Objective: The aim of the study was to determine the level of knowledge of adults who were examined in the dietetic clinic about probiotic products/tablets and foods and the frequency of consumption of probiotic foods.
Material and Method: This cross-sectional descriptive study was conducted with 182 adults aged 18-65 who applied to the dietetic clinic of a state hospital in Yalova for a period of one month. A two-part questionnaire form was administered to the participants under the supervision of the researchers. The responses to the questionnaire were evaluated using the SPSS 22.0 data analysis program and the results were evaluated at a 95% confidence interval.
Results: 69.8% of the individuals participating in the study were female and 30.2% were male. The average weight of the participants was determined as 80.39±21.03 kg and the average body mass index (BMI) was determined as 29.48±7.19. According to the participants' BMI values, all participants considered underweight or normal consume probiotic food, while this rate decreases in preobese and obese individuals (P <0.05). In addition, a significant relationship was found between those who know the term probiotic and their educational status (P <0.05). While women are the group that thinks that probiotic food consumption is beneficial to health, it was found that women are the group that recommend probiotic food or products/tablets to their close circle the most (P <0.05). In both genders, yogurt is the most consumed probiotic food at a frequency of once a week or more, while boza is the least consumed probiotic food. Women consumed milk, ayran and vinegar as probiotic food at a high rate (P <0.05).
Conclusion: In this study, probiotic food consumption was found to be high in preobese and non-obese individuals, and again, as the quality of education increases, the awareness of the concept of probiotics increases. In addition, it was concluded that there is a relationship between gender and the consumption frequency of some probiotic and prebiotic foods.
Amaç: Yapılan çalışmada, diyet polikliniğinde muayene olan yetişkin bireylerin probiyotik ürün/tablet ile besinler hakkında bilgi düzeyini ve probiyotik besinlerin tüketim sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte tanımlayıcı planlanan bu çalışma Yalova’da bulunan bir devlet hastanesinin diyet polikliniğine bir aylık sürede başvuran 18-65 yaş aralığında 182 yetişkin birey ile yürütülmüştür. İki bölümden oluşan anket formu araştırmacılar gözetiminde katılımcılara verilerek uygulanmıştır. Ankete verilen yanıtların değerlendirilmesi SPSS 22.0 veri analiz programında yapılmış ve sonuçlar %95 güven aralığında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %69,8’i kadın, %30,2’si erkektir. Katılımcıların ağırlık ortalaması 80,39±21,03 kg ve beden kitle indeksi (BKİ) ortalaması 29,48±7,19 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların BKİ değerlerine göre zayıf veya normal sayılan katılımcıların tümü probiyotik besin tüketirken preobez ve obez bireylerde bu oran düşmektedir (P <0,05). Ayrıca probiyotik terimini bilenler ile eğitim durumu arasında da anlamlı bir ilişki saptanmıştır (P <0,05). Cinsiyetler arasında probiyotik besin tüketiminin sağlığa faydalı olduğunu yüksek oranda düşünen grup kadınlar olurken yine en çok yakın çevresine probiyotik besin veya ürün/tablet öneren grubun kadınlar olduğu bulunmuştur (P <0,05). Her iki cinsiyette de haftada bir ve üzeri sıklıkta en fazla tüketilen probiyotik besin yoğurt olurkan en az tüketilen probiyotik besin de boza olarak belirlenmiştir. Kadınlar probiyotik besin olarak süt, ayran ve sirkeyi yüksek oranda tüketmiştir (P <0,05).
Sonuç: Bu çalışmada preobez ve obez olmayan bireylerde probiyotik besin tüketimi yüksek bulunmuş ve yine eğitim kalitesi arttıkça probiyotik kavramının bilinirliği de artmaktadır. Ayrıca cinsiyet ile bazı probiyotik ve prebiyotik besinlerin tüketim sıklıkları arasında ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.
Çalışmamızı destekleyen kurum bulunmamaktadır.
Çalışmamıza katılan tüm poliklinik danışanlarımıza teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Gıda Özellikleri, Gıda ve Beslenme Dengesi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Klinik Beslenme, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2025 |
Kabul Tarihi | 19 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 2 |