Klinik Araştırma

Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Nisan 2019
PDF İndir

Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri

Öz

Amaç: Araştırmanın amacı, meme kanseri tedavisi gören kadınların eşlerinin hastalık ve tedavi sürecine ilişkin deneyimlerinin ortaya çıkartılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak 24 katılımcıya ulaşabilmiştir. Bu katılımcılarla, araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak yüz yüze görüşme tekniği ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Meme kanseri hastalığı ve tedavisi hem hasta olan kadını hem de eşini fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerden etkileyen önemli bir durumdur. Bu süreçte hastalar ve eşleri yoğun olarak psikososyal destek ve bilgi ihtiyacı hissetmektedirler. Eş desteği, hasta açısından tedavi sürecini kolaylaştıran bir etkendir. Katılımcılara meme kanserinin eş ilişkilerini olumsuz etkilenmediğini ifade etmişlerdir. Kendileri için asıl önemli olanın eşlerinin sağlığı olduğunu söyleyen katılımcılar meme kanseri veya tedavisi sebebiyle eşlerinden ayrılmak istemediklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların ifadelerinden, eşleri ile çocukları üzerinden (‘Çocuklarımın annesi’ gibi) bağ kurdukları anlaşılmıştır. Son olarak; meme kanseri tedavisi nedeniyle kadınların kendilerine atfedilen; temizlik, yemek ve çocukların bakımı gibi bir takım rolleri yerine getiremedikleri bu nedenle eşlerine yeni rol ve sorumlulukların yüklendiği görülmüştür. Bu katılımcılar tarafından kendilerini zorlayan bir durum olarak dile getirilmiştir. Sonuç: Tedavi süreci bir bütün olarak düşünülerek hasta ve eşinin psikososyal destek ve bilgi ihtiyaçlarının karşılanması ve eş desteğinin olması tedavi sürecine olumlu yansımaktadır. Ayrıca çiftlerle eş ilişkisi, aile, toplumsal cinsiyet rolleri gibi temel bazı konularda görüşme yapmanın faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. American Cancer Society. (2010). Breast Cancer Facts & Figures 2009-2010. Atlanta: American Cancer Society, Inc.
  2. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (14 b.). Ankara: Pegem Akademi.
  3. Ceylan, M. (2009). Meme Kanseri Olan Hastalarda Tanı Sonrası Psikososyal Sorunlar. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Diyarbakır.
  4. Elbi, H. (2001). Kanser ve Depresyon. Psikiyatri Dünyası, 5, 5-10.
  5. Eti Aslan, F. ve Gürkan, A. (2007). Kadınlarda Meme Kanseri Risk Düzeyi. Meme Sağlığı Dergisi, 3(2), 63-68

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal Hizmetler (Diğer)

Bölüm

Klinik Araştırma

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

16 Kasım 2018

Kabul Tarihi

25 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aslan, C. (2019). Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 4(1), 55-69. https://izlik.org/JA68XG66UA
AMA
1.Aslan C. Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri. Busbid. 2019;4(1):55-69. https://izlik.org/JA68XG66UA
Chicago
Aslan, Cihan. 2019. “Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 4 (1): 55-69. https://izlik.org/JA68XG66UA.
EndNote
Aslan C (01 Nisan 2019) Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 4 1 55–69.
IEEE
[1]C. Aslan, “Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri”, Busbid, c. 4, sy 1, ss. 55–69, Nis. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68XG66UA
ISNAD
Aslan, Cihan. “Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 4/1 (01 Nisan 2019): 55-69. https://izlik.org/JA68XG66UA.
JAMA
1.Aslan C. Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri. Busbid. 2019;4:55–69.
MLA
Aslan, Cihan. “Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 4, sy 1, Nisan 2019, ss. 55-69, https://izlik.org/JA68XG66UA.
Vancouver
1.Cihan Aslan. Meme Kanseri Tedavisi Gören Kadınların Eşlerinin Deneyimleri. Busbid [Internet]. 01 Nisan 2019;4(1):55-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68XG66UA