Biyodizel tüm dünyada çevreci yakıt olarak bilinmektedir. Hammaddesi yağlı tohumlar olan bu yakıtın kullanımı, tarım ülkesi olarak ülkemizin enerji politikalarının belirlenmesinde etkili olmalıdır. Bu çalışmada, gıda sektöründe kullanılmayan tütün bitkisinin tohumlarından solvent ekstraksiyon yöntemiyle ham yağ elde edilmiştir. Bu yağdan transesterifikasyon yöntemi kullanılarak üretilen biyodizelin donma ve parlama noktası sıcaklıkları üzerine etkili olan parametreler istatistiksel olarakincelenmiştir. Tütün tohumu yağı biyodizelinin donma ve parlama noktaları sıcaklıkları üzerine katalizör miktarı (% 0,5, % 1, % 1,5), yağ/alkol molar oranı (1/4, 1/5, 1/6, 1/10) ve reaksiyon sıcaklığı (40, 50, 60 °C) parametrelerinin etkisini ortaya koymak için deneysel çalışmalar gerçekleştirildi. İstatistiksel analiz sonucunda donma noktası sıcaklığı üzerinde katalizör miktarı ve yağ/alkol molar oranı parametrelerinin, parlama noktası sıcaklığı üzerinde ise yağ/alkol molar oranı ve sıcaklık parametrelerinin etkili olduğu görülmüştür. Etkili olan parametrelere ait seviyeler istatistiki olarak belirlenmiştir.
Tütün tohumu yağı Biyodizel Donma noktası Parlama noktası ANOVA
Biodiesel is known as the environmental fuel all over the world. The use of this fuel, the raw material of
which is oilseeds, should be effective in determining the energy policies of our agricultural country. In this study, crude
tobacco seed oil which is not used in food sector was obtained by solvent extraction method. The parameters which are
effective on the freezing and flash point temperatures of biodiesel produced by using transesterification method have
been analyzed statistically. Amount of catalyst on freezing and flash point temperatures of tobacco seed oil biodiesel
(0.5%, 1%, 1.5%), oil/alcohol molar ratio (1/4, 1/5, 1/6, 1/10) and reaction temperature (40, 50, 60 °C) experimental
studies were performed to reveal the effect of the parameters. As a result of the statistical analysis, it was found that the
amount of catalyst and the oil/alcohol molar ratio parameters were effective on the freezing point temperature, and the oil/alcohol molar ratio and reaction temperature parameters were effective on the flash point temperature. Levels of
effective parameters were determined statistically.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3 |