Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hastane Merkezi Sterilizasyon Ünitelerinde Neden Otomasyon?

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 11, 21.10.2020

Öz

Hastane Merkezi Sterilizasyon Ünitelerinde Neden Otomasyon?


Muhdedir Caner1 Mahperi Kavak2

Özet

İçinde birçok multidisipliner alanların olduğu hastaneler, karmaşık yapıda organizasyonlardır. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi olarak adlandırılan otomasyon sistemi, bu karmaşık organizasyon içerisindeki iş süreçlerinin doğru bir şekilde yürümesini sağlamaktadır. Bu sistem ile tüm verilere kısa sürede ulaşılabilir. Otomasyon sistemi ile ilaç tedavi hatalarının ve ilaç maliyetinin, personel iş saatinin ve hasta bekleme süresinin azaldığı, kaliteli sağlık hizmetinin verildiği bildirilmektedir.
Merkezi sterilizasyon ünitesi birimleri, personelin cerrahi olgular için gerekli olan steril aletleri ve diğer ekipmanları hazırladığı bölümlerdir. Steril işlem, güvenli ve etkili cerrahi bakım için kritik önem taşır. Otomasyonile sterilizasyon ünitelerinde aletlerin temizliği, paketlenmesi ve sterilizasyonu gibi her aşamada yapılanlar sürekli ve düzenli olarak kayıt altına alınması sağlanır.

Anahtar kelimeler: Hastane; otomasyon; sterilizasyon üniteleri.


Why Automation in Hospital Central Sterilization Units?

Abstract

Hospitals with many multidisciplinary fields are complex structure organizations. The automation system, referred to as the Hospital Information Management System, ensures that the business processes within this complex organization are carried out correctly. In this system, all data can be accessed in a short time. With the automation system, it is reported that drug treatment mistakes and drug cost, staff work hours and patient waiting time decrease, quality health service is provided.
Central sterilization units are where the staff prepares sterile instruments and other equipment needed for surgical cases. The sterile processing is critical to safe and effective surgical care. With the help of automation, it is ensured that the sterilization units are continuously and regularly recorded at all stages such as cleaning, packaging and sterilization of the instruments.

Key words:Automation; hospital; sterilization units.

Kaynakça

  • Referans1. Akdeniz, C, (2009), “Küçük orta ve büyük ölçekli sağlık kurumlarında yatak başı ve hasta başı otomasyon yatırım tutarları ve mevcut durum analizi”. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Yüksek Lisans Projesi, İstanbul. Referans2. Ay, F (2009), Uluslararası elektronik hasta kayıt sistemleri, hemşirelik uygulamaları ve bilgisayar ilişkisi. Gülhane Tıp Dergisi, 51: 131-136. Referans3. Ayar, N, Dağ, R, Mehel, DM, Şen, M, (2014), Hasta güvenliği açısından sterilizasyon sürecinde karekod uygulaması, V. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi Sözel Bildiri Kitabı, 377. Referans4.LaSelle, R, (2011),Automatingsterilesupplydepartmentsprotectspatients. https://www.healthmgttech.com/automating-sterile-supply-departments-protects-patients.php-3 Erişim tarihi: 23.10.2107
  • Referans5. Meşe M (2003), “Hasta kayıt sistemi”, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi İstanbul. Referans6.Özel, HÖ, Ürkmez, DÖ, Demiray, S, Cebeci, Z, (2014),Hemşirelik Bilişimi ve Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi.Okmeydanı Tıp Dergisi,30(3):158-160. Referans7.Siddel K. Patientsafety, Automatingsterileprocessingforsafety, efficiency. OR Manager http://www.ormanager.com/wp-content/uploads/2013/03/0413_ORM_final_lr.pdf Referans8. Şahin, Ü, Sarıkaya, M, Barut,A.vd (2005), Hastanelerde bilgi sistemlerinin kalite ve verimlilik üzerine etkisi; ZKÜ Hastanesi tam entegre bilgi yönetim sistemi örneği” 2. Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi/MedicalInformatics, sayfa 108-114. Referans9. ANSI/AAMI ST79:2017. http://www.aami.org/productspublications/ProductDetail.aspx?ItemNumber=1383 Referans10.Thenewstandard in instrumentmnagement. Aesculap Service Systems. http://www.surgical-instruments-usa.info/images/content/en/doc469_rev_a-_instacount_plus_brochure.pdf Erişim Tarihi: 21.10.2017 Referans11. New instrumenttrackingsystemimprovesthesterilizationprocess.http://www.brighamandwomensfaulkner.org/about-us/general-information/bwfh-news/new-instrument-tracking-system-improves-the-sterilization-process.aspx Erişim tarihi: 22.10.2017 Referans12. Türk Dil Kurumu (TDK).http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.599bcd87def2e2.42475267 Referans13. OMED Tıbbi Ürün Bil. San. Tic. Ltd. Şti http://www.omed.com.tr/ Referans14. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/36134,siy2018trpdf.pdf?0 Referans15. T:C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğühttps://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/3460,skshastanesetiv5r1pdf.pdf?0 Referans16. Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğihttps://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.85319&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=yatakl%C4%B1%20tedav
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bulaşıcı Hastalıklar, Hemşirelik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Muhdedir Caner

Mahperi Kavak

Yayımlanma Tarihi 21 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Caner, M., & Kavak, M. (2020). Hastane Merkezi Sterilizasyon Ünitelerinde Neden Otomasyon?. Cerrahi Ameliyathane Sterilizasyon Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Dergisi, 1(2), 1-11.