Bu çalışmanın amacı, kanatlı beslemede kullanılan rasyonların kimyasal kompozisyonlarını Kimyasal ve NIRS yöntemi kullanarak belirlemek ve iki metot arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada yem materyali olarak 5 farklı yumurta yemi ve 3 farklı etlik piliç yemi kullanılmıştır. Kimyasal ve NIRS yöntemi kullanılarak belirlenen kuru madde, ham protein, ham yağ ve ham kül içerikleri arasında önemli derecede ilişkiler (R2= 0,7239; 0,9549; 0,8573 ve 0,9571) bulunmasına rağmen selüloz ve nişasta içerikleri bakımından karşılaştırıldığında elde edilen ilişki (R2=0,4015 ve 0,296) düşük bulunmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar kanatlı beslemede kullanılan yemlerin kompozisyonlarına ait bilgilerin NIRS metodu ile kolay ve daha ucuz bir şekilde elde edilebileceğini göstermiştir. Fakat kanatlı yemlerinde bulunan karbonhidratların miktarını belirlemek için NIRS cihazının kalibrasyonuna ihtiyaç vardır.
The
aim of the experiment was to determine the chemical composition of diets used
for poultry nutrition and find out the relationship between two methods. As
feed material, 5 different layers and 3 different broilers feed stuff were
used. Although there were significant relationships (R2= 0.7239;
0.9549; 0.8573 and 0,9571 ) between two
methods in terms of the contents of moisture, crude protein, crude fat, ether
extract and ash contents, there were not significant relationships between two
methods in terms of crude fiber and starch contents (R2=0.4015 and 0.296) of mixed feeds used for
poultry nutrition. This study clearly
showed that the chemical composition of diets used poultry nutrition can be
estimated easily and cheaply. However, NIRS needs calibration for accurate
estimation of crude fibre and starch contents of feeds.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2018 |
Submission Date | January 24, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 2 |