Derleme

Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları

Cilt: 11 Sayı: 2 31 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları

Öz

Migren, orta-şiddetli zonklayıcı baş ağrısı, bulantı-kusma ve fotofonofobi ile karakterize yaygın bir primer baş ağrısı bozukluğudur. Migrenin servikal disfonksiyon, postüral bozukluklar ve perikranial kas hassasiyeti ile ilişkili olduğu gösterilmiş olup, bu durum kas-iskelet sistemi kaynaklı fonksiyon kaybını ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Farmakolojik tedavi; akut ve koruyucu yönetimin temelini oluştursa da, fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları ağrı şiddeti, atak sıklığı ve sayısı, fonksiyonellik ve özürlülük düzeyleri üzerinde önemli katkılar sağlamaktadır. Migrenli bireylerde fizyoterapi programı kapsamlı subjektif ve objektif değerlendirmelere dayanarak planlanmakta; egzersiz, manuel terapi, elektroterapi, hidroterapi ve davranışsal yöntemler (gevşeme, biofeedback ve hasta eğitimi) gibi müdahaleler kullanılmaktadır. Güncel literatür, aerobik egzersizlerin atak sıklığı ve ağrı şiddetini azaltmada orta düzey kanıt sunarken; manuel tedavi, elektroterapi, hidroterapi, biofeedback ve hasta eğitimi gibi yöntemlerin faydalı etkileri gösterilmekle birlikte kanıtlar yetersizdir. Bu derlemenin amacı, migren yönetiminde kullanılan fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını güncel literatür ışığında incelemek ve bu yöntemlerin kanıt düzeylerini değerlendirmektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alghadir, A. H. ve Anwer, S. (2018). Effects of vestibular rehabilitation in the management of a vestibular migraine: a review. Frontiers in Neurology, 9, 440.
  2. Ashina, M., Terwindt, G. M., Al-Karagholi, M. A.-M., De Boer, I., Lee, M. J., Hay, D. L. ve Diener, H. C. (2021). Migraine: disease characterisation, biomarkers, and precision medicine. Lancet, 397(10283), 1496-504.
  3. Barber, M. ve Pace, A. (2020). Exercise and migraine prevention: a review of the literature. Current Pain and Headache Reports, 24, 39.
  4. Bevilaqua-Grossi, D., Goncalves, M. C., Carvalho, G. F., Florencio, F., Dach, F., Speciali, J. G., ve Chaves, T. C. (2016). Additional effects of a physical therapy protocol on headache frequency, pressure pain threshold, and improvement perception in patients with migraine and associated neck pain: A randomized controlled trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 97, 866-74.
  5. Burstein, R., Noseda, R. ve Borsook, D. (2015). Migraine: multiple processes, complex pathophysiology. Journal of Neuroscience, 35(17), 6619-6629.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fizyoterapi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

27 Nisan 2026

Kabul Tarihi

15 Haziran 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alp, N., & Yürük, Z. Ö. (2026). Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 11(2), 137-155. https://izlik.org/JA56SN74TE
AMA
1.Alp N, Yürük ZÖ. Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları. Busbid. 2026;11(2):137-155. https://izlik.org/JA56SN74TE
Chicago
Alp, Nur, ve Zeliha Özlem Yürük. 2026. “Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 11 (2): 137-55. https://izlik.org/JA56SN74TE.
EndNote
Alp N, Yürük ZÖ (01 Ağustos 2026) Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 11 2 137–155.
IEEE
[1]N. Alp ve Z. Ö. Yürük, “Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları”, Busbid, c. 11, sy 2, ss. 137–155, Ağu. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56SN74TE
ISNAD
Alp, Nur - Yürük, Zeliha Özlem. “Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 11/2 (01 Ağustos 2026): 137-155. https://izlik.org/JA56SN74TE.
JAMA
1.Alp N, Yürük ZÖ. Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları. Busbid. 2026;11:137–155.
MLA
Alp, Nur, ve Zeliha Özlem Yürük. “Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları”. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 2, Ağustos 2026, ss. 137-55, https://izlik.org/JA56SN74TE.
Vancouver
1.Nur Alp, Zeliha Özlem Yürük. Migrende Kanıta Dayalı Fizyoterapi Yaklaşımları. Busbid [Internet]. 01 Ağustos 2026;11(2):137-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56SN74TE