EN
TR
Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi
Öz
Bu çalışmada, Marrubium astracanicum subsp. astracanicum’un anatomik, ekolojik ve tüy özelliklerinin taksonomik önemi belirlenmiştir. Anatomik incelemelerde, kök, gövde, petiyol ve yapraktan enine kesitler ve yaprakların alt ve üst yüzeylerinden yüzeysel kesitler alınmıştır. Anatomik bulgular incelendiğinde, taksonun sekonder kök yapısına ve dörtgen şekilli bir gövde yapısına sahip olduğu görülmüştür. Gövdenin köşelerinde belirgin lamellar kollenkima tabakasına rastlanmıştır. Takson, mezofil yapı bakımından bifasiyal yapraklara sahiptir. Yaprakların hem alt hemde üst yüzeylerinde anomositik stomalar görülmüştür. Stoma komşu hücrelerinin kenarları kıvrımlıdır. Bu taksonun vejetatif organları üzerinde yıldızsı, dendroid, marrubioid ve basit tüyleri, sap ve baş hücre sayıları farklı kapitat salgı tüyleri ve peltat salgı tüyleri gözlenmiştir. Toprak örnekleri taksonun çiçeklenme peryodunda alınmış, fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre, takson hafif asidik ve hafif bazik, orta derecede tuzlu ve çok tuzlu, orta derecede kireçli, zengin ve çok zengin organik madde içeren, azot bakımından orta ve azotça zengin, potasyum ve fosfor bakımından zengin, kumlu ve kumlu-tuzlu topraklarda yayılış göstermektedir. Kökteki periderma tabaka sayısı, gövdenin köşelerindeki kollenkima tabaka sayısı, korteksteki kollenkima, parankima ve sklerenkima tabaka sayısı, gövde de kristallerin oluşu, stoma komşu hücrelerinin marjin yapısı, mezofil yapısı, petiyolün uç kısımlarının düz ve kıvrık olması, petiyoldeki kollenkima ve parankima tabaka sayısı, vejetatif organlar üzerindeki yıldızsı tüylerin yoğunluğu, kapitat ve peltat salgı tüylerinin varlığı, tipi ve yoğun olup olamaması, dendroid tüylerinin olması ve yoğunluğu taksonun ayırt edilmesinde önemli anatomik karakterler olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Makaleyi destekleyen herhangibir kurum bulunmamaktadır
Proje Numarası
Bir proje çalışması değildir.
Kaynakça
- Ahvazi M, Jamzad Z, Balali GR, Saeidi H. 2016. Trichome micro-morphology in Marrubium L. (Lamiaceae) in Iran and the role of environmental factors on their variation. Iran J Bot, 22(1): 39-58.
- Akbulut TD, Baykan S. 2023. Ege Bölgesi’nde yayılış gösteren Marrubium L. (Lamiaceae) taksonlarının morfolojik ve mikroforfolojik yönden incelenmesi. Ank Ecz Fak Derg, 47(1): 51-75.
- Akçin TA, Camili B. 2018. Anatomical and Micromorphological Investigations on Turkish Endemic Marrubium cephalanthum subsp. montanum (Lamiaceae). J Int Environ Appl Sci, 13(2): 97-104.
- Akgül G, Selvi B. 2014. A new species of Marrubium L. (Lamiaceae) from southwestern Anatolia, Turkey. Ot Sist Bot Derg, 21(2): 15-22.
- Aytaç Z, Akgül G, Ekici M. 2012. A new species of Marrubium (Lamiaceae) from Central Anatolia, Turkey. Turk J Bot, 36(5): 443-449.
- Büyükkartal HN, Çölgeçen H, Akgül G. 2016. Comparative leaf, stem and root anatomy of taxa Marrubium bourgaei and Marrubium heterodon (Lamiaceae). Aust J Crop Sci, 10(11): 1516-1522.
- Celep F, Dirmenci T. 2017. Systematic and Biogeographic overview of Lamiaceae in Turkey. Nat Vol Essent Oil, 4(4): 14-27.
- Cullen J. 1982. Marrubium L. In: Davis PH, Edmondson JR, Mill RR, Tan K, editors. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press, Edinburg, UK, pp: 165-178.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi
5 Nisan 2023
Kabul Tarihi
6 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3
APA
Koçak, K. V., & Kandemir, N. (2023). Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi. Black Sea Journal of Engineering and Science, 6(3), 199-209. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1277510
AMA
1.Koçak KV, Kandemir N. Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi. BSJ Eng. Sci. 2023;6(3):199-209. doi:10.34248/bsengineering.1277510
Chicago
Koçak, Kamer Volkan, ve Nezahat Kandemir. 2023. “Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi”. Black Sea Journal of Engineering and Science 6 (3): 199-209. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1277510.
EndNote
Koçak KV, Kandemir N (01 Temmuz 2023) Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi. Black Sea Journal of Engineering and Science 6 3 199–209.
IEEE
[1]K. V. Koçak ve N. Kandemir, “Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi”, BSJ Eng. Sci., c. 6, sy 3, ss. 199–209, Tem. 2023, doi: 10.34248/bsengineering.1277510.
ISNAD
Koçak, Kamer Volkan - Kandemir, Nezahat. “Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi”. Black Sea Journal of Engineering and Science 6/3 (01 Temmuz 2023): 199-209. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1277510.
JAMA
1.Koçak KV, Kandemir N. Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi. BSJ Eng. Sci. 2023;6:199–209.
MLA
Koçak, Kamer Volkan, ve Nezahat Kandemir. “Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, c. 6, sy 3, Temmuz 2023, ss. 199-0, doi:10.34248/bsengineering.1277510.
Vancouver
1.Kamer Volkan Koçak, Nezahat Kandemir. Marrubium Astracanicum Subsp. Astracanicum (Lamiaceae)’un Anatomik, Ekolojik ve Tüy Özelliklerinin Taksonomik Önemi. BSJ Eng. Sci. 01 Temmuz 2023;6(3):199-20. doi:10.34248/bsengineering.1277510
Cited By
Glandular and Eglandular Trichomes of Endemic Ballota glandulosissima (Lamiaceae)
Türler ve Habitatlar
https://doi.org/10.53803/turvehab.1347201Anatomical, Ecological and Trichome Micro-Morphological Features of Two Marrubium L. Taxa (Lamiaceae)
Black Sea Journal of Engineering and Science
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1324086Trichomes on Vegetative and Reproductive Organs of Endemic Ballota macrodonta (Lamiaceae)
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.18185/erzifbed.1408702Glandular Trichomes on the Vegetative and Generative Organs of Endemic Two Sempervivum Taxa
Journal of New Results in Science
https://doi.org/10.54187/jnrs.1654821A Comparative Anatomical Study on Two Endemic Sempervivum taxa (Crassulaceae) in Türkiye
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences
https://doi.org/10.28979/jarnas.1657826