Ege bölgesinde özellikle Ala ehir yöresinde ba alanlar n n büyük bir k sm nda (yakla k %50) potasyumlu gübrelemeye ihtiyaç duyuldu u ve K lu gübrelerin bilinçsizce yapraktan yap ld nedenle bu ara t rma, Yuvarlak üzüm çe idinin (Vitis vinifera L.) yo un olarak üretildi i Ala ehir in Akkeçili ve Tepeköy mevkilerindeki ba alanlar nda yapraktan farkl dozlarda KNO3 uygulamalar n n üzüm verimi ve baz kalite özelliklerine (pH, suda eriyebilir toplam kuru madde, titre edilebilir asitlik) etkisini belirlemek amac yla yap lm t r. Deneme dört tekerrürlü olarak düzenlenmi tir. KNO3 uygulamalar (0 - 1: %1.0 - 2: %1.5 - 3: %2.0) yapraktan çiçeklenme öncesi, çiçeklenme sonras ve ben dü me dönemlerinde üç kez yap lm t r. Uygulamalar n Akkeçili ve Tepeköy ba alanlar nda ya üzüm verimi, suda eriyebilir toplam kuru madde miktar , titre edilebilir asitlik ile sadece Tepeköy deki ba alan nda pH üzerine istatistiki olarak önemli düzeyde etkiledi i saptanm t r. Her iki ba alan nda (Tepeköy ve Akkeçili) en yüksek ya üzüm verimi %1 lik KNO3, en yüksek suda çözünebilir toplam kuru madde ve titre edilebilir asitlik %2 KNO3 uygulamalar ndan elde edilmi tir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 1 Sayı: 1 |