Gıda güvenilirliği sahasında risk analizi, insan sağlığı bakımından gıdayla ilişkili risklerin değerlendirilmesi, risklerin önlenmesi, azaltılması veya asgariye indirilmesi için münasip tedbirlerin uygulanması ve riskler ile tedbirler hakkında paydaşların bilgilendirilmesine yönelik karmaşık bir mekanizma teşkil etmektedir. Türk gıda hukukunda gıda güvenilirliğinin sağlanması için risk analizinin benimsenmesi, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun kabulüyle gerçekleşmiştir. Kanunun benimsediği risk analizi terimleri ve ilkeleri esas itibarıyla Avrupa Birliği mevzuatını ve Codex Alimentarius Komisyonu’nun kabul ettiği metinleri temel almaktadır. Bu makale, risk analizinin kavramsal ve operasyonel çerçevelerini inceleyerek Türk gıda hukukunda risk analizini ana hatlarıyla betimlemeyi amaçlamaktadır.
Gıda Hukuku Gıda Güvenilirliği Risk Analizi Codex Alimentarius Komisyonu Risk Değerlendirme Komisyonları
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Hukuk (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2024 |
| Kabul Tarihi | 2 Aralık 2024 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 10 |