Araştırma Makalesi

‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 6 Sayı: 11 15 Nisan 2016
PDF İndir
EN TR

‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Bu çalışmada, Peyami Safa’nın Türkiye’nin toplumsal değişiminden doğan bunalımını konu alan romanlarından biri olan ‘Sözde Kızlar’ romanındaki Batılı ve Doğulu karakterler karşılaştırılarak Türk toplumundaki yanlış Batılılaşma anlayışı ele alınmıştır. Romandaki Batılı tipler her türlü ahlaksızlığı yapabilen kötüyü, Doğulu tipler ise masumiyeti ve iyiyi temsil etmektedirler. Safa’nın bu romandakiBatılı karakterlerinden bazıları bohem bir yaşam sürmenin sonucunda  bedenen veya ruhen hastalanmaktadırlar. Hastalanan Batılı karakterlerden Behiç frengiye, Salih ve Hatice ağır depresyona, Nazmiye Hanım ve Nevin ise bunalıma girmişlerdir. Özellikle Safa’nın Behiç’e yüklediği frengi hastalığı manidardır. Literatürdeki adı, Syphiliz (sifiliz) olan bu hastalığın, halk dilindeki adından da anlaşılacağı gibi, toplumumuzda, özellikle de Osmanlılar döneminde, Avrupalılara ait olduğuna ilişkin bir algı vardı. Zira eserde Behiç, frengiye Avusturya’da kapılmış ve bu hastalığı Hatice’ye ve anne karnındaki çocuğuna bulaştırmıştır. ‘Sözde Kızlar” romanına bu açıdan bakıldığında bu eserin, Peyami Safa’nın muhafazakâr tutumunu gösterdiği görülmektedir. Ancak böyle bir tutuma sahip olması Safa’nın Batı karşıtı olduğu anlamına gelmez. Ona göre, Türk toplumu Batılılaşmayı oldukça çarpık algılayıp yaşamıştır. Batının yanlış anlaşılması yanlış Batılılaşma sürecinin yaşanmasına neden olmuştur. Zira Türk toplumunun büyük bir bölümü Batı’yı Batılılardan değil, Batılılaştığını iddia eden Doğululardan tanımaya çalışmıştır. Çalışmanın sonunda Safa’nın ‘Sözde Kızlar’ adlı romanının Batılılaşmanın yanlış anlaşılan yönlerini eleştirip Doğudan yana tercihte bulunmasıyla şekillendiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aygün, M. (2010). Mümtaz Turhan ve Batılılaşma Tartışmaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Aytaş, G. (2002). Batılılaşma Maceramızda Türk Romanına Yansıyan Tipler. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 3(22), 199- 220.
  3. Çakmakçı, S. (2014). Gösterişçi Tüketim Bağlamında İki Alafranga Züppe Tipi: Bihruz Bey ve Felatun Bey. Turkish Studies, 9(9), 335- 350.
  4. Demir, F. (2012). Batılılaşma İzleğinin Edebiyata Yansımaları Bağlamında Edward Said’in Şarkiyatçılık Adlı Eseri, Uluslararası Katılımlı Bilim ve Kültür Sempozyumu. 18-20 Nisan, Batman.
  5. Ertaş, M. ve Eğnim, K. (2011). Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Hastalıklar.
  6. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, 83- 107.
  7. Mardin, Ş. (1995). Makaleler 4- Türk Modernleşmesi. İstanbul: İletişim Yayıncılık.
  8. Moran, B. (2015). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış. İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

İpek Beyza Altıparmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2016

Gönderilme Tarihi

16 Şubat 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Durakoğlu, A., & Altıparmak, İ. B. (2016). ‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 99-112. https://izlik.org/JA57UG39EH
AMA
1.Durakoğlu A, Altıparmak İB. ‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. BUSBED. 2016;6(11):99-112. https://izlik.org/JA57UG39EH
Chicago
Durakoğlu, Abdullah, ve İpek Beyza Altıparmak. 2016. “‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 (11): 99-112. https://izlik.org/JA57UG39EH.
EndNote
Durakoğlu A, Altıparmak İB (01 Nisan 2016) ‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 11 99–112.
IEEE
[1]A. Durakoğlu ve İ. B. Altıparmak, “‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI”, BUSBED, c. 6, sy 11, ss. 99–112, Nis. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57UG39EH
ISNAD
Durakoğlu, Abdullah - Altıparmak, İpek Beyza. “‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6/11 (01 Nisan 2016): 99-112. https://izlik.org/JA57UG39EH.
JAMA
1.Durakoğlu A, Altıparmak İB. ‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. BUSBED. 2016;6:99–112.
MLA
Durakoğlu, Abdullah, ve İpek Beyza Altıparmak. “‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy 11, Nisan 2016, ss. 99-112, https://izlik.org/JA57UG39EH.
Vancouver
1.Abdullah Durakoğlu, İpek Beyza Altıparmak. ‘SÖZDE KIZLAR’ ROMANINDA BATILI VE DOĞULU KARAKTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. BUSBED [Internet]. 01 Nisan 2016;6(11):99-112. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57UG39EH