Araştırma Makalesi

Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Cilt: 10 Sayı: 1 20 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Amaç: Bu araştırma, yatarak tedavi gören bağımlılık tanılı hastalarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtileri, dürtüsellik, duygusal düzenleme güçlüğü ve bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, DEHB belirtileri ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkide dürtüsellik ve duygusal düzenleme güçlüğünün aracı rolünü test etmek hedeflenmiştir. Yöntem: Kesitsel ve ilişkisel desende tasarlanan bu çalışmaya, NP Beyin Hastanesi AMATEM kliniğinde yatarak tedavi gören, 18–60 yaş aralığında ve DSM-5 tanı ölçütlerine göre alkol veya madde kullanım bozukluğu tanısı almış 100 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yetişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği, Duygusal Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve Bağımlılık Profili İndeksi (BAPİ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, regresyon ve bootstrap temelli aracılık analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Korelasyon analizleri sonucunda DEHB belirtileri ile bağımlılık şiddeti arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,507; p<0,01). Regresyon analizleri, DEHB belirtilerinin bağımlılık şiddetini anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir (β=0,509; p<0,001). Bootstrap temelli aracılık analizlerinde, duygusal düzenleme güçlüğünün DEHB belirtileri ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkide tam aracı rol üstlendiği belirlenmiştir (dolaylı etki=0,192; %95 GA [0,068–0,329]; aracılık oranı=%72,68). 1 Dürtüsellik alt boyutları incelendiğinde ise yalnızca negatif aciliyetin anlamlı bir aracı etki gösterdiği bulunmuştur. Paralel çoklu aracılık modelinde, her iki aracı değişken birlikte ele alındığında duygusal düzenleme güçlüğünün baskın aracı mekanizma olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırma bulguları, bağımlılık tanılı bireylerde DEHB belirtilerinin bağımlılık şiddeti ile yakından ilişkili olduğunu ve bu ilişkide duygusal düzenleme güçlüğünün merkezi bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, bağımlılık tedavi süreçlerinde DEHB belirtilerinin rutin olarak değerlendirilmesi ve duygu düzenleme becerilerini hedefleyen müdahalelerin tedavi programlarına entegre edilmesinin önemine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Üsküdar üniversitesi, Np İstanbul Beyin Hastanesi

Etik Beyan

Bu çalışmadaki bütün bilgi ve belgeleri akademik kurallar çerçevesinde elde ettiğimi, görsel, isitsel ve yazılı tüm bilgi ve sonuçlari bilimsel ahlak kurallarına uygun olarak sunduğumu, kullandığım verilerde herhangi bir tahrifat apmadığımı, yararlandığım kaynaklara bilimsel normlara uygun olarak atifta bulunduğumu, tezimin kaynak gösterilen durumlar dışında özgün olduğunu, tarafimdan üretildiğini ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım K lavuzuna göre yazıldığını beyan ederim. Gözde YÜKSEL

Teşekkür

Yüksek lisans eğitimim boyunca ve tez çalışma sürecinde bilgi ve deneyimleriyle bana yol gösteren, akademik gelişimime katkı sağlayan, her aşamada sabrla destek olan ve rehberliğiyle çalışmama yön veren değerli danışman hocam Sayn Prof. Dr. C. Onur NOYAN' a en içten teşekkürlerimi sunarm. Tez.jürimde yer alarak değerli görüş ve önerileriyle çalışmama katkı sağlayan hocalarıma teşekkür ederim. Araştırmamın veri toplama sürecinde desteği olan NPİstanbul Beyin Hastanesi'ne ve çalışmaya gönüllü olarak katlıp samimiyetleri ve ho sohbetleriyle lçekleri cevaplandıran tüm yatan hastalara bana olan destekleri için ayrı ayrı teşekkür ederim. Gözde YÜKSEL

Kaynakça

  1. 1. Luderer, M., Ramos Quiroga, J. A., Faraone, S. V., Zhang James, Y., & Reif, A. (2021). Alcohol use disorders and ADHD. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 648–660.
  2. 2. Özbay, A., & Kayhan, Z. (2023). Causes And Treatment Of Attention Deficit And Hyperactivity Disorder (ADHD). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 394–406.
  3. 3. Doğan, B., & Arıkan, Z. (2014). Alkol ve Madde Bağımlılığında Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 141–146.
  4. 4. Öztürk, Y., Özyurt, G., Tufan, A. E., & Akay Pekcanlar, A. (2018). Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Duygu Düzenleme Güçlükleri ve Tedavisi. Psikiyatride Guncel Yaklasimlar- Current Approaches in Psychiatry, 188–201.
  5. 5. Stellern, J., Xiao, K. B., Grennell, E., Sanches, M., Gowin, J. L., & Sloan, M. E. (2022). Emotion regulation in substance use disorders: a systematic review and meta‐analysis. Addiction, 30–47.
  6. 6. Kessler, R.C., Berglund, P., & Demler, O. (2005). Lifetime Prevalence and Age-of-Onset Distributions of DSM-IV Disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Arch Gen Psychiatry, 593-602.
  7. 7. Whiteside, S. P., & Lynam, D. R. (2001). The Five Factor Model and impulsivity: using a structural model of personality to understand impulsivity. Personality and Individual Differences, 669–689.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Madde Bağımlılığı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

21 Mayıs 2026

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yüksel, G., & Noyan, C. O. (2026). Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Current Addiction Research, 10(1), 12-19. https://doi.org/10.32739/car.2026.10.1.242
AMA
1.Yüksel G, Noyan CO. Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Current Addiction Research. 2026;10(1):12-19. doi:10.32739/car.2026.10.1.242
Chicago
Yüksel, Gözde, ve Cemal Onur Noyan. 2026. “Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Current Addiction Research 10 (1): 12-19. https://doi.org/10.32739/car.2026.10.1.242.
EndNote
Yüksel G, Noyan CO (01 Ağustos 2026) Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Current Addiction Research 10 1 12–19.
IEEE
[1]G. Yüksel ve C. O. Noyan, “Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Current Addiction Research, c. 10, sy 1, ss. 12–19, Ağu. 2026, doi: 10.32739/car.2026.10.1.242.
ISNAD
Yüksel, Gözde - Noyan, Cemal Onur. “Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Current Addiction Research 10/1 (01 Ağustos 2026): 12-19. https://doi.org/10.32739/car.2026.10.1.242.
JAMA
1.Yüksel G, Noyan CO. Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Current Addiction Research. 2026;10:12–19.
MLA
Yüksel, Gözde, ve Cemal Onur Noyan. “Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Current Addiction Research, c. 10, sy 1, Ağustos 2026, ss. 12-19, doi:10.32739/car.2026.10.1.242.
Vancouver
1.Gözde Yüksel, Cemal Onur Noyan. Bağımlılık Tanılı Hastalarda Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik Ve Dehb Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Current Addiction Research. 01 Ağustos 2026;10(1):12-9. doi:10.32739/car.2026.10.1.242