Araştırma Makalesi

Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey

Cilt: 3 Sayı: 1 1 Ocak 2020
PDF İndir
EN TR

Öz

Bu araştırma, Rogers’ın karar verme süreci modelini kullanarak Rize ilindeki çay üreticilerinin organik çay tarımına geçişte yenilik karar süreci aşamalarının nasıl işlediğini, organik ve konvansiyonel çay üreticilerinin sosyo-ekonomik ve işletme özelliklerini, organik çay tarımını benimseme durumlarını, üreticilerin enformasyon ve bilgi kaynaklarını incelemektedir. Bu kapsamda Rize ilinde organik ve konvansiyonel çay tarımı yapan üreticiler, basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırmanın verileri üreticiler ile anket yapılarak elde edilen birincil verilerden oluşmaktadır. Sonuçlara göre;  organik üreticilerin yaş ve tarımsal deneyimleri daha fazla olup, organik üreticilerin toplam brüt tarımsal gelirleri konvansiyonel üreticilerden daha düşüktür. Organik ve konvansiyonel üreticiler tarımsal bilgi kaynağı olarak ÇAYKUR’un çay fabrikalarındaki mühendislerinden yararlanmaktadırlar. Organik üreticilerin organik tarımı benimseme nedenleri incelendiğinde, ÇAYKUR tarafından sağlanan alım garantisi ve yüksek fiyat yanında sağlık ve çevre koruma gibi faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Konvansiyonel üreticilerin organik tarımı benimsememe nedenlerinin başında ise verim ve gelir kaybı olacağı düşüncesidir. Konvansiyonel çay üreticilerinin organik çay tarımı konusunda daha doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak için köy toplantıları ve demonstrasyonlar gibi yayım ve eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir. Aynı zamanda organik ve konvansiyonel üreticilerin tecrübe ve bilgi paylaşımı yapmaları teşvik edilmelidir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Proje Numarası

PYO.ZRT.1901.16.001

Teşekkür

Bu araştırma Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde PYO.ZRT.1901.16.001 no’lu Bilimsel Araştırma Projesi ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. Akın A. 2008. Akşehir ilçesinde organik çilek yetiştiriciliğinin benimsenmesi ve yayılması üzerine bir araştırma. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara.
  2. Anonim. 2017a. Çay istatistik bülteni. 2018. www.caykur.gov.tr. Erişim tarihi: 20.5.2019.
  3. Anonim. 2017b. Çay sektörü raporu. 2018. www.caykur.gov.tr. Erişim tarihi: 20.5.2019.
  4. Anonim. 2019. https://www.marketresearchfuture.com/reports/organic-tea-market-3139. Erişim tarihi: 1.7.2019.
  5. Aydoğan M. 2012. Samsun ilinde organik ve konvansiyonel fındık yetiştiricilerinin gübre kullanımı konusundaki iletişim kaynaklarının sosyal ağ analizi ile karşılaştırılması. Yüksek lisans tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Samsun.
  6. Best H. 2010. Environmental concern and the adoption of organic agriculture. Soc Nat Resour, 23(5): 451-468.
  7. Cranfield J, Henson S, Holliday J. 2010. The motives, benefits, and problems of conversion to organic production. Agr Hum Values, 27(3): 291-306.
  8. Çetin EN. 2005. Dünyada ve Türkiye’de organik tarım ürünleri, dış ticaret ve Türkiye’nin AB’ye uyumu. Yüksek lisans tezi. Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Antalya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2020

Gönderilme Tarihi

11 Ekim 2019

Kabul Tarihi

19 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Abacı, N. İ., Keskin, E., & Demiryürek, K. (2020). Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey. Black Sea Journal of Public and Social Science, 3(1), 22-30. https://izlik.org/JA79NT69TF
AMA
1.Abacı Nİ, Keskin E, Demiryürek K. Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey. BSJ Pub. Soc. Sci. 2020;3(1):22-30. https://izlik.org/JA79NT69TF
Chicago
Abacı, Nur İlkay, Elif Keskin, ve Kürşat Demiryürek. 2020. “Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey”. Black Sea Journal of Public and Social Science 3 (1): 22-30. https://izlik.org/JA79NT69TF.
EndNote
Abacı Nİ, Keskin E, Demiryürek K (01 Ocak 2020) Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey. Black Sea Journal of Public and Social Science 3 1 22–30.
IEEE
[1]N. İ. Abacı, E. Keskin, ve K. Demiryürek, “Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey”, BSJ Pub. Soc. Sci., c. 3, sy 1, ss. 22–30, Oca. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79NT69TF
ISNAD
Abacı, Nur İlkay - Keskin, Elif - Demiryürek, Kürşat. “Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey”. Black Sea Journal of Public and Social Science 3/1 (01 Ocak 2020): 22-30. https://izlik.org/JA79NT69TF.
JAMA
1.Abacı Nİ, Keskin E, Demiryürek K. Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey. BSJ Pub. Soc. Sci. 2020;3:22–30.
MLA
Abacı, Nur İlkay, vd. “Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey”. Black Sea Journal of Public and Social Science, c. 3, sy 1, Ocak 2020, ss. 22-30, https://izlik.org/JA79NT69TF.
Vancouver
1.Nur İlkay Abacı, Elif Keskin, Kürşat Demiryürek. Innovation Decision Making Process in Organic Tea Agriculture: The Case of Rize District, Turkey. BSJ Pub. Soc. Sci. [Internet]. 01 Ocak 2020;3(1):22-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79NT69TF