Araştırma,
kışlık buğday+macar fiğ karışık ekim üzerine azot dozu uygulamalarının buğdayın
verim ve bazı kalite özelliklerine etkisini karşılaştırmak amacıyla 2017-18
vejetasyon döneminde Isparta koşullarında yürütülmüştür. Deneme geleneksel
buğday üretimi ve 20 kg/da Tosunbey ekmeklik buğday tohumu + 4.5 kg/da Tarm
Beyazı-98 macar fiği karışımı üzerine 0 (azotsuz), 5, 7.5 10 ve 12.5 kg/da azot
dozu uygulanarak, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak
kurulmuştur.
Buğday+fiğ
karışık ekim üzerine uygulanan azot dozlarının buğdayın bitki boyu, başak boyu,
hektolitre ağırlığı, tane verimi, ve protein oranına etkisi istatistiksel
olarak %0.01 düzeyinde önemli, bin tane ağırlığına etkisi ise önemsiz olmuştur.
En yüksek tane verimi (319.9 kg/da) ve protein oranı (%13.9) karışık ekim+12.5 kg/da azot dozunda
belirlenmiştir. Ancak karışık ekim+10 ve 12.5 kg/da azot dozu ile geleneksel
buğday üretimi arasında istatistiksel olarak fark çıkmamıştır.
Buğday
+ fiğ karışık ekiminde toprağın organik madde, EC değeri, pH, kireç ve azot
içeriğine etkisi istatistiksel olarak önemli olmamıştır. Yalın buğday ekimi ve
ekim öncesi toprak özellikleri ile karşılaştırıldığında, karışık ekiminin
toprağın organik madde ve azot içeriğine etkisi çok düşükte olsa pozitif yönde
bir eğilim gösterdiği söylenebilir.
ISUBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP)
2019-YL-0026
The research was conducted with aim to compare of yield and some quality characteristics of wheat of nitrogen dose treatment on winter wheat+ Hungarian vetch mixed cropping in Isparta conditions during 2017-18 growing season. The experiment was set up as randomized complete block design with three replications by conventional wheat sowing (10 kg N da-1-sole sowing) and 0 (non-nitrogen), 5, 7.5 10 and 12.5 kg da-1 nitrogen doses treatment on Tosunbey bread wheat + Tarm Beyazı-98 Hungarian vetch mixed cropping. Effect on plant height, ear length, hectoliter weight, grain yield and protein content of wheat of the nitrogen doses treatment on wheat + Hungarian vetch mixed cropping were statistically (p<0.01) significant, and non-significant effect on one hundred weight. The highest grain yield (319.9 kg da-1) and protein content (13.9%) were determined in mixed cropping+12.5 kg N da-1. But, differences between conventional wheat sowing with mixed cropping+10 and 12.5 kg da-1 nitrogen doses weren’t statistically significant. Effect on organic matter, EC value, pH, lime and nitrogen content of soil of the wheat+ Hungarian vetch mixed cropping weren’t statistically significant. Compare to sole wheat sowing and previous sowing of soil characteristics, it can be said that mixed cropping were shows a positive trend in very low to effect on organic matter and nitrogen content of soil.
2019-YL-0026
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2019-YL-0026 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |