Düzeltme
BibTex RIS Kaynak Göster

Düzeltme: Uzak Doğu’nun Kadim Meselesi: Tarihi ve Siyasi Yönleriyle ‘‘Çin-Tayvan Sorunu"

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 13, 39 - 53, 02.04.2024
Bu makalenin ilk hali 26 Ekim 2023 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/butobid/issue/80573/1093292

Düzeltme Notu

26.10.2023 tarihinde yayımlanan 12. sayıda Erden Kişi adlı yazara ait "Uzak Doğu’nun Kadim Meselesi: Tarihi ve Siyasi Yönleriyle ‘‘Çin-Tayvan Sorunu" adlı makalenin "Giriş" kısmındaki son iki paragraf sehven söz konusu çalışmaya dahil edildiğinden çıkarılmıştır.

Öz

19. yüzyılın ortalarına denk gelen Afyon Savaşları ile Çin, emperyalizmle karşı karşıya kalmıştır. Yaklaşık yüzyıla yakın bir dönem bir var oluş mücadelesi veren Çin halkı, 1949 yılına gelindiğinde Mao Zedong liderliğinde Çin Devrimi’ni gerçekleştirerek, Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Kurulduğu dönemden beri Çin Komünist Partisi, ülkedeki tek söz sahibi olmuştur. Çin, adeta bir ‘‘parti devleti’’ne dönüşmüştür. Günümüze gelindiğinde ise Çin’in, küresel alanda ciddi bir aktör olarak konumlandığı görülmektedir. Çin’in tarihi ve siyasi geçmişi incelenecek olursa bölge ülkeleriyle çeşitli sorunlar yaşadığı görülmektedir. Sınır sorunları, etnik ve dini sorunlar, bunların başında gelmektedir. Özellikle Çin’in Tayvan’la yaklaşık yüz yıla yakın bir süredir, ciddi bir sorun yaşadığı görülmektedir. Dönem dönem Çin ve Tayvan arasındaki ilişkilerin gerginleştiği hatta çatışma boyutuna varacak bir duruma geldiği de görülmektedir. Dünyanın birçok bölgesinde tarihi sorunlu bölgelerin olduğu görülmektedir. Bu bölgelerdeki sorunların genel yapısına bakılınca, siyasi ve tarihi bir nedenin olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle Çin gibi büyük bir medeniyete sahip devletin, bölgesinde ve küresel alanda birtakım ülkeler ile kadim anlaşmazlıklarının olması muhtemeldir. Bu çalışmada öncelikle Çin ve Tayvan arasındaki sorunun siyasi, tarihi, sosyolojik ve psikolojik boyutları analiz edilmeye çalışılacaktır. Daha sonrasında ikili ilişkilerde, neden çözümsüzlük psikolojisinin hâkim olduğu ile sorunun fiili çatışma boyutuna ulaşmasının temel nedenleri ortaya çıkarılacaktır. Nihayetinde ise sorunun geleceği üzerine tespitlerde bulunulacak ve sorunun diplomatik yollarla çözümünün mümkün olup olmadığı tartışılacaktır.

Kaynakça

  • Aydın, F. (2020). Çin Dış Politika Dinamiklerini Anlamlandırmak, İş ve Hayat, 6 / 11, ss. 142-155.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erden Kişi 0000-0002-3124-680X

Erken Görünüm Tarihi 25 Mart 2024
Yayımlanma Tarihi 2 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Kişi, E. (2024). Uzak Doğu’nun Kadim Meselesi: Tarihi ve Siyasi Yönleriyle ‘‘Çin-Tayvan Sorunu". Bayburt Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(13), 39-53.