Birleşmiş Milletler, üye sayısı bağlamında ele alındığında neredeyse tüm egemen devletlerin içerisinde yer aldığı en geniş katılımlı, tek ve ayrıcalıklı bir örgüttür. Birleşmiş Milletler’de tüm üyelerin temsil edildiği Genel Kurul kararlarının bağlayıcılığı bulunmazken, hızlı ve etkin kararlar alabilmek maksadı hedef gösterilerek, örgüt üyelerinin bir kısmı tarafından temsil edilen Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar ise tüm örgüt üyelerini bağlayıcıdır. Güvenlik Konseyi’nin adaletsiz ve şeffaf olmayan bu yapısının BM’nin kuruluşundan günümüze sorgulanmaktadır. Bu makale “Güvenlik Konseyi yapısında bir reformuna niçin ihtiyaç vardır? BM’nin geleceği için reform önerileri nelerdir? Türkiye BM reform çalışmalarında hangi konumda bulunacaktır?” sorularının cevaplarını aramaktadır. Birleşmiş Milletler dışında alternatif bir organizasyon veya yapılanmanın yakın zamanda mümkün olmadığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle BM sisteminde krize neden olan organların yapısının yeni bir irade ortaya koyarak yeniden ele alınmasının zorunluluğu açıktır.
Aral, Berdal. Küresel Güvenlikten Küresel Tahakküme BM Güvenlik Sistemi ve İslam Dünyası, İstanbul: Küre Yayınları, 2016
Arıboğan, Deniz Ülke. ”Uluslararası Barış ve Güvenliğin Sağlanmasında Bir Araç Olarak BM ve Temel Sorunları”, üyıl nstitüsü derisi
http://www.21yyte.org/assets/uploads/files/128-149%20Deniz.pdf
Ata, Funda Keskin. “Türkiye ve Birleşmiş Milletler” Birleşmiş MilletlerBM istemi ve Reform iinde Ed., Nejat Doğan, Cenap Çakmak, Halil Kürşad Aslan, 259-285. Ankara: Siyasal Kitapevi Yayınevi, 2014.
Çakmak, Cenap, “BM Genel Kurulu: Anarşi, Küresel Yönetişim ve BM Genel Kurulu’nun Rolü” Birleşmiş MilletlerBM istemi ve Reform iinde Ed., Nejat Doğan, Cenap Çakmak, Halil Kürşad Aslan, 259-285. Ankara: Siyasal Kitapevi Yayınevi, 2014.
Japonya Dışişleri Bakanlığı, (2004), Ortak Basın Açıklaması,