Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İncir Ağaçlarının (Ficus carica L.) Yapraklarından Elde Edilen Bitki Çayının Bazı Özelliklerinin Araştırılması

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 3, 1040 - 1047, 26.09.2020
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.657545

Öz

İncir (Ficus carica L.)yaprakları çok çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğundan özellikle sağlık alanında çalışanların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Germencik yöresinden toplanan örneklerde Ficus carica L. yaprak çayının bazı fiziksel, kimyasal, morfolojik, ve toksikolojik etkilerinin araştırılması; aynı zamanda yapılan analiz sonuçlarına göre incir yaprak çayının, ulusal bitki çayı standardına göre değerlendirilmesidir. Araştırmada toplanan örnekler çay haline getirilerek toplam kuru madde, toplam kül, asitte çözünmeyen kül, mezofilik aerobik bakteri, koliform bakteri, escherichia coli, salmonella spp. ve küf tayinleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre incelenen bu özelliklerden elde edilen veriler sırasıyla %90,6, %14,19, %4,36, 8,10*101, <10, <10 ve 2*102 olarak belirlenmiştir. Örneklerde aflatoksin ve boyar madde tespit edilmemiştir. Analiz sonuçları, toplam kül ve asitte çözünmeyen kül tayinleri dışında TS 12933 (ICS 67.140.10 ) numaralı Türk Standartları Enstitüsünün Bitkisel Çaylar Standardına uygun bulunmuştur. Çalışmamız bu kapsamda yapılan ilk araştırmadır. Birçok faydası bulunan incir yaprak çayının kimyasal ve toksikolojik özellikleri üzerine çalışmaların devam ettirilmesi ve incirin en çok üretildiği Aydın ilinde yan ürün olarak değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Destekleyen Kurum

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELERİ KOMİSYONU

Proje Numarası

GYMYO-19001

Teşekkür

Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından GYMYO-19001 numaralı proje ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  • 1. Barolo M.I., Mostacero N.R., López SN. 2014. Ficus carica L. (Moraceae): An Ancient Source of Food and Health, Food Chemistry, 164: 119–127.
  • 2. Lightbourn A.V., Soliman K.F.A., Thomas R.D. 2019. Crude Edible Fig (Ficus carica) Leaf Extract Prevents Diethylstilbestrol (DES)-Induced DNA Strand Breaks in Single-Cell Gel Electrophoresis (SCGE)/Comet Assay: Literature Review and Pilot Study, Journal of Bioequivalence & Bioavailability, 11 (1): 19-28.
  • 3. Nadeem M., Zeb A. 2018. Impact of Maturity on Pphenolic Ccomposition and Antioxidant Activity of Medicinally İmportant Leaves of Ficus carica L., Physiology and Molecular Biology of Plants, 24(5): 881–887.
  • 4. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). İstatistikler,. http://www.fao.org/statistics/ databases/en/.( Erişim tarihi: 10.11.2019).
  • 5. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK). Konularına Göre İstatistikler. https://web.tuik.gov.tr/tr/classification-categories/. (Erişim tarihi: 08.11.2019).
  • 6. Cavero R.Y., Akerreta S., Calvo M.I. 2013. Medicinal Plantsused for Dermatological Affectionsin Navarraand, Their Pharmacological Validation Journal of Ethnopharmacology, 149: 533–542.
  • 7. Silva Rody H.V., Gontijo D.C., Miranda Coelho V.P., Ventrella M.C., Pádua R.M., Fietto L.G., Viana Leite J.P. 2018. Mutagenic Activity and Chemical Composition of Phenolic-rich Extracts of Leaves from Two Species of Ficus Medicinal Plants, Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 81 (17): 861-872.
  • 8. Lianju W., Weibin J., Kai M., Zhifeng L., Yelin W. 2003. The Production and Research of Fig (Ficus carica L.) in China, ISHS Acta Horticulturae 605: II International Symposium on Fig, pp191-198, 28 Nisan, İspanya.
  • 9. Oliveira A.P., Silva L.R., Pinho P.G., Gil-Izquierdo A., Valentão P., Silva B.M. 2010. .Volatile Profiling of Ficus carica Varieties by HS-SPME and GC–IT-MS, Food Chemistry, 123: 548-557.
  • 10. Saeed M.A., Sabir A.W. 2002. Irritant Potential of Triterpenoids from Ficus carica Leaves, Fitoterapia, 73: 417-420.
  • 11. Brown P.H. 1994. Seasonal Variations in Fig (Ficus carica L.) Leaf Nutrient Concentrations, Hortscience, 29 (8): 871–873.
  • 12. Mahmoudi S., Khali M., Benkhaled A., Benamirouche K., Baiti I. 2016. Phenolic and Flavonoid Contents, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Leaf Extracts from Ten Algerian Ficus carica L. Varieties, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 6 (3): 239–245.
  • 13. Rostam M.A., Salleh S., Harun A.F., Ali A.N. 2018. The Antimicrobial Activities of Fig (Ficus Carica L.) Leaves Extract Against Staphylococcus aureus and Escherechia coli, Internatıonal Journal of Allied Health Sciences, 2 (1): 273-285.
  • 14. Jeong M.R., Hye-Young Kim H.Y., Cha J.D. 2009. Antimicrobial Activity of Methanol Extract from Ficus carica Leaves Against Oral Bacteria, Journal of Bacteriology and Virology, 39 (2): 97-102.
  • 15. Badgujar S.B., Patel V.V., Bandivdekar A.H., Mahajan T.T. 2014., Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology of Ficus carica: A Review, Pharmaceutical Biology, 52 (11): 1487-1503.
  • 16. Mopuri R., Ganjayi M., Meriga B., Koorbanally N.A., Islam S. 2018. The Effects of Ficus carica on the Activity of Enzymes Related to Metabolic Syndrome, Journal of Food and Drug Analysis, 26,: 201-210.
  • 17. Zhang Y., Wan Y., Huo B., Li B., Jin Y., Hu X. 2018. Extracts and Components of Ficus carica Leaves Suppress Survival, Cell Cycle, and Migration of Triple-negative Breast Cancer MDA-MB-231 Cells, Onco Targets and Therapy, 11: 4377–4386.
  • 18. Pérez C., Domínguez E., Canal J.R., Campillo J.E., Torres M.D. 2000. Hypoglycaemic Activity of an Aqueous Extract from Ficus Carica (Fig Tree) Leaves in Streptozotocin Diabetic Rats, Pharmaceutical Biology, 38:3, 181-186.
  • 19. Deliorman Orhan D., Sayın E. 2016. Türkiye’de Sinameki Olarak Satılan Bitkiler Üzerinde Yapılan Kalite Kontrol Analizleri, Clinical and Experimental Health Sciences , 6 (3): 116-120.
  • 20. Kaya İ., İncekara N., Nemli Y. 2004. Ege Bölgesi’nde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Kuşkonmaz, Sirken, Yabani Hindiba, Rezene, Gelincik, Çoban Değneği ve Ebegümecinin Bazı Kimyasal Analizleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (1): 1-6.
  • 21. Şen L., Nas S. 2010. Kuru İncir, Üzüm ve Kırmızıbiberlerde Mikotoksin Varlığı, Akademik Gıda, 8 (3): 24-32.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nergiz Yüksel 0000-0002-1334-051X

Erdinç Vural 0000-0002-3398-5593

Mustafa Sürmen 0000-0001-9748-618X

Proje Numarası GYMYO-19001
Yayımlanma Tarihi 26 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2019
Kabul Tarihi 9 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

IEEE N. Yüksel, E. Vural, ve M. Sürmen, “İncir Ağaçlarının (Ficus carica L.) Yapraklarından Elde Edilen Bitki Çayının Bazı Özelliklerinin Araştırılması”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 9, sy. 3, ss. 1040–1047, 2020, doi: 10.17798/bitlisfen.657545.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr