BibTex RIS Kaynak Göster

Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri

Yıl 2006, Cilt: 2 Sayı: 1, 37 - 48, 01.03.2006

Öz

Kaynakça

  • Anonim, Genetik Olarak De i tirilmi Organizmalar ve Biyogüvenlik , Tar msal Ara t rmalar Genel Müdürlü ü, Tar m ve Köyi leri Bakanl , 1-18 (2003). Anonim, Global Status of Commercialized
  • International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications, www.isaaa.org, (20.06.2004). Crops ,
  • Anonim, Food Safety and Genetically Modified Foods , Biotech Knowledge Center, (06.06.2005).
  • Anonim, G dalar n Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Hakk nda Kanun - Yay mland : Tarih : 5/6/2004 Say :25483 , Tar m ve Köyi leri Bakanl (04.07.2005). Kabulü R.Gazete , www.tarim.gov.tr,
  • Deisingh, A.K. and Badrie, N., Detection Approaches for Genetically Modified Organisms in Foods , Food Research International, 38: 639-649 (2005).
  • Emiro lu, Ü., Gürel, A., Bitki Islah nda Doku Kültürü Tekniklerinin Kullan m , Tohum Bilimi ve Teknolojisi Kursu I.Dönem, Teknolojisi Merkezi, Bornova, zmir, (2005) Tohum Uygulama ve Ara t rma
  • König, A., Cockburn, A., Crevel, R. W. R., Debruyne, Hammerling, U., Kimber, I., Knudsen, I., Kuiper, H.A., Peijnenburg, A. A. C. M., Penninks, A. H., Poulsen, M., schauzu, M. and Wal, J. M., Assessment of the Safety of Modified Chemical Toxicology, 42: 1047-1088 (2004). Grafstroem, R.,
  • Foods Derived from Genetically Crops , (GM) Food and Kuiper, H.A. and Kleter, G.A., The Scientific Basis for Risk Assessment and Regulation Foods , Trends in Food Science and technology, 14: 277-293 (2003). Modified
  • Kuiper, H., Kok, E. J. and Engel, K. H., Exploitation of Molecular Profilling Techniques Assessment , Biotechnology, 14: 238-243 (2003). Opinion Current in
  • Miraglia, M., Berdal, K.G, Brera, C., Corbisier, P., Holst-Jensen, A., Kok, E.J., Marvin, H.J.P., Schimmel, H., Rentsch, J., Van Rie, J.P.P.F. and Zagon, J., Detection and Traceability of Genetically Modified Organisms, in the Food Production Chain , Food and Chemical Toxicology, 42: 1157- (2004).
  • Morris, S., Questions on the Regulations of GMOs in the EU Source , European Union MEMO, Brussels (2001). Mc Hughen, A., Terminator
  • Technology , A Consumer s guide to GM food from green genes to red herrings, Oxford University Press Inc., New York, 193 (2000).
  • Nicholl, D. S. T., Transgenic Plants. An Introduction to Genetic Engineering , Cambridge (1994). Press, Britain
  • Novak, W. K. and Haslberger, A. G., Substantial Equivalence of Antinutrients and Inherent Plant Toxins in Genetically Modified Novel Foods , Food and Chemical Toxicology, 38, 473-483 (2000).
  • Özertan, G. ve Bölek, Y., Teknoloji (Terminatör Koruma Teknolojisi) , Bitki Biyoteknolojisi II (Genetik Mühendisli i ve Uygulamalar ), Selçuk Konya, 421-437 (2001). Vakf Yay nlar ,
  • Pöpping, B., Methods for the Detection of Genetically Modified Organisms: Proficiency , Precision, International Laboratory, 31(4): 23-29 (2001). and Schilter, B. and Constable, A., Regulatory
  • Control of Genetically Modified (GM) Foods: Likely Developments , Toxicology Lettes, 127, 341-349 (2002).
  • Scipioni, A., Saccarola, G., Arena, F. and Alberto, S., Strategies to Assure the Absense of GMO in Food Products Application Process in a Confectionery Firm , Food Control, 16(7): 569-578 (2005). Sutton, J.,
  • Terminator Technology , Department of Soil and Crop Sciences at Colorado www.colostate.edu (02.02.2004). USA,
  • Visser, B., Meer I. M., Louwaars, N, Beekwilder, J. and Eaton, D., The Impact of Biotechnology and Development Monitor, : 9-12 (2001).

Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri

Yıl 2006, Cilt: 2 Sayı: 1, 37 - 48, 01.03.2006

Öz

Genetik modifiye g dalar, son y llarda politik-ekonomik ve bilimsel dünyan n da dahil oldu u bir tart man n merkezinde bulunmaktad r. Tart malara ra men genetik modifiye bitkilere ait ekim alanlar her y l artmaktad r. Buna ba l olarak, bu bitkilerden elde edilmi g dalar n dünya raflar ndaki yeri de art göstermektedir. Genetik modifiye g dalar n tespit edilmesi amac yla çe itli yöntemler geli tirilmi ve bu g dalar n konvensiyel g dalarla olan benzerliklerinin ortaya konabilmesi için önemli ölçüde e de erlik (substantial equivalence) kavram ortaya at lm t r. Herhangi bir risk te kil edip etmediklerinin belirlenmesi amac yla, bir dizi de erlendirme basamaklar ndan olu an risk analizi ara t rmalar ba lat lm t r

Kaynakça

  • Anonim, Genetik Olarak De i tirilmi Organizmalar ve Biyogüvenlik , Tar msal Ara t rmalar Genel Müdürlü ü, Tar m ve Köyi leri Bakanl , 1-18 (2003). Anonim, Global Status of Commercialized
  • International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications, www.isaaa.org, (20.06.2004). Crops ,
  • Anonim, Food Safety and Genetically Modified Foods , Biotech Knowledge Center, (06.06.2005).
  • Anonim, G dalar n Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Hakk nda Kanun - Yay mland : Tarih : 5/6/2004 Say :25483 , Tar m ve Köyi leri Bakanl (04.07.2005). Kabulü R.Gazete , www.tarim.gov.tr,
  • Deisingh, A.K. and Badrie, N., Detection Approaches for Genetically Modified Organisms in Foods , Food Research International, 38: 639-649 (2005).
  • Emiro lu, Ü., Gürel, A., Bitki Islah nda Doku Kültürü Tekniklerinin Kullan m , Tohum Bilimi ve Teknolojisi Kursu I.Dönem, Teknolojisi Merkezi, Bornova, zmir, (2005) Tohum Uygulama ve Ara t rma
  • König, A., Cockburn, A., Crevel, R. W. R., Debruyne, Hammerling, U., Kimber, I., Knudsen, I., Kuiper, H.A., Peijnenburg, A. A. C. M., Penninks, A. H., Poulsen, M., schauzu, M. and Wal, J. M., Assessment of the Safety of Modified Chemical Toxicology, 42: 1047-1088 (2004). Grafstroem, R.,
  • Foods Derived from Genetically Crops , (GM) Food and Kuiper, H.A. and Kleter, G.A., The Scientific Basis for Risk Assessment and Regulation Foods , Trends in Food Science and technology, 14: 277-293 (2003). Modified
  • Kuiper, H., Kok, E. J. and Engel, K. H., Exploitation of Molecular Profilling Techniques Assessment , Biotechnology, 14: 238-243 (2003). Opinion Current in
  • Miraglia, M., Berdal, K.G, Brera, C., Corbisier, P., Holst-Jensen, A., Kok, E.J., Marvin, H.J.P., Schimmel, H., Rentsch, J., Van Rie, J.P.P.F. and Zagon, J., Detection and Traceability of Genetically Modified Organisms, in the Food Production Chain , Food and Chemical Toxicology, 42: 1157- (2004).
  • Morris, S., Questions on the Regulations of GMOs in the EU Source , European Union MEMO, Brussels (2001). Mc Hughen, A., Terminator
  • Technology , A Consumer s guide to GM food from green genes to red herrings, Oxford University Press Inc., New York, 193 (2000).
  • Nicholl, D. S. T., Transgenic Plants. An Introduction to Genetic Engineering , Cambridge (1994). Press, Britain
  • Novak, W. K. and Haslberger, A. G., Substantial Equivalence of Antinutrients and Inherent Plant Toxins in Genetically Modified Novel Foods , Food and Chemical Toxicology, 38, 473-483 (2000).
  • Özertan, G. ve Bölek, Y., Teknoloji (Terminatör Koruma Teknolojisi) , Bitki Biyoteknolojisi II (Genetik Mühendisli i ve Uygulamalar ), Selçuk Konya, 421-437 (2001). Vakf Yay nlar ,
  • Pöpping, B., Methods for the Detection of Genetically Modified Organisms: Proficiency , Precision, International Laboratory, 31(4): 23-29 (2001). and Schilter, B. and Constable, A., Regulatory
  • Control of Genetically Modified (GM) Foods: Likely Developments , Toxicology Lettes, 127, 341-349 (2002).
  • Scipioni, A., Saccarola, G., Arena, F. and Alberto, S., Strategies to Assure the Absense of GMO in Food Products Application Process in a Confectionery Firm , Food Control, 16(7): 569-578 (2005). Sutton, J.,
  • Terminator Technology , Department of Soil and Crop Sciences at Colorado www.colostate.edu (02.02.2004). USA,
  • Visser, B., Meer I. M., Louwaars, N, Beekwilder, J. and Eaton, D., The Impact of Biotechnology and Development Monitor, : 9-12 (2001).
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şehnaz Özatay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özatay, Ş. (2006). Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 37-48.
AMA Özatay Ş. Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri. CBUJOS. Mart 2006;2(1):37-48.
Chicago Özatay, Şehnaz. “Genetik Modifiye Gıdalar Ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Mart 2006): 37-48.
EndNote Özatay Ş (01 Mart 2006) Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 1 37–48.
IEEE Ş. Özatay, “Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri”, CBUJOS, c. 2, sy. 1, ss. 37–48, 2006.
ISNAD Özatay, Şehnaz. “Genetik Modifiye Gıdalar Ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2/1 (Mart 2006), 37-48.
JAMA Özatay Ş. Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri. CBUJOS. 2006;2:37–48.
MLA Özatay, Şehnaz. “Genetik Modifiye Gıdalar Ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 2006, ss. 37-48.
Vancouver Özatay Ş. Genetik Modifiye Gıdalar ve Bu Gıdaların Güvenilirlik Değerlendirmeleri. CBUJOS. 2006;2(1):37-48.