Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yaygın olarak yetişen ve alternatif yem kaynağı potansiyeline sahip 5 farklı baklagil ağaç türü (akasya karo; Acacia karroo, gülibrişim; Albiza julibrissin, Keçiboynuzu; Cerotonia siliqua, kurşun ağacı; Leucaena leucocephala ve gladiçya; Gleditsia triacanthos) meyvelerinde besleme değerinin belirlemektir. Kahramanmaraş ilinden toplanan örnekler gölgede kurutulmuş ve 1 mm elekten geçecek şekilde öğütülerek kimyasal analizler ve in vitro gaz üretimi (İVGÜ) için hazır hale getirilmiştir. Tür, baklagil meyvelerinin kimyasal kompozisyonu, İVGÜ, metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMSD) üzerine önemli etkisi vardır (p < 0.001). Meyvelerin ham kül (HK), ham protein (HP), nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve kondanse tanen (KT) içerikleri sırasıyla %2.98-6.67, 8.52-22.17, 37.62-54.44, 27.53-40.71 ve 0.72-2.69 olarak tespit edilmiştir. En yüksek HP içeriği gülibrişim, en yüksek HK içeriği de akasya karo meyvelerinde saptanmıştır (p < 0.001). Diğer taraftan en yüksek NDF içeriğine kurşun ağacı meyveleri sahip olurken en yüksek ADF içeriği akasya karo meyvelerinde bulunmuştur (p < 0.001). En yüksek İVGÜ, ME ve OMSD ise keçiboynuzu meyvelerinde tespit edilmiştir (p < 0.001). Sonuç olarak bu çalışmaya konu olan baklagil ağaç meyvelerinin ruminantların enerji ve protein ihtiyaçlarının karşılanmasında alternatif bir yem potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
Baklagil ağacı Meyve Besleme değeri Sindirim derecesi Metabolik enerji
The aim of the current
experiment was to determine nutritive value of pods five different legumes tree
fruits; Acacia karroo, Albiza julibrissin,
Cerotonia siliqua, Leucaena leucocephala, Gleditsia
triacanthos, widely used in Turkey. The collected pod samples from
Kahramanmaras were dried under shadow and grounded to pass through 1 mm sieve
for chemical analysis and in vitro
gas production (IVGP). The species had significant effects on the chemical
composition, IVGP, metabolisable energy (ME) and organic matter digestibility
(OMD) (p < 0.001).
Crude ash (CA), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid
detergent fiber (ADF), and condensed tannin (CT) contents ranged from 2.98-6.67%,
8.52-22.17%, 37.62-54.44%, 27.53-40.71% and 0.72-2.69%, respectively. Although
pods from Acacia julibrissin had
highest CP content, pods from Acacia
karroo had highest CA content. On the other hand, pods from Leucaena leucocephala had highest NDF
content whereas pods from Acacia karroo
had highest ADF content. Pods from Cerotonia
siliqua had highest IVGP, ME and OMD. As a conclusion; it can be said that
pods from legume trees investigated in the current study had important
potential for ruminant animals to meet protein and energy requirements.
Legume tree Fruit Nutritive value Digestibility Metabolisable energy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 3 |