Araştırma Makalesi

Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Sayı: 9 10 Eylül 2026
PDF İndir
EN TR

Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Öz

Teknolojik gelişmelerle birlikte pazarlama anlayışı, işletmeler açısından yalnızca bir tanıtım faaliyeti olmaktan çıkarak veri odaklı ve stratejik bir karar alanına dönüşmüştür. Ürün ve hizmet çeşitliliğinin hızla artması, tüketicilerin karar verme süreçlerini karmaşıklaştırırken; işletmelerin rekabet avantajı elde etme ve müşteri sadakati oluşturma gerekliliğini de artırmıştır. Bu dönüşüm sürecinde, pazarlama faaliyetlerinin etkinliğinin artırılmasında nicel analiz yöntemleri ve ileri veri işleme yaklaşımları giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, pazarlama alanında ekonometrik analizler ve yapay zekâ temelli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen akademik araştırmaları, bibliyometrik analiz yöntemi çerçevesinde sistematik biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Web of Science veri tabanından elde edilen yayınlar analiz edilerek, literatürdeki yayın eğilimleri, ülkeler, yazarlar, anahtar kelime kümelenmeleri ve iş birliği ağları ortaya konulmuştur. Ekonometrik analizlerin pazarlama araştırmalarında değişkenler arasındaki ilişkileri açıklama ve nedensel çıkarımlar üretme kapasitesi; yapay zekâ yöntemlerinin ise büyük ölçekli verilerden örüntüleri belirleme, tahminler geliştirme ve karar destek süreçlerine katkı sağlama potansiyeli birlikte değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, pazarlama literatüründe özellikle son yıllarda yapay zekâ temelli yaklaşımların belirgin biçimde ön plana çıktığını, buna karşın ekonometrik yöntemlerle bütünleşik kullanımın sınırlı kaldığını göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, pazarlama alanında veri merkezli yaklaşımların metodolojik evrimini ortaya koymakta ve ekonometrik ve yapay zekâ temelli yöntemlerin birlikte ele alınmasına yönelik araştırma boşluklarını görünür kılmaktadır. Çalışmanın bulguları, gelecekte yapılacak disiplinler arası pazarlama araştırmaları için yöntemsel bir çerçeve sunarak literatüre katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aguinis, H., Beltran, J. R., & Cope, A. (2024). How to use generative AI as a human resource management assistant. Organizational Dynamics, 53(1), 101029.
  2. Aksu, Y. Z. (1973). İşletmelerde yönetim aracı olarak pazarlama araştırması.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilgi ve Bilim Sosyolojisi, Bilim ve Teknoloji Sosyolojisi ve Sosyal Bilimler, Sosyolojik Metodoloji ve Araştırma Yöntemleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Eylül 2026

Gönderilme Tarihi

14 Haziran 2026

Kabul Tarihi

27 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Fendoğlu, E., Işık, E. N., & Yilmaz, H. (2026). Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Black Sea Journal of Public and Social Science, 9, 132-148. https://doi.org/10.52704/bssocialscience.1970731
AMA
1.Fendoğlu E, Işık EN, Yilmaz H. Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. BSJ Pub. Soc. Sci. 2026;(9):132-148. doi:10.52704/bssocialscience.1970731
Chicago
Fendoğlu, Eda, Elif Nur Işık, ve Hakan Yilmaz. 2026. “Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi”. Black Sea Journal of Public and Social Science, sy 9: 132-48. https://doi.org/10.52704/bssocialscience.1970731.
EndNote
Fendoğlu E, Işık EN, Yilmaz H (01 Eylül 2026) Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. Black Sea Journal of Public and Social Science 9 132–148.
IEEE
[1]E. Fendoğlu, E. N. Işık, ve H. Yilmaz, “Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi”, BSJ Pub. Soc. Sci., sy 9, ss. 132–148, Eyl. 2026, doi: 10.52704/bssocialscience.1970731.
ISNAD
Fendoğlu, Eda - Işık, Elif Nur - Yilmaz, Hakan. “Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi”. Black Sea Journal of Public and Social Science. 9 (01 Eylül 2026): 132-148. https://doi.org/10.52704/bssocialscience.1970731.
JAMA
1.Fendoğlu E, Işık EN, Yilmaz H. Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. BSJ Pub. Soc. Sci. 2026;:132–148.
MLA
Fendoğlu, Eda, vd. “Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi”. Black Sea Journal of Public and Social Science, sy 9, Eylül 2026, ss. 132-48, doi:10.52704/bssocialscience.1970731.
Vancouver
1.Eda Fendoğlu, Elif Nur Işık, Hakan Yilmaz. Pazarlama Alanında Yapay Zekâ ve Ekonometrik Yöntemlerle Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi. BSJ Pub. Soc. Sci. 01 Eylül 2026;(9):132-48. doi:10.52704/bssocialscience.1970731