Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İşletme ve Çevre Duyarlılığı Açısından Sürdürülebilirliğin Maliyet Analizine Bakış

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 5, 35 - 41, 27.12.2019

Öz

Bir canlı organizma gibi değerlendirilebilen işletme, dinamik ve denge halini koruyabilen, çevresinden etkilenen ve çevresini etkileyen açık bir sistemdir (Rodoplu, Akdemir, 2001:33).
Sürekli çevre ile ilişki içinde olması gereken temelde kar etme mantığı ile var olan iktisadi teşekküller yada işletmeler, bu varlıklarını sürdürebilmeleri için içinde bulunduğu çevreye karşı duyarlı yatırımlar yapmak zorundadır.
Kazan-kazan mantığı şeklinde işleyen Yaşa-Yaşat mantığının da tüm insanlık tarafından ve hatta ortaklarından ayrı bir kişiliğe sahip olan işletmeler tarafından da artık kabul edilmesi gereken bir gerçektir.
Müteşebbis tarafından bir araya getirilmeye çalışılan ve maksimum fayda sağlanması hedeflenen iktisat bilimcileri tarafından kıt kaynaklar olan nitelendirilen varlıklarımızın (Emek-Sermaye-Doğal kaynak) hak ettikleri saygıyı duyması gerektiği de bir gerçektir.
Tüm bu gerçekler ile yapılan bu çalışmada, son zamanlarda çokça duyduğumuz Sürdürülebilirlik ışığında bazı tespitler ortaya konmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Borsa İstanbul (2014). Şirketler İçin Sürdürülebilirlik Rehberi, http://www.borsaistanbul.com/data/kilavuzlar/surdurulebilirlik-rehberi.pdf (01.12.2015)
  • GRI, Global Reporting Inıtiative Guideline G3 Sürdürülebilirlik Raporlaması İlkeleri, https://www.globalreporting.org/resourcelibrary/Turkish- G3 Reporting Guidelines. pdf (24.02.2016)
  • GRI, Global Reporting Inıtiative Guideline G4 Sürdürülebilirlik Raporlaması Kılavuzu “Raporlama İlkeleri ve Bildirimler” https://www.globalreporting.org/resourcelibrary/Turkish-G4-Part-One.pdf (12.02.2016).
  • Karğın, S. Aracı, H. Aktaş, H. (2013), Entegre Raporlama: Yeni Bir Raporlama Perspektifi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 6(1):27-46.
  • Kuşat, N. (2012). Sürdürülebilir İşletmeler İçin Kurumsal Sürdürülebilirlik ve İçsel Unsurları, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi. XIV(II): 227-242.
  • Saban, Metin, H.Küçüker, M.Küçüker (2017), Kurumsal Sürdürülebilirlik İle İlgili Raporlama Çerçeveleri Ve Sürdürülebilir Raporlamada Muhasebenin Rolü, İşletme bilim dergisi,
  • ULUSAN, Hikmet, “Çevresel Raporlama Rehberleri ve İşletme Çevresel Raporlarında Açıklanması Gereken Bilgiler”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dergisi, C.14, S.2, s.181-206, 2009.
  • KASAPOĞLU, Şule, Belediyelerde Çevre Muhasebesi Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya,2003.
  • TAŞDEMİR, Vahdi, “İşletme-Çevre İlişkilerinin Muhasebe Açısından Raporlanması” Ankara Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü, Ankara,2011.
  • KARACAN, Ali Rıza,“İşletmelerde Çevre Koruma Bilinci ve Yükümlülükleri”, Türkiye ve Avrupa Birliğinde İşletmeler Yönünde Çevre Koruma Politikaları, 2008.
  • SEVİLENGÜL, Orhan, Genel Muhasebe, Gazi Kitabevi, Ankara, 1996.
  • RODOPLU, Gültekin ve AliAKDEMİR, İşletme Bilimine Giriş, Isparta, 2001.
  • AKDOĞAN, Nalan ve Orhan SEVİLENGÜL, Tek Düzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, Gazi Yayınevi, Ankara, 2000.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Semra Of

İsmail Kılıçaslan

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Of, S., & Kılıçaslan, İ. (2019). İşletme ve Çevre Duyarlılığı Açısından Sürdürülebilirliğin Maliyet Analizine Bakış. Bayburt Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(5), 35-41.