Ege Bölgesinde ba c lyörelerinde yap lan ara t rmalar sonucunda, makro besin elementleri (N, P, K) yan nda mikro besin elementlerinden özellikle Fe ve Zn aç s ndan da yetersizlikler saptanm t r. Ara t rma, ba alanlar n n geni yer kaplayarak ba c l k merkezlerinden biri olan ve Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çe idinin (Vitis vinifera L.) yo un olarak üretildi i Manisa n n Ala ehir ilçesinin Kemaliye yöresinde yapraktan farkl dozlardaki demir (Fetrilon-13) uygulamalar n n verim ile baz kalite özellikleri (Ya üzüm verimi (kg), suda eriyebilir toplam kuru madde miktar (%), 100 tane a rl yapra n toplam ve aktif Fe içerikleri) üzerine etkilerini belirlemek amac yla yap lm t r. Tesadüf bloklar deneme desenine göre be tekerrürlü olarak kurulan denemede Fe uygulamalar Fetrilon-13 elat formunda yapraktan 4 farkl seviyede ( 0-% 0.05 - % 0.10- % 0.15 Fe ) 3 farkl dönemde uygulanm t r. Yapraktan farkl dozlarda demir uygulamalar kontrole göre ya üzüm verimi (kg), suda çözünebilir toplam kuru madde (%), 100 tane a rl yönde etkiler yapm t r. Verim, 100 tane a rl dozlar na ba l önemli düzeyde art lar iki nolu dozda (% 0.10) elde edilmi tir. Ayr ca yapraktan Fe uygulamalar na ba l olarak yapra n (aya, sap) toplam Fe ve yaprak ayas n n aktif Fe içeriklerinin de artt
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 1 Sayı: 2 |