Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 2, 473 - 479
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1610101

Öz

This study aimed to optimize the microwave drying process of black carrot pretreated with ultrasound-assisted osmotic dehydration (UAOD). The effect of salt concentration (2-10%), sonication time (5-15 min), and microwave power (300-600 W) on total phenolic matter (TFM) and drying time was monitored. Single response optimization was carried out using the TM, while the desirability function approach (DFA) was used to optimize multiple responses. The analyses were conducted using Taguchi L9 orthogonal design. Single response optimization results showed that TFM content was changed between 11.59 and 18.57 mg GAE/g sample dry matter, while the drying time ranged from 8 to 20 min. The DFA, providing a composite desirability (CD) of 0.973, demonstrated that optimal conditions for maximizing TPC and minimizing drying time were achieved with 10% salt concentration, 15 minutes of sonication, and 600 W microwave power. ANOVA results showed that microwave power provided the highest contribution to both responses, followed by salt concentration and sonication time, respectively. However, microwave power and salt concentration had a substantial impact on the CD. Overall results showed that the Taguchi-based DFA was successfully applied to optimize the microwave drying process of black carrots pretreated with UAOD, maximizing the phenolic compound content and minimizing the drying time.

Kaynakça

  • Alam MS, Singh A. 2010. Optimization of osmotic dehydration process of aonla fruit in salt solution. Int J Food Eng, 6. https://doi.org/10.2202/1556-3758.1476
  • Asghari A, Zongo PA, Osse EF, Aghajanzadeh S, Raghavan V, Khalloufi S. 2024. Review of osmotic dehydration: Promising technologies for enhancing products’ attributes, opportunities, and challenges for the food industries. Compr Rev Food Sci Food Saf, 23: 1-28. https://doi.org/10.1111/1541-4337.13346

Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 2, 473 - 479
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1610101

Öz

Bu çalışmada, ultrason destekli ozmotik dehidrasyon (UDOD) ile ön işlemden geçirilen siyah havucun mikrodalga kurutma işleminin optimize edilmesi amaçlanmıştır. Tuz konsantrasyonu (%2-10), sonikasyon süresi (5-15 dk) ve mikrodalga gücü (300-600 W) değişkenlerinin toplam fenolik madde (TFM) içeriği ve kuruma süresi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Tek yanıt optimizasyonunun gerçekleştirilmesinde Taguchi yöntemi kullanılırken çoklu yanıt optimizayonunda arzu edilebilirlik fonksiyonu yaklaşımı (AFY) kullanılmıştır. Analizler Taguchi L9 ortogonal tasarımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tek yanıtlı optimizasyon sonuçlarına göre TFM içeriğinin 11,59 ile 18,57 mg GAE/g örnek kuru madde arasında değişirken, kurutma süresi 8 ve 20 dk arasında farklılık göstermiştir. TFM içeriğininin maksimize edilerek kurutma süresinin en aza indirilmesinin hedeflendiği AFY optimizasyonunda bileşik arzu edilebilirlik değeri 0.973 olarak belirlenerek optimal koşullar % 10 tuz konsantrasyonu, 15 dk sonikasyon ve 600W mikrodalga gücü ile elde edilmiştir. ANOVA sonuçları, mikrodalga gücünün her iki yanıta da en yüksek katkıyı sağladığını, bunu sırasıyla tuz konsantrasyonu ve sonikasyon süresinin izlediğini göstermiştir. Bununla birlikte, mikrodalga gücü ve tuz konsantrasyonunun bileşik arzu edilebilirlik değeri üzerinde anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır. Genel sonuçlar, Taguchi tabanlı AFY, UDOD ile ön işlemden geçirilmiş siyah havuçların mikrodalga kurutma işlemini optimizasyonunda fenolik bileşik içeriğini en üst düzeye çıkarmak ve kurutma süresini en aza indirmek için başarıyla uygulandığını göstermiştir.

Kaynakça

  • Alam MS, Singh A. 2010. Optimization of osmotic dehydration process of aonla fruit in salt solution. Int J Food Eng, 6. https://doi.org/10.2202/1556-3758.1476
  • Asghari A, Zongo PA, Osse EF, Aghajanzadeh S, Raghavan V, Khalloufi S. 2024. Review of osmotic dehydration: Promising technologies for enhancing products’ attributes, opportunities, and challenges for the food industries. Compr Rev Food Sci Food Saf, 23: 1-28. https://doi.org/10.1111/1541-4337.13346
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Mehmet Güldane 0000-0001-7321-0496

Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 30 Aralık 2024
Kabul Tarihi 2 Şubat 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güldane, M. (t.y.). Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach. Black Sea Journal of Engineering and Science, 8(2), 473-479. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1610101
AMA Güldane M. Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach. BSJ Eng. Sci. 8(2):473-479. doi:10.34248/bsengineering.1610101
Chicago Güldane, Mehmet. “Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated With Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach”. Black Sea Journal of Engineering and Science 8, sy. 2 t.y.: 473-79. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1610101.
EndNote Güldane M Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach. Black Sea Journal of Engineering and Science 8 2 473–479.
IEEE M. Güldane, “Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach”, BSJ Eng. Sci., c. 8, sy. 2, ss. 473–479, doi: 10.34248/bsengineering.1610101.
ISNAD Güldane, Mehmet. “Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated With Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach”. Black Sea Journal of Engineering and Science 8/2 (t.y.), 473-479. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1610101.
JAMA Güldane M. Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach. BSJ Eng. Sci.;8:473–479.
MLA Güldane, Mehmet. “Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated With Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach”. Black Sea Journal of Engineering and Science, c. 8, sy. 2, ss. 473-9, doi:10.34248/bsengineering.1610101.
Vancouver Güldane M. Optimizing Microwave Drying of Black Carrot Pretreated with Osmotic Dehydration: Taguchi Based Desirability Function Approach. BSJ Eng. Sci. 8(2):473-9.

                                                24890