Araştırma Makalesi

Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği

Cilt: 1 Sayı: 2 4 Mayıs 2017
PDF İndir
EN TR

Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği

Öz

Ekonomi literatüründe teknolojik inovasyon, büyüme teorilerinde içsel kabul edilmektedir. Oysa bir önceki aşamada ekonomik gelişime katkı sağlayan inovasyonun finansmanının nasıl olması gerektiği de önemlidir. Girişimcilerin inovativ fikirlerinden doğan kazançların yeni büyüme akımları için farklı bir sürükleyici güç olacağına inanan Schumpeter, inovasyonun finansmanı için banka kredilerine özel bir önem atfetmektedir. Bu çalışmanın amacı, Schumpeter’in yaklaşıma uygun banka kredileri - inovasyon ilişkisini, ardından inovasyonekonomik büyüme ilişkisini ampirik olarak incelemektir. Bunun için 1995-2015 döneminde, G-20 ülkelerinin verilerine panel eşbütünleşme analizi uygulanmıştır. Test bulgularına göre özel sektöre verilen banka kredileri ile inovasyon panel verilerinin ve ekonomik büyüme ile inovasyon panel verilerinin eş bütünleşik olduğu kabul edilmiştir. Panel genelinde değişkenlerin uzun dönem eş bütünleşme katsayıları Panel Dinamik En Küçük Kareler (PDOLS) metodu ile araştırılmıştır. Ampirik çalışmadan çıkan sonuç, G-20 ülkelerinde banka kredisinin inovasyonla ve inovasyonun da ekonomik büyümeyle uzun dönemli pozitif ve anlamlı ilişkili olduğunu göstermektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aghion, P. and Howitt, P. (1992). A Model of Growth Through Creative Destruction, Econometrica, 60, 323- 351.
  2. Akinwale, Y. O., Dada, A. D., Oluwadare, A. J., Jesuleye, O. A., ve Siyanbola, W. O. (2012). Understanding the nexus of R&D, innovation and economic growth in Nigeria. International Business Research, 5(11), 187.
  3. Amore, M. D., Schneider, C., ve Žaldokas, A. (2013). Credit supply and corporate innovation. Journal of Financial Economics, 109(3), 835-855.
  4. Atanassov, J., Nanda, V. K., ve Seru, A. (2007. Finance and innovation: The case of publicly traded firms, Ross School of Business Paper, (970), 50s.
  5. Bagehot, W. (1999). Lombard Street: a description of the money market, 5th ed. New York: John Wiley & Son İnc.
  6. Baltagi, B. (2008). Econometric analysis of panel data, New York: John Wiley & Sons.
  7. Bassanini, A. ve Scarpetta, S. (2001). The Driving Forces of Economic Growth: Panel Data Evidence For The OECD Countries”, OECD Economic Studies, No. 33.
  8. Benfratello, L., Schiantarelli, F., ve Sembenelli, A. (2008). Banks and innovation: Microeconometric evidence on Italian firms, Journal of Financial Economics, 90(2), 197-217.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Mayıs 2017

Gönderilme Tarihi

12 Eylül 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Işık, N. (2017). Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi, 1(2), 53-66. https://izlik.org/JA47UZ76NK
AMA
1.Işık N. Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi. 2017;1(2):53-66. https://izlik.org/JA47UZ76NK
Chicago
Işık, Nalan. 2017. “Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği”. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi 1 (2): 53-66. https://izlik.org/JA47UZ76NK.
EndNote
Işık N (01 Mayıs 2017) Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi 1 2 53–66.
IEEE
[1]N. Işık, “Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği”, Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, ss. 53–66, May. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47UZ76NK
ISNAD
Işık, Nalan. “Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği”. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Mayıs 2017): 53-66. https://izlik.org/JA47UZ76NK.
JAMA
1.Işık N. Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi. 2017;1:53–66.
MLA
Işık, Nalan. “Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği”. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Mayıs 2017, ss. 53-66, https://izlik.org/JA47UZ76NK.
Vancouver
1.Nalan Işık. Banka Kredisi, İnovasyon, Ekonomik Büyüme İlişkilerinin Analizi: G-20 Örneği. Bankacılık ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2017;1(2):53-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47UZ76NK