Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles'sThe Magus

Cilt: 11 Sayı: 1 1 Mart 2013
  • Yrd. Doç. Dr. Mahinur Akşehir
PDF İndir
EN TR

Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles'sThe Magus

Öz

Özelliklerini tümüyle içeren bir tanımın varlığı konusunda Menippusçu hiciv problemli bir tür olagelmiştir. Şimdiye kadar türün tanımlanabilmesi konusunde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu tanımların hiçbiri tamamıyla yanlış kabul edilemese de her tanımın kör noktaları olmuştur. Bunun en önemli sebebi, bu tanımların türün ne olduğu sorusu üzerinden yapılmaya çalışılmasıdır. Ancak türün değişken yapısı dolayısıyla, bu sorudan yola çıkarak üretilmiş tanımlar yeterince kapsayıcı olamamışlardır. Bu çalışmanın amacı türün ne olduğundan çok, ne yaptığı sorusunu dikkate alarak bu tanımlama problemini çözmektir. Bu bağlamda Menippusçu hiciv türünün amacının insanlığa dair çelişkileri şüpheci bir perspektif ve karnivalesk bir yazım tekniğiyle su yüzüne çıkarmak olduğu söylenebilir. Kısacası, tür, tematik anlamda şüpheci, yapısal anlamda karnivalesktir. Bu çalışmada, tür bu yeni bakış açısıyla yeniden değerlendirilmiş ve türün çağdaş temsilcilerinden John Fowles’un The Magus adlı eserinde örneklendirilmiştir. Fowles’un dünyaya bakışı, edebi teknikleri kullanma tarzı, ve türün diğer temsilcilerine yaptığı göndermeler, onun bu geleneğin bir parçası olarak kabul edilmesini mümkün kılar. Fowles hem türün temel özelliklerini eserlerinde yansıtması hem de türe kendisinden bir şeyler katarak türün evrimine katkı sağlaması açısından bu geleneğin çok önemli bir parçası olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BERMAN, Marshall. All That is Solid Melts into Air: The Experience of Modernity. London: Verso, 1983.
  2. BEWES, Timothy. Cynicism and Postmodernity. London: Verso, 1997.
  3. BOCOCK, Robert. ―The Cultural Formations of Modern Society‖.Formations of Modernity. Stuart Hall and Bram Gieben (eds.). Cambridge: Polity Press, 2005.229-74.
  4. BROOKER, Keith. Flann O’Brien Bakhtin and Menippean Satire.Syracuse: Syracuse University Press, 1995.
  5. CONRADİ, Peter. John Fowles. London: Methuen, 1982.
  6. FOSTER, Thomas C. Understanding John Fowles. South Carolina: University of South Carolina Press, 1994.
  7. FOWLES, John. The Magus. New York: Dell Publishing, 1975.
  8. GIDDENS, Anthony. Sociology. Cambridge, Polity Press, 1997.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Mahinur Akşehir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2013

Gönderilme Tarihi

3 Ağustos 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akşehir, Y. D. D. M. (2013). Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 29-47. https://izlik.org/JA29BB93ES
AMA
1.Akşehir YDDM. Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;11(1):29-47. https://izlik.org/JA29BB93ES
Chicago
Akşehir, Yrd. Doç. Dr. Mahinur. 2013. “Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 (1): 29-47. https://izlik.org/JA29BB93ES.
EndNote
Akşehir YDDM (01 Mart 2013) Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 1 29–47.
IEEE
[1]Y. D. D. M. Akşehir, “Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 29–47, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29BB93ES
ISNAD
Akşehir, Yrd. Doç. Dr. Mahinur. “Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/1 (01 Mart 2013): 29-47. https://izlik.org/JA29BB93ES.
JAMA
1.Akşehir YDDM. Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;11:29–47.
MLA
Akşehir, Yrd. Doç. Dr. Mahinur. “Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 11, sy 1, Mart 2013, ss. 29-47, https://izlik.org/JA29BB93ES.
Vancouver
1.Yrd. Doç. Dr. Mahinur Akşehir. Menippean Strategies in Contemporary British Fiction: John Fowles’sThe Magus. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2013;11(1):29-47. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29BB93ES