Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

General Situation, Problems and Suggested Solutions for Goose Breeding in Kütahya Province

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 3, 295 - 303, 01.05.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1278772

Öz

This study was carried out in order to reveal the current situation of goose breeding in extensive and semi-intensive conditions in Kütahya province and to determine the important problems encountered in breeding. The material of the study consisted of the survey data obtained from 125 goose producers in the villages of Merkez, Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar and Tavşanlı districts of Kütahya province where goose breeding is intense. According to the research findings, it was determined that the average period of goose breeding of farmers in the province of Kütahya was 1-10 years. It was determined that the number of breeding male geese per farm was 1-5 and the number of breeding female geese was 3-20 (M/F:1/3-5/20). It was determined that 56.8% of the goose shelters were made of briquette or brick material. 88.8% of the breeders stated that gooselings were released to the pasture when they were 1-2 weeks old. Although the rate of not taking any precautions against diseases was 84.0%, the rate of those who stated that they did not experience any loss was 75.2%. As a result, it was determined that the structure and problems of goose breeding in Kütahya were similar to the country in general and the production was mostly done to meet the meat needs of the family. It can be stated that the main problems of the producers are feed costs, inadequacies in care and feeding, breedings with low-yielding domestic breeds, difficulties in the supply of breeding animals, and problems in marketing.

Teşekkür

We would like to thank our valuable producers, who are engaged in goose breeding in the villages of Altıntaş, Aslanapa, Merkez, Çavdarhisar and Tavşanlı districts of Kütahya, for their support by participating in the survey, and my esteemed professor “Prof.Dr.Murat Hişmanoğlu” and the academicians of Uşak University School of Foreign Languages for their efforts in the editing of this article in English.

Kaynakça

  • Akın Y, Çelen M. 2020. Ege bölgesinde kaz yetiştiriciliği ve bölge mutfak kültüründe kazların önemi. Uşak Üniv Fen Doğa Bil Derg, 4(1): 28-39.
  • Alkan S, Eren E. 2019. Ağrı ilinde kaz yetiştiriciliğinin incelenmesi. Mediterranean Agri Sci, 32(2): 251-256.
  • Anonymous. 2019a. Asırlık bir gelenek: Kaz tiridi. URL: http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/asirlik-bir-gelenek-kaz-tiridi-41066129. (access date: November 25, 2019).
  • Anonymous. 2019b. Kaz tiridi-Kütahya. Türkiye kültür portalı. URL: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/ neyenir/ kaz-tiridi633725. (access date: November 25, 2019).
  • Anonymous. 2023. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi 2022-2023 Başvuru Dönemi, Tebliğ No: 202/24. URL: https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Belgeler/K%C4%B1rsaltebli/Ekonomik+Yatirimlar+Uygulama+Esaslari.pdf (access date: January 09, 2023).
  • Boz MA, Sarıca M, Yamak US. 2014. Yozgat ilinde kaz yetiştiriciliği. Tavukçuluk Araş Derg, 11(1): 16-20.
  • Boz MA. 2017. Yozgat yöresinde kaz eti ara-aşı (arabaşı) çorbası ve yemekleri. II. Uluslararası Bozok Sempozyumu, Yozgat’ın Turizm Potansiyelleri ve Sorunları, May 04-06, 2017, Yozgat, Türkiye, pp: 84-89.
  • Canbolat E, Çakıroğlu FP. 2015. Tarihi Çarşamba kıvratması. III. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu, October 8-10, 2015, Ankara, Türkiye, pp: 529.
  • Ceylan U, Güven ÖZ. 2018. Yiyecek içecek işletmelerinin menü planlamasında Kütahya’nın yöresel yemeklerinin yeri üzerine bir araştırma. J Gastron Stud, 6(3): 451-459.
  • Demir P, Kırmızıbayrak T, Yazıcı K. 2013. Kaz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik önemi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 60: 129-134.
  • Karasar N. 1994. Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Nonel Akad Yay, Ankara, Türkiye, pp: 368.
  • Kızıldemir Ö. 2019. Afyonkarahisar mutfak kültürü üzerine bir değerlendirme. J Gastron Stud, 7(1): 647-663.
  • Şengül T, Yeter İ. 2020. Muş ilindeki kaz yetiştiriciliğinin genel yapısı ve sorunları. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 7(1): 276-282.
  • Taşkın A, Karadavut U, Camcı Ö. 2017. Kırşehir ilindeki damızlık kaz yetiştiriciğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 4(2): 138-144.
  • TUIK. 2023a. Hayvancılık İstatistikleri, Diğer Kümes Hayvanları Sayıları. URL: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr. (access date: March 22, 2023).
  • TUIK. 2023b. Hayvansal Üretim İstatistikleri, 2022. URL: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2022-49682. (access date: March 22, 2023).
Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 3, 295 - 303, 01.05.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1278772

Öz

Kaynakça

  • Akın Y, Çelen M. 2020. Ege bölgesinde kaz yetiştiriciliği ve bölge mutfak kültüründe kazların önemi. Uşak Üniv Fen Doğa Bil Derg, 4(1): 28-39.
  • Alkan S, Eren E. 2019. Ağrı ilinde kaz yetiştiriciliğinin incelenmesi. Mediterranean Agri Sci, 32(2): 251-256.
  • Anonymous. 2019a. Asırlık bir gelenek: Kaz tiridi. URL: http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/asirlik-bir-gelenek-kaz-tiridi-41066129. (access date: November 25, 2019).
  • Anonymous. 2019b. Kaz tiridi-Kütahya. Türkiye kültür portalı. URL: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/ neyenir/ kaz-tiridi633725. (access date: November 25, 2019).
  • Anonymous. 2023. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi 2022-2023 Başvuru Dönemi, Tebliğ No: 202/24. URL: https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Belgeler/K%C4%B1rsaltebli/Ekonomik+Yatirimlar+Uygulama+Esaslari.pdf (access date: January 09, 2023).
  • Boz MA, Sarıca M, Yamak US. 2014. Yozgat ilinde kaz yetiştiriciliği. Tavukçuluk Araş Derg, 11(1): 16-20.
  • Boz MA. 2017. Yozgat yöresinde kaz eti ara-aşı (arabaşı) çorbası ve yemekleri. II. Uluslararası Bozok Sempozyumu, Yozgat’ın Turizm Potansiyelleri ve Sorunları, May 04-06, 2017, Yozgat, Türkiye, pp: 84-89.
  • Canbolat E, Çakıroğlu FP. 2015. Tarihi Çarşamba kıvratması. III. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu, October 8-10, 2015, Ankara, Türkiye, pp: 529.
  • Ceylan U, Güven ÖZ. 2018. Yiyecek içecek işletmelerinin menü planlamasında Kütahya’nın yöresel yemeklerinin yeri üzerine bir araştırma. J Gastron Stud, 6(3): 451-459.
  • Demir P, Kırmızıbayrak T, Yazıcı K. 2013. Kaz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik önemi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 60: 129-134.
  • Karasar N. 1994. Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler. Nonel Akad Yay, Ankara, Türkiye, pp: 368.
  • Kızıldemir Ö. 2019. Afyonkarahisar mutfak kültürü üzerine bir değerlendirme. J Gastron Stud, 7(1): 647-663.
  • Şengül T, Yeter İ. 2020. Muş ilindeki kaz yetiştiriciliğinin genel yapısı ve sorunları. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 7(1): 276-282.
  • Taşkın A, Karadavut U, Camcı Ö. 2017. Kırşehir ilindeki damızlık kaz yetiştiriciğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Türk Tarım Doğa Bil Derg, 4(2): 138-144.
  • TUIK. 2023a. Hayvancılık İstatistikleri, Diğer Kümes Hayvanları Sayıları. URL: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr. (access date: March 22, 2023).
  • TUIK. 2023b. Hayvansal Üretim İstatistikleri, 2022. URL: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2022-49682. (access date: March 22, 2023).
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Yüksel Akın 0000-0001-7240-2031

Erken Görünüm Tarihi 30 Nisan 2023
Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2023
Gönderilme Tarihi 7 Mart 2023
Kabul Tarihi 28 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akın, Y. (2023). General Situation, Problems and Suggested Solutions for Goose Breeding in Kütahya Province. Black Sea Journal of Agriculture, 6(3), 295-303. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1278772

                                                  24890