ELAZIĞ AĞZINDA DEDE KORKUT
Öz
Dede Korkut hikâyeleri Türk dili ve kültürünün eşsiz abideleri arasında yer almaktadır. Bu hikâyelerin bir kısmı ve Korkut Ata’nın hatırası bugün geniş bir coğrafyada yaşamaktadır. Hikâyelerde, sınırları kesin olarak belli olmasa da, destan kahramanı Oğuzların vatanı Kuzeydoğu Anadolu olarak görünmektedir. Fakat Dede Korkut hikâyelerinin dili esas alınacak olursa hikâyelerde yer alan Oğuz yurdundan çok daha geniş bir Oğuz yurdu ortaya çıkacaktır. Tespitlerimize göre Dede Korkut destanlarındaki dil bugün çeşitli farklılıklar oluşmuş olsa da Azerbaycan ve Kuzeydoğu Anadolu dışında Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmında varlığını korumakta, Güneydoğu Anadolu’daki bazı yerleşim yerlerini de içine alarak Kerkük’e kadar uzanmaktadır. Bu yerleşim yerleri arasında Elazığ, Dede Korkut’taki dil mirasını en iyi koruyan iller arasında yer almaktadır. Gerek ses ve şekil gerekse söz varlığı açısından Dede Korkut’un dili bu ilimizde yaşamaya devam etmektedir. Yazı dilimizde ve diğer bölge ağızlarında unutulan pek çok Dede Korkut kelimesinin bu ilimizde korunmuş olması dikkat çekmektedir. Elazığ’da elde edilen veriler, buranın bir Dede Korkut Diyarı olduğunu göstermekte, Dede Korkut Oğuzlarının vatan sınırları çizilirken hikâyelerdeki dilin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ALPTEKİN, Ali Berat (2001). Bamsı Beyrek Hikâyesinin Elazığ Varyantı Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma. SÜTAD, 9, 255-270.
- ARDIÇOĞLU, Nurettin (1997). Harput Tarihi. Elazığ: Elazığ Eğitim, Sanat, Kültür, Araştırma, Tanıtma ve Hizmet Vakfı Yayınları.
- AŞAN, M. Beşir (1989). Elazığ, Tunceli ve Bingöl İllerinde Türk İskân İzleri (XI-XIII. Yüzyıllar). Ankara: TKAE Yayınları.
- BURAN, Ahmet (1985). Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Yaşayan Dede Korkut Hikâyeleri, Deli Dumrul’un Keban Rivayeti. Erciyes, 86, 22-25.
- _______ (1997). Keban, Baskil ve Ağın Yöresi Ağızları. Ankara: TDK Yayınları.
- _______, OĞRAŞ, Şerife (2003). Elazığ İli Ağızları. Elazığ: Elazığ Valiliği.
- _______, İLHAN, Nadir (2008). Elazığ Yöresi Söz Varlığı. Ankara: TDK Yayınları.
- _______ (2008). “Palu ve Palu Ağzının Bazı Fonetik Özellikleri”. Makaleler. Hazırlayan: Ercan Alkaya, S. K. Yalçın ve M. Şengül. Ankara: Turkish Studies Publication. 74-87.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ferdi Güzel
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Mart 2018
Gönderilme Tarihi
5 Aralık 2017
Kabul Tarihi
15 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1