Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Güvenliği Sorununun Asimetrik Bilgi Kapsamında Analizi: Kırıkkale İli Örneği

Yıl 2025, Cilt: 23 Sayı: 3, 449 - 471, 30.09.2025

Öz

Günümüzde artan dünya nüfusu, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi zorlaştırmaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanamaması, mevcut ve gelecek nesiller için çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Piyasada üretilen mal ve hizmetlerde tam bilgiye sahip olunduğu varsayılsa da üreticilerin ürünleri hakkında tüm bilgileri tüketicilere aktarmaması durumunda asimetrik bilgi sorunu ortaya çıkmaktadır. Özellikle gıda ürünleri hakkında tüketicilerin yeterli bilgiye ulaşamaması, gıda güvenliği risklerini artırmaktadır. Çalışmada üreticilerin asimetrik bilgi sorunu dışsal kabul edilerek yalnız tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki asimetrik bilgi sorunu analiz edilmiştir. Kırıkkale ilinde ikamet eden 786 kişiye online olarak sorular yöneltilmiş, katılımcıların gıda güvenliği hakkında bilgi düzeyleri asimetrik bilgi sorunu kapsamında ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre; katılımcılar gıda ürünlerinin insan sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu, ürünlerin içerik bilgilerinin dikkatle okunması, bozuk ya da hatalı ürünlerle karşılaşıldığında derhâl şikâyette bulunulması ve sağlıksız gıda üreten firmaların daha yüksek vergilendirmeye tabi tutulması gerektiğini savunmaktadır.

Kaynakça

  • Uğur A., & Kızılkaya, A. (2022). Türkiye’de kolalı gazoz içeceklerindeki vergi ile sigara ve tütün ürünlerindeki verginin karşılaştırılmasına yönelik ampirik bir çalışma. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 8(1), 38-58.
  • Yan, Y. (2012). Food safety and social risk in contemporary China. The Journal of Asian Studies, Vol. 71, No:3, 705-729.
  • Yayla, A. (2017). Gıda güvenliği: Aykırı bir bakış. Liberal Düşünce Dergisi, (86), 181-189.
  • Yazıcı, R., Varsak, S., & Yazıcı, A. (2020). Asimetrik bilgi sorununun çözümünde bağımsız denetimin önemi. Balkan & Near Eastern Journal of Social Sciences (BNEJSS), 6(2), 136-146.

Analysis of Food Safety Problem in the Scope of Asymmetric Information: The Case of Kırıkkale Province

Yıl 2025, Cilt: 23 Sayı: 3, 449 - 471, 30.09.2025

Öz

In today’s world, the growing global population makes access to safe and healthy food increasingly difficult. The failure to ensure food safety may lead to the emergence of various diseases for both present and future generations. Although it is assumed that full information is available in the market for goods and services, when producers fail to transfer complete information about their products, the problem of asymmetric information arises. In particular, consumers' lack of access to sufficient information about food products increases food safety risks. In this study, the asymmetric information problem of producers is considered external and only the asymmetric information problem of consumers regarding food safety is analyzed. Online questions were asked to 786 people residing in Kırıkkale province, participants' knowledge levels about food safety were tried to be measured within the scope of asymmetric information problem. According to the research findings; participants argue that food products have a direct impact on human health, that product ingredient information should be carefully read, that complaints should be made immediately when encountering damaged or faulty products and that companies producing unhealthy food should be subject to higher taxation.

Kaynakça

  • Uğur A., & Kızılkaya, A. (2022). Türkiye’de kolalı gazoz içeceklerindeki vergi ile sigara ve tütün ürünlerindeki verginin karşılaştırılmasına yönelik ampirik bir çalışma. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 8(1), 38-58.
  • Yan, Y. (2012). Food safety and social risk in contemporary China. The Journal of Asian Studies, Vol. 71, No:3, 705-729.
  • Yayla, A. (2017). Gıda güvenliği: Aykırı bir bakış. Liberal Düşünce Dergisi, (86), 181-189.
  • Yazıcı, R., Varsak, S., & Yazıcı, A. (2020). Asimetrik bilgi sorununun çözümünde bağımsız denetimin önemi. Balkan & Near Eastern Journal of Social Sciences (BNEJSS), 6(2), 136-146.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mikroekonomik Teori
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Duygu Cengiz Ersoy 0009-0008-5126-2111

Alparslan Uğur 0000-0001-8881-1745

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi 3 Temmuz 2025
Kabul Tarihi 25 Ağustos 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Cengiz Ersoy, D., & Uğur, A. (2025). Gıda Güvenliği Sorununun Asimetrik Bilgi Kapsamında Analizi: Kırıkkale İli Örneği. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(3), 449-471. https://doi.org/10.18026/cbayarsos.1734339