The aim of the current experiment was to determine in vitro gas production, methane production, digestibility and microbial protein production of some forage and concentrate used in ruminant animal. Gas production of feedstuffs ranged from 68.2 to 137.9 ml with barley grain having the highest gas production and wheat straw having the lowest gas production. Methane production of feedstuffs ranged from 10.9 to 20.9 ml with soybean meal, wheat and barley grain having the highest methane production and wheat straw having the lowest methane production. True digestible dry matter ranged from 187.0 to 431.4 mg with soybean meal having the highest value and wheat straw having the lowest value. True dry matter digestibilities of feedstuffs ranged from 39.6 to 92.1 % with cereal grain and soybean meal having the highest value and wheat straw having the lowest value. Partitioning factors of feedstuffs ranged from 2.7 to 4.0 and with soybean meal having the highest value and wheat straw having the lowest value. Microbial protein productionof feedstuffs ranged from 36.9 to 197.8 mg with soybean meal having the highest value and wheat straw having the lowest value. Microbial protein production efficiencies of feedstuffs ranged from 19.7 to 47.2 % with protein sources having the highest value and wheat straw having the lowest value. Cell wall contents of feedstuffs were negatively correlated with gas production and methane production (ml), true digestible dry matter and true digestibility of dry matter. Gas production and methane production, true digestible dry matter and true digestibility of dry matter were decreased with increasing of cell wall contents. On the other hand, crude protein contents of feedstuffs were positively correlated with partitioning factor, microbial protein and microbial protein production efficiency.
Bu çalışmanın amacı ruminant hayvan beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin in vitro gaz üretimlerinin, metan üretimlerini, gerçek sindirim derecelerini (GSD) ve mikrobiyal protein(MP) üretilerini belirlemektir. Yemlerin gaz üretim değerleri 68,2 ile 137,9 ml arasında değişmiş olup en yüksek gaz üretim değerine arpa danesinde en düşük değere buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin metan üretim değerleri 10,9 ile 20,9 ml arasında değişmiş olup en yüksek metan üretim değerine soya fasulyesi küspesi (SFK), buğday ve arpa danelerinde en düşük değere ise buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin gerçek sindirilebilir kuru madde miktarları (GSKM) 187,0 ile 431,4 mg arasında değişmiş olup en yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin GSD değerleri % 39,6 ile 92,1 arasında değişmiş olup en yüksek değere buğdaygil daneleri ve SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin taksimat faktörü (PF) değerleri 2,7 ile 4,0 arasında değişmiş olup en yüksek PF değerine SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin MP değerleri 36,9 ile 197,8 mg arasında değişmiş olup en yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin mikrobiyal protein sentezleme
etkinliği(MPSE) değerleri %19,7 ile 47,2 arasında değişmiş olup en yüksek değere küspeler sahip olurken en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin hücre duvarını oluşturan unsurlar (NDF ve ADF) ile gaz üretimi, metan (ml), GSKM ve GSD arasında negatif ilişki bulunmuştur. Hücre duvarını oluşturan unsurlar artmasıyla birlikte gaz üretimi, metan üretimi (ml), GSKM ve GSD azalmıştır. Diğer taraftan yemlerin ham protein içeriği ile metan üretimi (%), PF, MP ve MPSE arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2020 |
Submission Date | November 8, 2019 |
Acceptance Date | November 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 1 |