EN
TR
Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı
Öz
Türk siyasi tarihi, toplumsal yaşam üzerinde derin etkiler bırakmış ve bu etkiler, edebiyat alanında da kendini güçlü bir şekilde göstermiştir. Siyasal olaylar, süreçler ve figürler, sosyal yapıyı ve bireylerin hayatını dönüştürerek, edebi eserlerde de önemli bir yansıma bulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Vedat Türkali’nin Bir Gün Tek Başına romanı üzerinden Demokrat Parti dönemi Türkiye’sinin izlerini sürmek ve romanın arka planındaki siyasal perspektifi irdelemektir. 1950’lerin sonlarına doğru, Demokrat Parti iktidarının son yıllarında şekillenen toplumsal ve siyasal atmosfer, romandaki karakterlerin yaşamlarını doğrudan etkileyen bir arka plan sunmaktadır. Bu bağlamda, merkezin ve çevrenin çatışmasının birey üzerindeki etkisi, özellikle 'tek başınalık' duygusuyla ilişkilendirilerek incelenecektir. Merkez-çevre ilişkisi üzerinden bireylerin toplumsal yaşamla nasıl bir etkileşim içinde olduğu, siyasal süreçlerin bireysel dünyayı nasıl şekillendirdiği üzerinde durulacaktır. Sonuç olarak, Bir Gün Tek Başına romanı, bireyin siyasal yaşamdan ve toplumsal baskılardan bağımsız olma mücadelesini yansıtarak, dönemin siyasal koşullarının bireyin içsel dünyasında nasıl bir kırılma yarattığını anlamamıza yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Armağanoğlu, F. (2009). 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi. İstanbul: Alkım Yayınevi.
- Arsever, T. (2018). İki Roman, İki Bakış, Bir Siyasi Olay: Bir Gün Tek Başına ve İzmir’in İçinde” adlı romanlarda 27 Mayıs İhtilali. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 7(2), pp. 902-910. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/milliegitim/issue/36942/422521
- Bengi, D., & Zat, E. (2021). 100. Yılında Cumhuriyet'in Popüler Kültür Haritası. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
- Birant, M. A., Dündar, C., & Çaplı, B. (2007). Demirkırat Bir Demokrasinin Doğuşu. İstanbul: Doğan Kitap.
- Bozkurt, V. (1998). Cumhuriyet Döneminde Bürokrasi-Siyasal Elit-Halk İlişkileri:1923-1960. In Cumhuriyet 1923-1998 Dönemi Değerlendirmesi (Vol. 5, pp. 3571-3577). Ankara: Yeni Türkiye.
- Cevizci, A. (2021). Felsefe Tarihi. İstanbul: Say Yayınları.
- Çarıkçı, E. (2002). Menderes Döneminde Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler. In H. C. Güzel, K. Çicek, & S. Koca (Eds.), Türkler (pp. 623-630). Ankara: Yeni Türkiye Yayınları.
- Demirel, T. (2016). Türkiye'nin Uzun On Yılı. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türk Siyasal Hayatı
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
18 Nisan 2025
Gönderilme Tarihi
5 Ağustos 2024
Kabul Tarihi
7 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 43 Sayı: 2
APA
Bayzan Keseli, M. (2025). Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 43(2), 125-145. https://izlik.org/JA49JH54KE
AMA
1.Bayzan Keseli M. Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı. BUJES. 2025;43(2):125-145. https://izlik.org/JA49JH54KE
Chicago
Bayzan Keseli, Melek. 2025. “Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 43 (2): 125-45. https://izlik.org/JA49JH54KE.
EndNote
Bayzan Keseli M (01 Nisan 2025) Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 43 2 125–145.
IEEE
[1]M. Bayzan Keseli, “Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı”, BUJES, c. 43, sy 2, ss. 125–145, Nis. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49JH54KE
ISNAD
Bayzan Keseli, Melek. “Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 43/2 (01 Nisan 2025): 125-145. https://izlik.org/JA49JH54KE.
JAMA
1.Bayzan Keseli M. Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı. BUJES. 2025;43:125–145.
MLA
Bayzan Keseli, Melek. “Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı”. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 43, sy 2, Nisan 2025, ss. 125-4, https://izlik.org/JA49JH54KE.
Vancouver
1.Melek Bayzan Keseli. Bir Gün Tek Başına Romanı: Demokrat Parti Döneminde Merkez-Çevre Çatışması ve Bireyselliğin Savaşı. BUJES [Internet]. 01 Nisan 2025;43(2):125-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49JH54KE
