The research was conducted with aim to examining of genetic relationship with fruit yield, essential oil content and chemical composition of anise populations collected from Afyonkarahisar, Burdur, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Kütahya and Muğla provinces where intensive anise cultivation of Turkey. The experiment was set up as three replicates of according to a randomized complete block design in during 2015and 2016 years in Isparta, Turkey. In the research, differences between fruit yield, essential oil content and chemical composition of anise populations were statistically significant in both years. Fruit yield, essential oil content and essential oil yield of anise populations varied between 25.46-39.13 kg da-1, 1.21-3.88% and 0.46-1.15 Lda-1, respectively, in the first year, and varied between23.43-39.64 kg da-1, 1.30-3.47% and 0.45-1.22 Lda-1, respectively, in the second year. Tans-anethole was determined as the main components in the essential oil of anise and its ratio varied between 85.62% (Afyonkarahisar) and 94.99% (Burdur). Genetic distances among anise populations varied between 0.25-0.81. While the lowest genetic similarity were Muğla and Denizli populations, the highest genetic similarity were Izmir and Afyonkarahisar populations.
Anise Essential oil Fruit yield Genetic relations Population Tans-anethole
Araştırma; Türkiye’de en fazla anason tarımı yapılan Afyonkarahisar, Burdur, Eskişehir, Antalya, Denizli, İzmir, Kütahya ve Muğla illerinden toplanan anason popülasyonlarının meyve verimi, uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu ile genetik yakınlıklarının incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme, Isparta ekolojik koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2015 ve 2016 yıllarında kurulmuştur. Anason popülasyonlarının meyve verimi, uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu arasındaki farklar her iki yılda da istatistiksel olarak önemli olmuştur. Meyve verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi birinci yıl sırasıyla, 25.46- 39.13 kg da-1, %1.21-3.88 ve 0.46-1.15 L da-1 ve ikinci yıl ise sırasıyla, 23.43-39.64 kg da-1, %1.30-3.47 ve 0.45-1.22 L da-1 arasında değişmiştir. Anason uçucu yağında tans-anetol ana bileşen olarak belirlenmiş ve oranı %85.62 (Afyonkarahisar) ve %94.99 (Burdur) arasında değişmiştir. Anason popülasyonları arasındaki genetik mesafeler 0.25-0.81 arasında değişim göstermiştir. Genetik benzerliği en az olan popülasyonlar Muğla ve Denizli, en yüksek ise İzmir ve Afyonkarahisar olarak belirlenmiştir.
Anason Genetik ilişkiler Meyve verimi Populasyon Tans-anethole Uçucu yağ
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 17 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 4 |