Salt stress negatively influences fruit yield and quality in trees. In addition to environmental stresses, excess energy from sunlight possesses harmful effects on plant metabolisms. Here we reveal the effects of shading on short term salinity stress in cherry plants. Salinity and shading treatments were introduced approximately two months after planting. Three shading levels (40%, 60%, and 80%) were applied. To induce moderate salinity stress, 35 mM NaCl (sodium chloride) was utilized for one month. Many morphological and physiological aspects and chlorophyll metabolism were evaluated. We found that the plant growth, stomatal conductance and chlorophyll biosynthesis were significantly retarded under salinity during a month. However, shading treatments alleviated the salinity damage. Moreover, salt stress hindered the biosynthesis of chlorophyll at Mg-Proto IX step. Shading treatments mitigated salinity damage associated with decreasing air and leaf temperature and preventing the loss of chlorophyll and the precursors and increasing anthocyanins. The results of the study showed that shading treatments possessed a protective effect on short term salinity in cherry plants.
Tuz stresi ağaçlarda meyve verimini ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Çevresel streslerin yanı sıra güneş ışığından gelen fazla enerjinin bitki metabolizmaları üzerinde zararlı etkileri vardır. Burada kiraz bitkisinde gölgelemenin kısa süreli tuzluluk stresi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktayız. Tuzluluk ve gölgeleme uygulamaları fidan dikiminden yaklaşık iki ay sonra uygulanmıştır. Üç gölgeleme seviyesi (%40, %60 ve %80) uygulanmıştır. Orta derecede tuzluluk stresini tetiklemek için bir ay boyunca 35 mM NaCl (sodyum klorür) kullanılmıştır. Birçok morfolojik ve fizyolojik parametre ile klorofil metabolizması değerlendirilmiştir. Tuzluluk altında bitki büyümesinin, stoma iletkenliğinin ve klorofil biyosentezinin bir ay boyunca önemli ölçüde düştüğü belirlenmiştir. Ancak gölgeleme uygulamaları tuzluluğun zararını hafifletmiştir. Ayrıca tuz stresi, Mg-Proto IX aşamasında klorofil biyosentezini engellemiştir. Gölgeleme uygulamaları, hava ve yaprak sıcaklığının azalmasıyla ilişkili tuzluluk hasarını azaltmış, klorofil ve öncüllerin kaybını ve antosiyaninlerin artmasını önlemiştir. Çalışmanın sonuçları, gölgeleme uygulamalarının kiraz bitkisinde kısa süreli tuzluluk üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |