Birçok meyve türünün yetiştirilebildiği ülkemizde üzümsü meyve türleri yetiştiriciliği giderek artmaktadır. Üzümsü meyve türleri içerisinde gerek meyve içeriğinin zengin olması gerekse gıda sanayisinde yoğun kullanımı bakımından önemli bir yere sahip olan böğürtlen ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilmektedir. Gerek insan sağlığı açısından gerekse bitki büyümesi üzerine önemli olan triptofan esansiyel bir aminoasittir. Çalışmada dışsal triptofan uygulamasının böğürtlen bitkisinin bazı biyokimyasal ve meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma, 2021 yılında Yozgat Bozok Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı Gedikhasanlı istasyonundaki böğürtlen parselinde bulunan Bursa-1 çeşidi ile yürütülmüştür. Denemede ilk triptofan uygulaması, tomurcuk patlamasından sonra 50 ppm dozunda 1. ve 2. gruptaki bitkilere yapraktan püskürtülerek uygulanmıştır. 1 ay sonra 2. gruptaki bitkilere aynı dozda bir uygulama daha yapılmıştır. Meyveler olgunlaştıktan sonra yaprak ve meyve örnekleri alınmış ve yapraklarda, klorofil a ve b, toplam klorofil, karotenoid, malondialdehit miktarı; meyvelerde, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik miktarı ve C vitamini analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda dışsal triptofan uygulamasının yapraklarda toplam klorofil miktarı vejetatif sürgünlerde 114.27-230.48 mg.g-1 taze ağırlık aralığında değiştiği bulunmuştur. Karotenoid miktarı en fazla, iki kez TRP uygulaması yapılan bitkilerden (vejetatif sürgünlerde 10.46, generatif sürgünlerde 9.6 mg.g-1 taze ağırlık) elde edilmiştir. Meyvelerde yapılan analizlerde, suda çözünebilir kuru madde miktarı (kontrole göre %33) ve C vitamini miktarının (kontrole göre %37) triptofan uygulaması ile arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak triptofan uygulamasının böğürtlen meyvesinde bazı biyokimyasal özelliklerin ve meyve kalite kriterlerinin artmasında etkili olduğu bulunmuştur.
Böğürtlen Klorofil İçeriği MDA İçeriği Meyve Kalitesi Triptofan
In Türkiye, where many fruit species can be grown, the cultivation of berry-like fruit species is increasing. Blackberry, which has an important place among berry fruit species in terms of its rich fruit content and intensive use in the food industry, can be grown in almost every part of Türkiye. Tryptophan, which is important for human health and plant growth, is an essential amino acid. In this study, the effects of exogenous tryptophan application on some biochemical and fruit quality of blackberry plants were investigated. The research was carried out in the blackberry plot of Gedikhasanlı Application and Research Center of Yozgat Bozok University in 2021. In the experiment, the first tryptophan application was applied to the plants in the 1st and 2nd groups by spraying from the leaves at a dose of 50 ppm after the bud burst. After 1 month, the plants in the 2nd group were applied again at the same dose. After the fruits ripened, leaf and fruit samples were taken and the amounts of chlorophyll a and b, total chlorophyll, carotenoid, and malondialdehyde in the leaves and fruits, the amount of water-soluble dry matter, titratable acidity, and vitamin C were analyzed. Because of the analysis, it was found that the total amount of chlorophyll in leaves and vegetative shoots varied between 114.27-230.48 mg.g-1 fresh weight of exogenous tryptophan application. The highest amount of carotenoids was obtained from plants that were treated with TRP twice (10.46 in vegetative shoots, 9.6 mg.g-1 in generative shoots). The analysis of fruits determined that the amount of water-soluble dry matter (33% compared to the control) and the amount of vitamin C (37% compared to the control) increased with tryptophan application. As a result, it was found that tryptophan application was effective in increasing some biochemical properties and fruit quality criteria in blackberry fruit.
Blackberry Chlorophyll Content MDA Content Fruit Quality Tryptophan
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |