In this study, the factors affecting the present and future of payment systems in Turkey together with the technical payment systems are analyzed, and the supported payment systems in Turkey are examined by a survey from the users’ perspectives. While the widespread use of smart devices, rapid developments in technology, globalization, improvements in financial areas, the development of commercial and financial activities have led to an increase in domestic and international payment transactions. Consequently, the shopping habits change among many subjects. People's efforts to access information with the fastest, the most practical and the safest are seen as the main reasons for the change of today's world. Merchandising habits also started to show parallel development and change to the internet. The fact that e-commerce can be used with all banks thanks to virtual POSs has further strengthened the link between international e-commerce companies and users. Thus, payment systems became more widespread. The use of payment systems, payment options offered to customers on online shopping sites, campaigns, installments and postponement opportunities has become widespread with the support of credit card security.
The need for payment systems has increased due to the fact that people go to a store in their daily routines and see shopping as a waste of time, and nowadays shopping and buy and sell are so easy in online environments. Thus, various payment systems have been initiated. The main purpose of this study is to evaluate the payment systems infrastructure in Turkey from two different users’ perspectives. The data gathered via questionnaires in terms of end users who have completed their orders in any e-commerce site using direct payment systems, and the developers who have programming practive on e-commerce sites having integrated payment systems. The statistical results are discussed with analytical evaluations.
Bu çalışmada, teknik ödeme sistemleri ile birlikte Türkiye'deki ödeme sistemlerinin bugünü ve geleceğini etkileyen faktörler analiz edilmiş ve Türkiye'deki desteklenen ödeme sistemleri, kullanıcıların bakış açısıyla bir anket ile incelenmiştir. Akıllı cihazların yaygınlaşması, teknolojideki hızlı gelişmeler, küreselleşme, finansal alanlardaki gelişmeler, ticari ve finansal faaliyetlerin gelişmesi yurt içi ve yurt dışı ödeme işlemlerinde artışa neden olmuştur. Dolayısıyla birçok konuda alışveriş alışkanlıkları değişmektedir. İnsanların bilgiye en hızlı, en pratik ve en güvenli şekilde erişme çabaları günümüz dünyasının değişiminin ana nedenleri olarak görülüyor. Mağazacılık alışkanlıkları da internete paralel gelişme ve değişim göstermeye başladı. Sanal POS'lar sayesinde e-ticaretin tüm bankalarla kullanılabilmesi, uluslararası e-ticaret firmaları ile kullanıcılar arasındaki bağı daha da güçlendirmiştir. Böylece ödeme sistemleri daha yaygın hale geldi. Ödeme sistemlerinin kullanımı, online alışveriş sitelerinde müşterilere sunulan ödeme seçenekleri, kampanyalar, taksitlendirme ve erteleme fırsatları, kredi kartı güvenliği desteği ile yaygınlaştı.
İnsanların günlük rutinlerinde bir mağazaya gitmeleri ve alışverişi zaman kaybı olarak görmeleri, günümüzde alışveriş ve alım satımların online ortamlarda çok kolay olması nedeniyle ödeme sistemlerine olan ihtiyaç artmıştır. Böylelikle çeşitli ödeme sistemleri başlatılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki ödeme sistemleri altyapısını iki farklı kullanıcı açısından değerlendirmektir. Doğrudan ödeme sistemlerini kullanarak herhangi bir e-ticaret sitesinde siparişlerini tamamlayan son kullanıcılar ve entegre ödeme sistemlerine sahip e-ticaret sitelerinde programlama pratiği yapan geliştiriciler açısından anketlerle toplanan veriler. İstatistiksel sonuçlar analitik değerlendirmelerle tartışılmaktadır.
ödeme sistemleri kullanıcı değerlendirmeleri bilişim sektörü
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.