Bu çalışmada semt pazarları ve
sebze meyve hallerinden elde edilen pazar artığı kök ve yumrulu yemlerin
kimyasal kompozisyonları, gaz üretimi, metan üretimi, organik madde sindirim
derecesi ve metabolik enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma
materyali olarak patates, havuç, şekerpancarı, tatlı patates, şalgam, siyah
havuç, turp ve yer elması kullanılmış ve bu artık materyaller Kahramanmaraş
ilinde kurulan semt pazarları ile sabit sebze meyve halinden elde edilmiştir.
Toplanan materyallerin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), asit
deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF), ham yağ (HY) analizleri
yapılmış, gaz üretim (GÜ) değerleri bulunmuş ve bu değerlere bağlı olarak metabolik
enerji (ME) içerikleri ve organik madde sindirim dereceleri (OMSD)
hesaplanmıştır. Materyalin türü kimyasal kompozisyonu ve gaz üretim değerlerini
önemli derecede (P<0.001) etkilemiştir. Kök ve yumrulu pazar artıklarının HK,
KM, ADF, NDF, HY ve HP içerikleri sırasıyla % 0.66 ile 2.41, % 7.36 ile 21.60, %
4.52 ile 16.27, % 12.58 ile 34.30, % 0.87 ile 2.41 ve % 5.11 ile % 19.01 arasında
değişmiştir. Kök ve yumrulu pazar artıklarının net gaz üretim miktarları 65.74
ile 84.66 ml, metabolik enerji içerikleri 11.86 ile 14.07 MJ kg-1,
net metan üretimi 8.29 ml ile 11.49 ml ve metan gazı üretimi yüzdesel olarak 11.56
ile 14.89 arasında değişmiştir. OMSD içerikleri % 79.69 ile 93.66 arasında bulunmuştur.
Araştırmanın sonucunda; atık olarak sınıflandırılan
materyallerin hayvan beslemede değerlendirilebilineceği fakat içerlerinde
bulunan kimyasal bileşiklerden dolayı miktarına dikkat edilmesi gerektiği
düşünülmektedir. Ayrıca çevre kirliliği ve israfın önlenmesinde de olumlu
etkileri olacağı belirtilmektedir.
In this study, it was aimed to determine the chemical composition, gas production, methane production,
organic matter digestibility and metabolisable energy values of some root and tuber crops obtained from markets.
Potatoe, carrot, sugar beet, sweet potatoe, turnip, black carrot, radish and jerusalem artichoke obtained from the
markets found in Kahramanmaraş province were used as study materials. Dry matter (DM), crude ash (CA), crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), ether extract (EE) analysis were performed on
the collected materials and afterwards gas production values metabolic energy contents and organic matter
digestibilities of study materials were calculated. The CA, DM, ADF, NDF, EE and HP of root and tuber crop wastes varied
between 0.66 and 2.41 %, 7.36 and 21.60 %, 4.52 and 16.27 %, 12.58 and 34.30 %, 0.87 and 2.41 % and 5.11 and 19.01
% respectively. The net gas production of wastes varied between 65.74 and 84.66 ml. The metabolisable energy values
of study materials ranged from 11.86 to 14.07 MJ kg-1 DM. The net methane production varied between 8.29 ml to
11.49 ml. The percentage of methane production ranged from 11.56 to 14.89 %. The OMD of root and tuber crop wastes
ranged from 79.69 to 93.66 %. In this study, it is considered that the materials classified as waste may be evaluated in
animal nutrition. However, it is thought that due to the chemical compounds contained in the waste material, the
amount of use should be considered. It is also stated that there will be positive effects on the prevention of
environmental pollution and waste.
Market wastes Chemical composition In vitro gas production Methane Organic matter digestibility
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2019 |
Submission Date | March 5, 2019 |
Acceptance Date | July 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 2 Issue: 4 |