Araştırma Makalesi

KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI

Cilt: 4 Sayı: 8 15 Ekim 2014
PDF İndir
EN TR

KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI

Öz

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, ülkemiz ekonomisinde son derece önemli bir yere sahiptir. KOBİ'ler; sayısal çoğunluk, istihdam hacmi, üretim değeri, gelişmeye olan katkıları, gelir dağılımının tabana yayılması bakımından serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisinin ve toplumsal istikrarın temel unsurlarıdır. Ülkemizde KOBİ’lere yönelik olarak çeşitli kurumlar tarafından farklı alanlarda birçok finansal destek verilmektedir. Bu çalışmamızda; ulusal KOBİ politikası oluşturan bu kuramlardan KOSGEB tarafından KOBİ’lerin geliştirilmesi ve desteklenmesi sürecinde uyguladığı roller incelenmiştir.

Elde edilen verilerin analizi sonucunda; KOSGEB tarafından KOBİ’lere sağlanan destek türlerinde ve miktarlarında önemli derecede artışlar meydana geldiği, KOBİ’lerin KOSGEB destekleri hakkındaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu ve KOSGEB’in KOBİ’lerin finansal yapısı, istihdam sayıları ve girişimcilik faaliyetleri üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgemci, T. (2001). KOBİ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, KOSGEB Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Haziran 2001, Ankara, http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/Yayinlar.aspx?ref=9&refContent=33. (17/01/2014).
  2. Cansız, M. (2008). Türkiye'de KOBİ'ler ve KOSGEB, Ankara. Devlet Planlama Teşkilatı, Uzmanlık Tezi.
  3. Civil. B. (2008) KOBİ’lerin Finansal Sorunlarının Çözümünde Risk Sermayesi Finansman Modeli ve Trabzon İlinde Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: KTÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü, 162.
  4. Çatal, M. F. (2007). Bölgesel Kalkınmada Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) Rolü, Erzurum: AÜ, Erzurum MYO. İktisadi ve İdari Programlar Ana Bilim Dalı, 333-352.
  5. Çelik, İ. (2007). Basel II Bağlamında KOBİ’lerin Finansman Sorunları: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta: SDÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Doğangül, Ç. (2012). Özel Sektöre Yönelik Devlet Destekleri ve Gaziantep’teki İşletmeler Üzerine Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: GÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Erbaş, G. (2012). KOBİ Niteliğindeki Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Diyarbakır İlinde Faaliyet Gösteren KOBİ Niteliğindeki Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Düzeyinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, KOBİ Uzmanlık Tezi, KOSGEB, Diyarbakır.
  8. Gök, R. (2012). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ’lerin) Finansman Sorunlarının Çözümünde Kredi Garanti Fonu Uygulaması: Diyarbakır İli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır: DÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2014

Gönderilme Tarihi

14 Ağustos 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Bilen, A., & Solmaz, H. (2014). KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8), 53-72. https://izlik.org/JA89FP75WZ
AMA
1.Bilen A, Solmaz H. KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI. BUSBED. 2014;4(8):53-72. https://izlik.org/JA89FP75WZ
Chicago
Bilen, Abdulkadir, ve Hasan Solmaz. 2014. “KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (8): 53-72. https://izlik.org/JA89FP75WZ.
EndNote
Bilen A, Solmaz H (01 Ekim 2014) KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 8 53–72.
IEEE
[1]A. Bilen ve H. Solmaz, “KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI”, BUSBED, c. 4, sy 8, ss. 53–72, Eki. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89FP75WZ
ISNAD
Bilen, Abdulkadir - Solmaz, Hasan. “KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4/8 (01 Ekim 2014): 53-72. https://izlik.org/JA89FP75WZ.
JAMA
1.Bilen A, Solmaz H. KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI. BUSBED. 2014;4:53–72.
MLA
Bilen, Abdulkadir, ve Hasan Solmaz. “KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy 8, Ekim 2014, ss. 53-72, https://izlik.org/JA89FP75WZ.
Vancouver
1.Abdulkadir Bilen, Hasan Solmaz. KOBİ’LERE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERDE KOSGEB’İN ROLÜ VE DİYARBAKIR UYGULAMASI. BUSBED [Internet]. 01 Ekim 2014;4(8):53-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89FP75WZ