TÜRKİYE’DE İNOVATİF BİR ÇATI KAPLAMA MALZEMESİ GELİŞTİRİLMESİ SÜRECİ ÖNERİSİ
Öz
Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi sıralamasına girebilmesi için, önümüzdeki 5 yıllık süreçte yıllık büyüme oranının %6’nın üzerinde gerçekleşmesi ve 500 Milyar Dolarlık ihracat rakamına ulaşılabilmesi gerekmektedir. Bu da ancak teknolojik ürünler geliştirilebilmesi ve bunların ihraç edilebilmesi ile olasıdır. Teknolojik ürünler geliştirilebilmesi için, her şeyden önce üniversite-sanayi-sivil toplum kuruluşları iş birliğinin geliştirilmesi, ar-ge çalışmalarına hız verilmesi, ve ar-gede çalışacak teknik personelin yetiştirilerek istihdam edilmesi zorunludur.
Yapım teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, çatılarda geleneksel malzemelerin yanısıra yenilikçi ürünlere talep giderek artmaktadır. Yeterli performansa sahip yenilikçi çatı kaplama malzemelerinin dış pazarlarda kendilerine pazar payı bulması zor olmayacaktır. Üretici firmaların mevcut ürünlerini modifiye ederek veya tamamen yeni çatı kaplama malzemeleri geliştirerek pazar paylarını arttırmaları, aynı zamanda ülkemiz ekonomisine de önemli katkıda bulunacaktır.
Bu çalışma kapsamında, bitümlü su yalıtım örtüleri modifiye edilerek, enerji üretebilen ve eğimli çatılarda kullanılabilen yeni bir çatı kaplama malzemesinin geliştirilme süreci tanımlanmıştır. Elde edilen verilerin üretici firmalar tarafından değerlendirmesi ve çatı kaplama malzemelerine teknolojik bir ürün yaklaşımı sergilemeleri hedeflenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Referans 1 Gürlesel,Can F. (2016). İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektöründe Gelişmeler ve Beklentiler,Nisan 2016, s.17, İstanbul.Referans 2 2023 Türkiye İhracat Stratejisi, T.C. Resmi Gazete, 13.06.2012, sayı: 28322.Referans 3 Türk Patent ve Marka Kurumu 2017 Faaliyet Raporu, 27.02.2018, Ankara.Referans 4 Türkiye İnovasyon Haftası Bildiriler Kitabı, 8-10.12.2015, İstanbulReferans 5 Ankara Sanayi Odası. (2005). Aile Şirketleri: Değişim ve Süreklilik, Ankara.Referans 6 Peşkircioğlu,N. (2014). ’’Aile İşletmeleri ve Kurumsallaşma’’, Kalkınmada Referans 7 Anahtar Verimlilik Dergisi, Sayı 312, Bilim Sanayi ve Teknolji Bakanlığı, Ankara.Referans 8 Kültür, S., Türkeri, N. (2010). Çatı Kaplama Malzemelerinin Uzun Dönem Isınım Yansıtma Performansının Laboratuvarda Deneysel Değerlendirilmesi, 5. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İzmir.Referans 9 Witt, M., Jickells, T. (2005). Atmospheric Environment, Volume 39, Issue 40, Pages 7657-7926, Elsevier Ltd.Referans 10 Ergün, A., Kürklü, G. (2008). Çatı Tasarımı ve Uygulamasında Detay Hataları, Sonuçları ve Düzeltme Çalışmaları, 4. Ulusal Çatı & Cephe Kaplamalarında Çağdaş Malzeme ve Teknolojiler Sempozyumu, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Taşkışla- İstanbul, 13-14 Ekim.Referans 11 Coşkun, K. (2006) Çatı sistemleri ile ilgili performans gereksinimleri, 3.Ulusal Çatı & Cephe Kaplamaları Çağdaş Malzeme ve Teknolojiler Sempozyumu, İTÜ, İstanbul, 17-18 Ekim.Referans 12 Çakır, Z. (2000). Düz Çatılarda Isı ve Su Yalıtım Malzemelerinin PerformansYaklaşımı İle Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.Referans 13 Koca, T. (2016). Türkiye’de Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretim Potansiyeli, Enerji ve Çevre Dergisi, Kasım/Aralık 2016, s.50-55.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Atila Gürses
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
18 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
21 Haziran 2018
Kabul Tarihi
24 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2
Cited By
The Evaluation of Factors in Utilizing the Potential of Solar Energy: The Case of Turkey
Environmental Research and Technology
https://doi.org/10.35208/ert.972541
