.
Sonuç olarak, sumak ekşisinin etkili bir antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca sumak ekşisi örneklerini Mersin, Hatay, Antep şeklinde sıralayarak antidiyabetik etkisi olduğunu belirtebiliriz.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 |