This research was conducted to investigate the differences between nutrient composition and relative feed value (RFV) according to barley grain, barley green food (BGF) and silage grown with grounded system (GSG) of barley grass, root and grass+root grown with hydroponic system (HSG), and determined of nutrient values of parts of HSG green feed. Barley (Hordium vulgari L.) (Tarm-92) were used as feed material for HSG and GSG. Barley was harvested after 9 month from culture in GSG. One part barley green foot were ensiled during 70 day for silage in laboratory conditions. In HS, barley (Tarm-92) was grown in controlled conditions in green feed machine at 8 days. It was produced 17.5 kg hydroponic green feed from 2 kg barley. One part of hydroponic green feed was investigated by seperatingseperated as grass, root and grass+root. In fresh materials, the highest dry matter (DM) was found for original barley, but the lowest for barley grass silage (p<0.01). There was not determined significantly differences for DM content between HSG green feed with GSG grass silage. However, DM content of HSG green feed was higher than barley grass silage (p<0.01). The crude protein (CP) and ether extract (EE) contents of HSG green feed were the highest compare to GSG feeds (p<0.01). The ash and crude fiber (CF) content of HSG green feed were higher than GSG barley grain (p<0.01) but were lower than GSG barley grass and silage (p<0.01). Nitrojen free extract (NFE) content of HSG green feed decreased significantly compare to GSG (p<0.01). DM content of grass+root part of HSG green feed was higher than grass and root (p<0.01). While CP and ash content of grass HSG were higher than root and grass+root, EE and CF content were highest for root (p<0.01). While, starch was the highest in GSG barley grain, starch content of HSG green feed was highest compare to grass and silage of GSG (p<0.01). Water-soluble carbohydrate (WSC) content of HSG green feed was higher than GSG (p<0.01). The highest Noutral detergant fiber (NDF), acid detergant fiber (ADF) and acid detergant lignin (ADL) values was found for the barley grass GSG (p<0.01). Starch, WSC, NDF, ADF and ADL values of root of HSG green feed were the highest significantly compare to grass and grass+root (p<0.01). Metabolisable energy (ME), net energy lactation (NEL), digestible dry matter (DDM) and RFV increased significantly compare to GSG feeds (p<0.01). DM intake (DMI) of HSG green feed was lower than GSG barley grain and silage (p<0.01). While ME, NEL, DMD, DMI and RFV values of grass HSG were highest compare to root and grass+root, but was the lowest for root (p<0.01). In this study, nutrient composition of hydroponic fodder compare to grounded system improved and relative feed value increased. On the other hand, the best result was obtained from grass partial of hydroponic fodder.
Bu çalışma, hidroponik sistemle yetiştirilen (HSY) arpa yeşil yeminin, topraklı sistemle yetiştirilen (TSY) arpa tahılı, arpa hasılı ve arpa hasılı silajına göre besin maddeleri içerikleri ve nispi yem değerlerinin karşılaştırılması ve hidroponik arpa yeşil yeminin kısımlarının besin değerlerinin de belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. TSY ve HSY için yem materyali olarak arpa (Hordeum vulgare L.) (Tarm-92) kullanılmıştır. TSY de arpa ekimden 9 ay sonra hasıl olarak hasat edilmiştir. Arpa hasılının bir kısmı silaj elde edilmek için laboratuvar koşullarında 70 gün silolanmıştır. HSY de arpa(Tarm-92), kontrollü çevre koşullarına sahip yeşil yem makinesinde 8 günde yetiştirilmiştir. 2 kg arpadan ortalama 17,5 kg yeşil yem elde edilmiştir. HSY yeşil yemin bir kısmı çim, kök, çim+kök kısımlarını ayrıca incelemek için ayrıştırılmıştır. Taze halde en yüksek kuru madde (KM) orijinal arpada, en düşük ise arpa hasılı silajında belirlenmiştir (p>0.01). HSY yeşil yem ile TSY arpa hasılında KM içeriği bakımından önemli farklılık belirlenmemiştir. Ancak HSY yeşil yemin KM içeriği arpa hasılı silajınınkinden daha yüksek olmuştur. HSY yeşil yeminin ham protein (HP) ve ham yağ (HY) içeriği TYS ne göre daha yüksek olmuştur (p>0.01). HSY yeşil yemin ham kül (HK) ve ham sellüloz (HS) içeriği ise TSY arpa tahılından yüksek, hasıl ve silajından önemli derecede düşük bulunmuştur (p>0.01). HSY yeşil yemin nitrojensiz öz maddeler (NÖM) içeriği TYS ne göre önemli derecede düşmüştür (p>0.01) . Hidroponik yeşil yemin çim+kök kısmının KM içeriği çim ve kök kısmına göre daha yüksek olmuştur (p>0.01). HSY yeşil yemin çim kısmının HP ve HK içeriği, kök ve çim+kök kısmına göre en yüksek olurken (p>0.01), HY ve HS içeriği kök kısmında en yüksek olmuştur (p>0.01). Nişasta TSY arpada yüksek olurken, HSY yeşil yemin nişasta içeriği hasıl ve silaja göre daha yüksek bulunmuştur. Suda çözünür karbonhidrat (SÇK) HSY de TYS ne göre daha yüksek bulunmuştur (p>0.01). En yüksek Nötr deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL)
değerleri TSY de hasılda belirlenmiştir (p>0.01). HSY yeşil yemin kök kısmının nişasta SÇK, NDF, ADF ve ADL değerleri, çim ve çim+kök kısmına göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (p>0.01). HSY yeşil yemin, metabolize enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), sindirilebilir kuru madde (SKM) ve nispi yem değeri (NYD) değerleri TYS ne göre önemli derecede artmıştır (p>0.01). HSY yeşil yemin kuru madde tüketimi (KMT) TSY arpa tahılı ve silajından daha düşük olmuştur (p>0.01). HSY yeşil yemin çim kısmı, kök ve çim+kök kısmına göre ME, NEL, SKM, KMT ve NYD bakımından en yüksek olurken kök kısmı en düşük değere sahip olmuştur. Bu çalışmada, TYS e göre HSY de arpa yeşil yeminin besin madde içeriğinde iyileşme olmuş ve yemin değeri artmıştır. Diğer taraftan HSY yeşil yeminde ise en iyi sonuç çim kısmında elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Submission Date | May 7, 2018 |
Acceptance Date | September 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 4 |