TR
EN
TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI
Öz
Amaç: Bu çalışmada tütün kullanan bireylerin duygu düzenleme güçlük düzeyleri ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmanın çalışma grubunu 18-65 yaş arasındaki kişiler oluşturmuştur. Araştırma verileri sanal olarak Google Formlar yoluyla 212 kişiye ulaşılarak toplanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ‘Sosyodemografik Bilgi Formu’ ile ‘Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği’ (DDGÖ) ve ‘Psikolojik İyi Oluş Ölçeği’ (PİOÖ) ölçekleri katılımcılara online olarak gönderilmiş olup cevaplamaları istenmiş ve cevaplar değerlendirilerek toplanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında sigara kullanan 212 katılımcının verileri incelenmiştir. Katılımcıların sosyodemografik değişkenlerinin duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik iyi oluş düzeyleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, sigara kullanan bireylerin duygu düzenleme güçlükleri ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, gelir düzeyi, psikolojik rahatsızlık, ailede sigara içen bireyin olması durumu, sigara içme sebebi değişkenleri bakımından psikolojik iyi oluş ve duygu düzenlemede güçlükler puanlarında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sonuç: Sigara kullanan bireylerde Psikolojik iyi oluş ile duygu düzenleme güçlüğü arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü toplam puanı psikolojik iyi oluş puanlarını negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordamaktadır. Oluşturulan model varyansı %14 oranında açıklamaktadır. Duygu düzenleme güçlüğü alt boyutlarının psikolojik iyi oluş puanlarını yordayıcılığına ilişkin bulgulara göre, duygu düzenleme stratejileri geliştirmede güçlük puanlarının psikolojik iyi oluş puanlarını negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Oluşturulan model varyansı %16 oranında açıklamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2021: Addressing new and emerging products. World Health Organization.
- 2. Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK]. (2019). Türkiye Sağlık Araştırması, 2019. https://data.tuik. gov.tr/Bulten/Index?p=Turkiye-Saglik-Arastirmasi- 2019-33661 adresinden erişildi.
- 3. Yavuz, M. (2020). Nikotin Bağımlılığından Psikolojik Dayanıklılık ve Duygu Düzenleme Güçlüklerinin Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul.
- 4. Üneri Ö, Tural Ü, Çakın Memik N. Sizofreni ve Sigara İçimi: Biyolojik Bağlantı Nerede? Türk Psikiyatri Dergisi, 2006; 55-64.
- 5. Goodman, J. (2005). Tabacco İn History : The Cultures Of Dependency. New York: Routledge.
- 6. Ayan, B. E. (2019). Erken Dönem Uyumsuz Şemalar ile Psikolojik İyi Oluş Arasındaki İlişkide Bilişsel Çarpıtmalar ve Duygu Düzenleme Güçlüğü’nün Aracı Rolü. Yüksek Lisans Tezi İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul.
- 7. Gross, J.J., & Thompson, R. A. (2007). Emotion regulation: Conceptual foundations. In J. J. Gross (Ed.), Handbook of emotion regulation (pp. 3-24). New York: Guilford Press.
- 8. Leahy, R.L., Tirch, D. ve Napolitano, L.A. (2011). Emotion regulation in psychotherapy: A practitioner’s guide. Guilford Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Madde Bağımlılığı
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi
21 Ağustos 2023
Kabul Tarihi
3 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1
APA
Teke Bulut, İ., & Ergül Arslan, C. (2024). TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI. Current Addiction Research, 8(1), 34-44. https://izlik.org/JA97PB32BX
AMA
1.Teke Bulut İ, Ergül Arslan C. TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI. Current Addiction Research. 2024;8(1):34-44. https://izlik.org/JA97PB32BX
Chicago
Teke Bulut, İrem, ve Ceylan Ergül Arslan. 2024. “TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI”. Current Addiction Research 8 (1): 34-44. https://izlik.org/JA97PB32BX.
EndNote
Teke Bulut İ, Ergül Arslan C (01 Temmuz 2024) TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI. Current Addiction Research 8 1 34–44.
IEEE
[1]İ. Teke Bulut ve C. Ergül Arslan, “TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI”, Current Addiction Research, c. 8, sy 1, ss. 34–44, Tem. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97PB32BX
ISNAD
Teke Bulut, İrem - Ergül Arslan, Ceylan. “TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI”. Current Addiction Research 8/1 (01 Temmuz 2024): 34-44. https://izlik.org/JA97PB32BX.
JAMA
1.Teke Bulut İ, Ergül Arslan C. TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI. Current Addiction Research. 2024;8:34–44.
MLA
Teke Bulut, İrem, ve Ceylan Ergül Arslan. “TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI”. Current Addiction Research, c. 8, sy 1, Temmuz 2024, ss. 34-44, https://izlik.org/JA97PB32BX.
Vancouver
1.İrem Teke Bulut, Ceylan Ergül Arslan. TÜTÜN KULLANIMI ILE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ VE PSIKOLOJIK İYI OLUŞ DÜZEYLERI ARASINDAKI İLIŞKININ İNCELENMESI. Current Addiction Research [Internet]. 01 Temmuz 2024;8(1):34-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97PB32BX