Bioactive peptides derived from fish, including by-product protein hydrolysate, have great potential as functional food ingredients. Bioactive peptides are generally prepared by enzymatic hydrolysis. This is the most preferred method due to its high selectivity, reduced chemical residue content, and generally mild processing conditions. The use of various enzymes, such as proteases, is widely used in the industry. New peptides with antimicrobial, antihypertensive, and antioxidant bioactivities are being produced using enzymes such as alcalase, flavor, pepsin, papain, and bromelain. Numerous studies are being conducted to better understand the functionality and characterization of bioactive peptides, and the use of by-products derived from fish waste is gaining increasing interest due to their bioactivity and sustainability.
Balıklardan elde edilen biyoaktif peptidler, yan ürün protein hidrolizatı, fonksiyonel gıda bileşenleri olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Biyoaktif peptitler genellikle enzimatik hidroliz yöntemiyle hazırlanır. Yüksek seçiciliğe, elde edilen üründe daha az kimyasal kalıntı içermesine sahip olması ve genellikle hafif koşullarda işlem görmesinden dolayı en çok tercih edilen uygulamadır. Proteazlar gibi çeşitli enzimlerin kullanımı sektörde yayın olarak uygulanmaktadır. Alkalaz, flavour, pepsin, papain, bromelain gibi çeşitli enzimler kullanılarak, antimikrobiyal, antihipertansif ve antioksidan özellikteki biyoaktivitelere sahip yeni peptitler üretilmektedir. Biyoaktif peptitlerin işlevselliğini ve karakterizasyonunu daha iyi anlamak için birçok çalışmalar yapılmakta olup balık atıklarından elde edilen peptitlerin biyoaktivitesi ve sürdürülebilirliği nedeniyle yan ürünlerin kullanımı her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Reviews |
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 13 Kasım 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 15 Kasım 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2025 |
| Kabul Tarihi | 24 Ekim 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 6 |