Amaç: Bu araştırma farklı zayıflama yöntemini uygulayan bireylerin beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ocak 2020 - Mart 2020 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden özel bir hastanenin diyet polikliniğine başvuran 18-64 yaş arası obez hastalar üzerinde yürütülmüştür. Ameliyat, ilaç ve diyet grubunda 42 kişi olmak üzere toplam 126 kişi çalışmaya katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere; demografik özelliklerini, antropometrik ölçümlere ilişkin bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını, zayıflama süreçlerini sorgulayan çoktan seçmeli ve açık uçlu soruların bulunduğu anket formu ve “Yetişkinler için Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği” uygulanmıştır.
Bulgular: Temel beslenme ve besin sağlık bilgisi ve besin tercihi bilgi düzeyi ortalama puanları göz önünde bulundurulduğunda diyet yöntemini uygulayan katılımcılar en yüksek puanı alırken, ameliyat olan katılımcılar en düşük puanı almıştır. İki grup arasında istatistiksel olarak önemli fark olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Temel beslenme bilgi düzeyi ve besin tercihi bilgi düzeyleri obezite ameliyatı sonrası diyet yapan ve yapmayan bireylere göre karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmuştur (sırasıyla;
p<0.001, p<0.001).
Sonuç: Diyet grubu ile ameliyat ve ilaç grubundaki diyet yapan bireylerin, diyet yapmayanlara göre
beslenme bilgi düzeyleri anlamlı derecede yüksek çıkmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 3 |