Araştırma Makalesi

ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI

Cilt: 2 Sayı: 3 15 Nisan 2012
  • Selman Yeşil *
PDF İndir
EN TR

ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI

Öz

Arapçada fiiller çeşitli açılardan tasnif edilebilir. Fiiller nesne alıp almamasıaçısından lâzım (geçişsiz) ve müteaddî (geçişli) diye iki kısma ayrılır. Lâzım fiil; mef’ûlün bih (nesne) almayan, müteaddî fiil ise mef’ûlün bih alan fiildir.

Bir fiilin lâzım veya müteaddî olması semâidir. Bu dilin kullanıcılarından duymak gerekir. Ancak gördüğümüz bir fiilin lazım veya müteaddî olduğunu bilmek için bu her iki kısmın özelliklerini bilmemiz gerekmektedir. Lâzım ve müteaddî fiiller birbirinden ayrı olmalarına rağmen çeşitli yollarla dönüştürülerek daha işlevsel bir hale getirilebilirler.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ‘Abbâs Hasan, en-Nahvu ’l-vâfî, I-IV, 4. bs., Mısır 1966.
  2. el-Afğânî, Saîd b. Muhammed b. Ahmet, el-Mûcez fî kavâidi’l- ‘arabiyye, Daru’l-Fikr, Beyrut 2003.
  3. el-Aşkar, Muhammed b. Suleyman b. ‘Abdillâh, Mu ’cemu ‘ulûmi’l-luğati’l- ‘arabiyye, Muessesetu’r-Risâle, Beyrut 1995.
  4. el-Beydâvî, Nâsiruddîn Ebû Sa‘îd ‘Abdullâh b. ‘Omer b. Muhammed eş-Şîrâzî, Envâru ’t-tenzîl ve esrâru ’t- te’vîl, nşr. Dâru ihyâi’t-Turâsi’l-‘Arabiyyi, Beyrut 1418.
  5. Bilgegil, M. Kaya, Türkçe Dil Bilgisi, Dergâh Yayınları, İstanbul ts.
  6. Bolelli Nusrettin, Belagat, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul 2011.
  7. el-Câmî, ‘Abdurrahmân b. Ahmed, el-Fevâ’idu’z-ziyâ’iyye, İstanbul 1300/1882.
  8. el-Cevherî, Ebû Nâsr, İsmail b. Hammâd, Tâcul-luga ve sihâhu ’l- ‘arabiyye, nşr. Dâru’l-Fikr, Beyrut 1998.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Selman Yeşil * Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2012

Gönderilme Tarihi

12 Ağustos 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yeşil, S. (2012). ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), 115-124. https://izlik.org/JA48CN54TP
AMA
1.Yeşil S. ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI. BUSBED. 2012;2(3):115-124. https://izlik.org/JA48CN54TP
Chicago
Yeşil, Selman. 2012. “ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2 (3): 115-24. https://izlik.org/JA48CN54TP.
EndNote
Yeşil S (01 Nisan 2012) ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2 3 115–124.
IEEE
[1]S. Yeşil, “ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI”, BUSBED, c. 2, sy 3, ss. 115–124, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48CN54TP
ISNAD
Yeşil, Selman. “ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2/3 (01 Nisan 2012): 115-124. https://izlik.org/JA48CN54TP.
JAMA
1.Yeşil S. ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI. BUSBED. 2012;2:115–124.
MLA
Yeşil, Selman. “ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 2, sy 3, Nisan 2012, ss. 115-24, https://izlik.org/JA48CN54TP.
Vancouver
1.Selman Yeşil. ARAPÇADA LÂZIM VE MÜTEADDÎ FİİLLER VE BUNLARI BİRBİRİNE ÇEVİRME YOLLARI. BUSBED [Internet]. 01 Nisan 2012;2(3):115-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48CN54TP