Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 2, 108 - 124, 31.12.2022

Öz

Günümüzde küresel anlamda enerji kaynaklarının azalması, enerji maliyetlerinin artması, arz ve talebin düzensiz olması nedeniyle, işletmeler enerji tasarrufu olan ürünlere yönlenmişlerdir. Yapılan çalışmada Endüstriyel mutfaklarda kullanılan gazlı fırınların farklı yanma teknolojileri kullanılarak hem performanslarının hem de enerji maliyetlerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında İNOKSAN firmasının atmosferik brülöre sahip FKG042E model fırını ve premix brülöre sahip FKG40 fırını kullanılmış olup, her iki fırında deneysel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan testler sonucunda atmosferik brülör ile çalışan fırın, premix brülör ile çalışan fırına göre yaklaşık 2 kat daha fazla doğalgaz tüketmiştir. Çalışmada elde edilen bir diğer sonuç ise premix teknoloji ile üretilen fırının gücü atmosferik fırından daha yüksek olmasından dolayı pişirme kapasitesi yaklaşık % 50 artmıştır.

Kaynakça

  • [1] Hancılar, N.2007, Elektrikli ankastre fırınlarda enerji tüketiminin deneysel ve teorik inceleme ile azaltılması. Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, Fen bilimleri enstitüsü, İstanbul
  • [2] Kişin, B.2020, 3 Tepsili endüstriyel gıda fırının pişirme hacmi içindeki momentum ve ısıl mekanizmalarının farklı çalışma şartlarında nümerik olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa
  • [3] Yılmaz, E.Can 2021, Ev tipi bir fırında yanma olayının deneysel ve nümerik olarak incelenmesi. Yüksek Lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim enstitüsü, İstanbul
  • [4] Si, M., Thompson, S. and Calder, K., “Energy efficiency assessment by process heating assessment and survey tool (PHAST) and feasibility analysis of waste heat recovery in the reheat furnace at a steel company”, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15 (6): 2904-2908 (2011)
  • [5] Sari, T., Celik, A., Isik, O., Temel, O., Onbasioglu, S.U. 2013. Effects of insulation parameters on the energy consumption in domestic ovens and the most efficient insulation design. EPJ Web of Conferences 45, 2013.
  • [6] Pask, F., Sadhukhan, J., Lake, P., McKenna, S., Perez, E.B., Yang, A. 2014. Systematic approach to industrial oven optimisation for energy saving. Applied Thermal Engineering, 71: 72-77.
  • [7] Altun, Ö.,Yıldız, Ş., Anık,T.2019.Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi Pamukkale Univ Muh Bilim Der25(4):403-409
  • [8] https://www.mmo.org.tr/sites/default/files/7af4fb322bb5c89_ek.pdf (yanma gaz analizleri ve doğalgaz uygulamalarındaki yeri )
  • [9] https://www.tesisat.org/dogalgaz-yanginlari-alinacak-onlemler.html
  • [10] Cellek , Mehmet S. 2017, Sanayi tipi brülör kazan sisteminde yanma emisyonlarının incelenmesi , Yıldız teknik üniversitesi , İstanbul
  • [11] https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/236697#:~:text=Yanma%20esnas%C4%B1nda%20kullan%C4%B1lan%20ger%C3%A7ek%20hava,fazlad%C4%B1r%5B1%2C12%5D.
  • [12] https://focusendustri.com.tr/premix-brulorler/
  • [13] https://slideplayer.biz.tr/slide/14004827/
  • [14]https://paperzz.com/doc/5078262/yanma-ve-alev-t%C3%BCrb%C3%BClansl%C4%B1--benzinli-motorlar--%C3%B6n-kar%C4%B1%C5%9F%C4%B1ml...
  • [15]https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Facroname.com%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fu9%2Fpulse-width-modulation_01.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Facroname.com%2Farticles%2Fdescription-pulse-width-modulation&tbnid=nu7A349dAXfRGM&vet=12ahUKEwithpPA3_r6AhWF_bsIHeQsCRQQMygjegUIARCQAg..i&docid=uHP4MiUcLhVKSM&w=402&h=246&q=duty%20cycle&hl=tr&ved=2ahUKEwithpPA3_r6AhWF_bsIHeQsCRQQMygjegUIARCQAg
  • [16]Darbe genişliği modülasyonu - Vikipedi (wikipedia.org)
  • [17]Vatandaş, S.2016 , Sanayi fırınlarında enerji ve ekserji verimliliği ; örnek çalışma emaye pişirme fırını verimlilik projesi enerji ve ekserji analizlerinin gerçekleştirilmesi , Uludağ üniversitesi , Fen bilimleri enstitüsü , Bursa
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mahmut Burhan 0000-0003-2059-2958

Akay Sakin 0000-0002-6443-4807

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 8 Kasım 2022
Kabul Tarihi 31 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Burhan, M., & Sakin, A. (2022). Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 3(2), 108-124.
AMA Burhan M, Sakin A. Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması. UBSMD. Aralık 2022;3(2):108-124.
Chicago Burhan, Mahmut, ve Akay Sakin. “Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın Ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2022): 108-24.
EndNote Burhan M, Sakin A (01 Aralık 2022) Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 3 2 108–124.
IEEE M. Burhan ve A. Sakin, “Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması”, UBSMD, c. 3, sy. 2, ss. 108–124, 2022.
ISNAD Burhan, Mahmut - Sakin, Akay. “Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın Ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 3/2 (Aralık 2022), 108-124.
JAMA Burhan M, Sakin A. Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması. UBSMD. 2022;3:108–124.
MLA Burhan, Mahmut ve Akay Sakin. “Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın Ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, c. 3, sy. 2, 2022, ss. 108-24.
Vancouver Burhan M, Sakin A. Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Atmosferik Brülörlü Fırın ile Premix Brülörlü Fırının Enerji Tüketiminin Deneysel Olarak Karşılaştırılması. UBSMD. 2022;3(2):108-24.